YSK Başkanı Sadi Güven, “İnternet sitelerinde yaptığımız araştırma sonucunda elde ettiğimiz bilgiler, siyasi partilere verdiğimiz veri tabanıyla uyuşmaktadır” dedi. CHP, YSK’nın verdiği seçmen bilgilerini internete yüklemişti.
Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, kimlik bilgilerinin sızdırıldığı iddiaları üzerine, internet sitelerinde yaptıkları araştırma sonucunda elde ettikleri bilgilerin, siyasi partilere verdikleri veri tabanıyla uyuştuğunu belirterek, “Mühendislerimiz incelemeleri yaptılar, bizdeki kayıtlarla bire bir uyumlu olmasına rağmen bizim sistemimizden herhangi bir sızma yoktur. Sızma, hemen hemen de imkansız derecede güçtür. Çok güçlü şekilde sistemi koruyoruz.” dedi.
Güven, kimlik bilgilerinin sızdırılmasıyla ilgili sorularını yanıtladı.
Dosyada, 49 milyon 611 bin 709 kayıt bulunduğu bilgisini veren Güven, kişilere ait kimlik numarası, ad-soyad, anne-baba adı, cinsiyet, doğum yeri-tarihi, nüfusa kayıtlı olduğu il ilçe adres bilgileri gibi İngilizce isimlendirilmiş 17 veri tabanı olduğunu söyledi.
“Başsavcılık bilgi talebinde bulundu”
Olayla ilgili yargı sürecinin işlediğini hatırlatan Güven, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, kendilerinden bu konuda bilgi talebinde bulunduğunu belirterek, “Başsavcılık istemeden önce de kamuoyunda konuşulmaya başlandığında, belgeler doğru mudur, değil midir, nereden çıkmıştır, sızma mıdır, bizim verdiklerimiz listelerden kamuoyuna aktarılan bilgiler midir bu konuda bir araştırma yapmıştık. Çalışmalarımız devam ediyor. O bilgileri başsavcılığa göndereceğiz. O dönemde bu listeleri kimlerin aldığı da bizde var. Ama kim sızdırmıştır bu yargının bilebileceği bir şey.” diye konuştu.
Sadi Güven, son dönemlerde bu tür sıkıntıların çıkabileceğini öngördüklerini ve bu nedenle bazı kararlar aldıklarını da aktararak, 2011’den bugüne muhtarlık bölgesi askı listelerindeki TC kimlik numarası bilgilerini kısmen yıldızladıklarını anlattı.
YSK’nın, Anayasa’nın kendisine verdiği görevi yasaların verdiği talimatlar doğrultusunda, yasalar çerçevesinde yerine getireceğini vurgulayan Güven, “Bu konuda yeni bir düzenleme yapma yetkisi Meclis’e ait. Böyle bir düzenleme yapılırsa, YSK da bunun gereğini yerine getirecektir” şeklinde konuştu.
İnternete yükleyen tek parti CHP
2000’li yılların başında adrese dayalı nüfus kayıt sistemi MERNİS’e geçilen Türkiye’de Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 2009 yılındaki yerel seçimler öncesinde siyasi partilerin seçim çalışmalarını kolaylaştırmak için vatandaşların kimlik bilgilerini parti yöneticileriyle paylaştı.
YSK’nın verdiği seçmen bilgilerini internete yükleyen tek parti ise CHP oldu. CHP Genel Merkezi, 2013 yılı itibarıyla hayata geçirdiği e-seçmen portalıyla vatandaşların seçmen bilgilerini chp.org.tr adresinden yayın yapan sitesinde yayınladı. Seçmen bilgileri önce bilisim.chp.org.tr/Esecmen/ linkinden, sonra esecmen.chp.org.tr linkinden hizmete açıldı.
3 YIL ÖNCE YAZILMIŞTI
50 milyon Türk vatandaşının kimlik bilgilerinin çalınmasının arkasında, CHP’nin seçim sitesindeki hataların yer aldığı ortaya çıktı. Yeni Şafak, 2013 yılında CHP’nin sitesindeki açıkları gündeme taşıyarak, ses getiren bir habere imza atmıştı.
Bilgisayar korsanlarınca internete yüklenen bir veritabanından, 49 milyon 611 bin 709 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının kimlik bilgilerinin servis edildiği belirlenmişti. Bu kimlik bilgilerinin arasında TC kimlik numarası, ad-soyad, anne-baba adı, cinsiyet, doğum tarihi, doğum yeri ve açık adres yer alıyor. Sözkonusu bilgilerin tüm dünyaya açılmış olması tartışmalara yol açarken, bilgilerin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) sisteminden ele geçirildiğini düşünen Adalet Bakanlığı, Seçim Kanunu’nda değişiklik yapmak için harekete geçti.
Bilgiler CHP’nin sitesindeki açık nedeniyle sızdı
Yaşanan skandalın göbeğinde ise CHP var. 2000’li yılların başında adrese dayalı nüfus kayıt sistemi MERNİS’e geçilen Türkiye’de Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 2009 yılındaki yerel seçimler öncesinde siyasi partilerin seçim çalışmalarını kolaylaştırmak için vatandaşların kimlik bilgilerini parti yöneticileriyle paylaştı.
YSK’nın verdiği seçmen bilgilerini internete yükleyen tek parti ise CHP oldu. CHP Genel Merkezi, 2013 yılı itibarıyla hayata geçirdiği e-seçmen portalıyla vatandaşların seçmen bilgilerini chp.org.tr adresinden yayın yapan sitesinde yayınladı. Seçmen bilgileri önce bilisim.chp.org.tr/Esecmen/ linkinden, sonra esecmen.chp.org.tr linkinden hizmete açıldı.
Vatandaşların mahrem bilgilerini yayınlayan siyasi partiler haricindeki ilk yayınlayan site ise sahtesecmen.org sitesi oldu. Bir süredir yayın yapmayan site, vatandaşların mahrem bilgilerini ele geçirdi. Site, tıpkı CHP’nin sitesinde olduğu gibi, vatandaşların bilgi sorgulamalarını YSK’nın web sitesi üzerinden değil, kendi serverları üzerinden yaptı. Siteyi kuran isim olarak ise Tanju B. kayıtlara geçti. Ancak internette bu isme dair arama yapıldığında herhangi bir sonuç çıkmıyor.
Yeni Şafak 2013 yılında yazmıştı
Kimlik bilgilerinin sızdırılmasında, CHP’nin internet sitesindeki açıkları Yeni Şafak gazetesi bundan 3 sene önce gündeme taşımıştı. CHP’nin geliştirdiği E-Seçmen yazılımındaki güvenlik açığına dikkat çekilen haberde, kişisel bilgilerin korunmasız olduğunun altı çizilmişti.
Haberde ayrıca, sitedeki açık nedeniyle CHP’de üst düzey yöneticilerinin de telefonuna ulaşıldığı belirtilerek, Kemal Kılıçdaroğlu, Umut Oran, Gürsel Tekin gibi üst düzey parti yöneticilerinin de aralarında bulunduğu bin 442 parti yöneticisi, milletvekili ve belediye başkanının cep telefonlarını ve e-posta adreslerine kolaylıkla görülmesini sağlayan sistem hatasının sonradan düzeltildiği yazılmıştı.