Yunanistan’da seçimleri kazanan radikal sol koalisyon SYRIZA’nın lideri Alexis Tsipras’ın, uzun süredir AK Parti’nin yükselişini yakından izlediği ortaya çıktı.
Akşam Gazetesi’nde yer alan habere göre; her dört kişiden birinin işsiz olduğu, Avrupa Birliği merkezli ekonomi politikalarının halkın beli büktüğü Yunanistan’da, devrim gibi bir hamleyle iktidara gelen SYRIZA, Türkiye’de AK Parti’nin yükselişini hatırlatıyor.
Yunanistan’da 2009 yılında yapılan genel seçimlerde, yüzde 4,6 oy alan bir sol parti ve partinin genç lideri, o dönem ülke kamuoyunda pek önemsenmemişti. O seçimlerde sosyal demokrat PASOK büyük bir başarı sergilemiş (yüzde 43,9), Syriza ise 2007’ye nazaran yüzde 0,4’lük düşüş yaşayarak kendi açısından da bir başarı gösterememişti. Ancak sadece birkaç yıl içinde bu küçük parti, ekonomik ve siyasi krizlerle çalkalanan bir ortamda hızla büyüdü. 2012 Mayıs seçimlerinde oyunu yüzde 16,8’e, 2012 Haziran seçimlerindeyse yüzde 26,9’a taşıdı. Nedeni basitti: Ekonomik krizin tüm etkilerini hisseden ülkede denenmiş partilere halkın inancı kalmamıştı.
“PATRONLARA” MEYDAN OKUDU
2011 yılında iktidarda olan Papandreu’nun, “AB’nin patronu” Angela Merkel karşısındaki el pençe duruşu Yunanistan’ın nasıl yönetildiğini ortaya koyuyordu. Son seçimlerde Papandreu ailesi 92 yıl sonra ilk kez meclis dışında kaldı. 2015’e gelindiğinde SYRIZA artık seçimlerin favori partisiydi. En büyük sloganı ise kemer sıkma politikaları dayatan AB ve onun finans kurularının tahakkümünü ortadan kaldırmaktı. Lider Alexis Tsipras, özetle “kimseye borcumuz yok” diyerek tüm “patronlara” meydan okudu.
“13 YILDIR TAKDİRLE KARŞILIYORUZ”
Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) iktidara yükseliş serüveni de bununla olağanüstü benzerlik gösterdiği biliniyor.
Kısır koalisyonlarla, siyasi ve ekonomik krizle boğuşan Türkiye halkına, 100 yıl sonra kendi coğrafyasının asıl sahibi olduğunu anlatan, hem içte hem dıştaki “elit tahakkümünü” ortadan kaldırmayı amaçlayan AK Parti, refah sözünü tutarak iktidarını 13 yıldır koruyor.
İki partinin yükseliş koşullarının benzerliğini en iyi fark eden kişi bizzat Alexis Tsipras. Geçtiğimiz Aralık ayında Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Atina ziyareti sırasında gerçekleşen görüşmede Tsipras, “AK Parti ile bizim görüşlerimiz farklı ancak sizin ülkenizde 13 yıldır yaptıklarınızı taktirle karşılıyoruz. Aynısını biz de yapmak istiyoruz” demişti.
SYRIZA’NIN VAATLERİ
Bedava elektrik: Syriza yoksulluk sınırı altında yaşayanlara elektrik ve ısınma hizmetini ücretsiz vereceğini taahhüt ediyor.
Gıda ve kira desteği: İhtiyacı olanlara gıda ve kira yardımı yapılmasını savunuyor.
Sağlık ve emeklilik maaşları reformu: Parti, ücretsiz sağlık hizmetini düzelteceğini, emekli maaşlarını iyileştirmek için 13 milyar Euro’luk bir planı devreye sokacağını belirtiyor.
Ulaşım reformu: Yoksulluk sınırı altında yaşayan Yunanlara ve uzun süredir işsiz olanlara özel toplu taşıma kartı verilmesi öngörülüyor.
Zenginlerin vergilendirilmesi: Syriza zenginlerden alınan ve son yıllarda kaldırılan bazı vergilerin geri getirilmesini, kimi yeni vergileri ve gelir vergisi alt sınırının 5 bin Euro’dan 12 bin Euro’ya çıkarılmasını savunuyor.
İstihdam programı: Yunanistan’da işsizlik oranı yüzde 25’in, gençler arasında işsizlik oranıysa yüzde 50’nin üzerinde. Syriza büyük bir istihdam programını devreye sokmak istiyor. Amaç iki yıl içinde 300 bin yeni istihdam alanı yaratmak.
Ödenemeyecek banka borçlarının silinmesi: Syriza’ya göre yurttaşların bankalara ödeyemediği borçlar silinmeli.
Asgari ücret: Syriza asgari ücreti 751 Euro’ya çıkartacağını belirtiyor.
Demokrasi: Demokrasinin geliştirilmesi ve katılımın güçlendirilmesi hedefleniyor.
ALACAKLILAR BAKANI
SYRIZA’nın oluşturacağı yeni hükümette geniş yetkilere sahip dört “süper bakanlık” kurulacağı açıklandı. Buna göre, İçişleri, İdari Reform ve e-Devlet Bakanlığı, Kamu Güvenliği ve Makedonya Trakya Bakanlıklarının birleştirilmesiyle “İçişleri ve Yeniden Yapılandırma Bakanlığı” oluşturulacak.
Alexis Tsipras’ın yeni Maliye ve uluslararası “alacaklılar” Bakanı Yanis Varoufakis (53) AB’nin korkulu rüyası. AB’ye karşı çok sert ekonomi politikalarını savunuyor. Kemer sıkma politikalarını “mali waterboarding” olarak nitelendiriyor.
CHP’NİN KOMŞU’DAKİ İKİZİ PASOK OLDU
Yunan halkının SYRIZA’yı iktidara getirmesi sonrası, geçmiş dönemlerin muhafazakar siyasetçilerine kapılarını açan CHP’den ‘Örnek alacağız’ mesajları geldi. Ancak CHP’nin Yunanistan’daki karşılığı olan parti, radikal solu savunan SYRIZA değil, seçimde başarı elde edemeyen partilerinden PASOK oldu.
Chp ve AleviSolu Tüsiad,çı Kapitalist, Komprador, Sendika Patronlarının,Darbecilerin CHP si ve AleviSoludur….Chp ve AleviSolu İslam KARŞITIDIR öyle olmasaydı İngilizler bu devleti kurmalarına izin vermezdi