Darbe girişiminden kısa süre öncesine kadar FETÖ ile yaptığı işbirliği sebebiyle sık sık gündeme gelen Aydın Doğan yine şaşırtmadı. Örgütün kripto kadrosu tarafından kullanılan ‘ByLock’ programı ile ilgili yürütülen soruşturmayı yıpratmak için, asılsız bilgilerle FETÖ’cülerin elini güçlendirmeye çalıştı.
Terör örgütü FETÖ’nün kullandığı yazışma programları üzerinde bir süredir çalışan MİT, 15 Temmuz darbe girişiminden bir süre sonra bu uygulamalardan en kritiği olan ‘ByLock’ sistemine girerek çok önemli bilgilere ulaşmıştı.
Manşetten destekledi
Örgütün yapısı, hain planları ve kadrosunun aydınlatılmasında hem yargıya hem de güvenlik güçlerine yol gösteren program, FETÖ’cüler tarafından “Hiçbir zaman kullanmadık” açıklamalarıyla gizlenmeye çalışılmıştı. Ancak darbenin hemen öncesinde yapılan planlara ilişkin yazışmalar ve ardından hedeflenen senaryo, uygulamanın FETÖ’cüler tarafından kullanıldığını gözler önüne sermişti. Aydın Doğan’ın gazetesi Hürriyet, FETÖ’cülerin başlattığı kampanyaya önceki gün attığı manşetle destek verdi.
‘Kullanılmadı’ yalanı
ByLock üzerinden yürütülen soruşturmaları baltalama operasyonu çeken Hürriyet, ABD vatandaşlığına geçip ‘David Keynes’ adını alan bir FETÖ’cüyle röportaj yaptı. Röportajda, Bylock programını kullanan herkesin FETÖ’cü olmadığı savunuldu. Hatta Fetullahçıların darbe girişiminden çok önce bu programı kullanmayı bıraktıkları iddia edildi. Kurgu röportajın aksine, Bylock kullananların neredeyse tamamının FETÖ’cü olduğu yazışmalarla tespit edildi. Başarısızlıkla sonuçlanan 15 Temmuz darbe girişimi sonrası adli makamlar karşısında verilecek savunma taktikleri için de Bylock’u kullandıkları, yazışmaların deşifre edilmesiyle ortaya çıkarıldı.
Taktikler duyurulmuştu
Örgüt üyelerinin gözaltına alındıklarında nasıl davranacakları, ev aramalarında nelere dikkat edecekleri, savunmalarında hangi hususları gündeme getirecekleri yine bu program üzerinden darbe girişiminden hemen sonra paylaşılmıştı. FETÖ’cüler, kısa bir dönem haricinde internetten indirilemeyen programı elden ele dağıttıklarını da itiraf etti.
2014’te devreye girdi
Örgütün hem üst düzey yönetim kadrosu hem de devlet içine sızmış kriptoları tarafından kullanıldığı bilinen uygulama, 2014 yılında devreye alınmıştı. Hatta FETÖ’nün akademik mecrada yayılma stratejisine dair önemli itiraflarda bulunan M.G. verdiği ifadede ‘sorumlu abi’nin 2014 yılında, artık tedbir amacıyla telefonda çok fazla konuşmayacaklarını belirtmesi üzerine, görüşmeleri ByLock üzerinden yapmaya başladıkları bilgisini vermişti.
Algı operasyonunun fikir babası aynı
ByLock uygulamasını kullanarak kendilerini kamufle etmeye çalışan, ancak programın deşifre olmasıyla tutuklanan FETÖ’cüleri aklamak için manşetten verilen röportajı Aydın Doğan’ın son tetikçisi İsmail Saymaz yaptı. Saymaz, önceki gün ‘Cephe Sözü için Mimar-C tutuklaması’ haberine imza atmış, söz konusu kişinin terör örgütüyle herhangi bir bağının bulunmadığını öne sürmüştü. Oysa aynı gün o mimarın DHKP-C ile olan bağlantısını gösteren onlarca delil ortaya çıkmıştı.
-GÜNEŞ-