Anasayfa / GENEL / Yine AA oradaydı!
rohingya

Yine AA oradaydı!

Bangladeş Hükümeti, geçen yıllar içinde şiddet olaylarından kaçarak Bangladeş’e sığınan Rohingya Müslümanlarının sayısının 500 bin civarında olduğunu bildirdi.

Rohingyalı Müslümanların, yaşadıkları şiddet olaylarının ardından Myanmar’ın Arakan (Rakhine) bölgesinden Bangladeş’e kaçışı sürüyor.

Bangladeş Hükümeti’nin Rohingya Müslümanlarından sorumlu yetkilisi, Cox’s Pazar’ın en büyük limanının bulunduğu Teknaf kasabasında incelemeler yaparken AA muhabirine açıklama yaptı.

Bangladeş Hükümeti olarak Myanmar’dan kaçan Müslümanları ülkelerine kabul ettiklerini anlatan yetkili, 30 bin civarında sığınmacının resmi kamplarda kaldığını geri kalanların ise köylere ve değişik şehirlere yerleştiğini belirtti.

Haziran’da başlayan olayların ardından kaç kişinin Bangladeş’e geçtiği hakkında ellerinde net rakamın olmadığını ifade eden Hükümet yetkilisi, “Myanmar Hükümeti Rohingya Müslümanlarını öldürüyor, onlara işkence yapıyor. Müslümanları Arakan bölgesinden atmak için baskı yapıyorlar. Eskiden Müslümanlar daha rahat Bangladeş’e geliyorlardı ancak şimdi yakaladıklarını öldürüyorlar. Bize sığınanlara elimizden geldiğince yardım yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Rohingyalı Müslümanlar ve yerel kaynaklar ise Hükümet yetkilisinin aksine Bangladeş Hükümeti’nin yakaladığı sığınmacıları kabul etmek yerine teknelere doldurarak geri gönderdiklerini savunuyor.

Bangladeş medyası şiddet olaylarına ilgisiz

Uluslararası toplum ve dünya genelindeki bir çok sivil toplum örgütünün Myanmar’da yaşanan olaylara tepki göstermesine rağmen Bangladeş medyası Müslümanlara yönelik şiddet olaylarına çok az ilgi gösteriyor.

Ulusal gazetelerde olaylara çok az yer veriliyor. Bu haberlerin çoğu da uluslararası toplum tarafından yapılan açıklamalar. Televizyonlardaki haber bültenlerinde de yaşanan olaylar kendine yer bulamıyor.

Bangladeş kitlesel göçten endişeli

Bangladeş Hükümeti komşu ülkeden kitlesel bir göçün başlamasından da endişeli. 160 milyonluk ülkede işsizlik ve yoksulluk çok yaygın.

Büyük oranda kırsalda yaşayan ve tarımla geçinen Bangladeşlilerin yaşam koşulları Myanmar’dan gelen Müslümanlardan çok da iyi değil. Kendi nüfusuna gerekli imkanları sağlayamayan Hükümet sığınmacı akını istemiyor.

Öte yandan Hükümet, sığınmacılara yardım yapılmasına da sıcak bakmıyor. Yapılan yardımlarla Rohingya Müslümanlarının Bangladeş’te yaşamlarını sürdürmeye başlayacaklarından ve geriye dönmeyi düşünmeyeceklerinden korkuluyor.

Uluslararası yardım kuruluşlarının Bangladeş’te yardım yapabilmesi için yerli bir sivil toplum kuruluşu ile ortak çalışması gerekiyor. Bu yerli STK’ların da yardımları ihtiyaç sahiplerine tam olarak ulaştırmadıkları iddia ediliyor.

Camileri kapattılar

Bangladeş Hükümeti’nin olumsuz tavrına rağmen Myanmar’dan kaçışlar da devam ediyor. Dün sabah Bangladeş’e ulaşanlardan Abdulhaşim, AA’ya yaptığı açıklamada, Myanmar Hükümeti’nin camileri kapattığını ve din görevlilerini öldürdüğünü söyledi.

Üç gün önce yakalanan 7 din görevlisinin ayaklarından asılarak güvenlik görevlilerince dövüldüğünü belirten Abdulhaşim, yeni neslin dini öğrenmesine de izin verilmediğini kaydetti.

Annesi ve babasını Myanmar’da bırakarak dağlardan yürüyerek zorlu bir yolculuğun ardından Bangladeş’e ulaştığını anlatan Abdulhaşim, “Myanmar Hükümeti sokağa çıkmamıza izin vermiyor. Herkesi öldürüyorlar. Ailemi bırakarak kaçtım. Onlar yaşlı olduğu için ve yolların tehlikeli olması dolayısıyla şimdilik anne babamı orada bıraktım. Ama şartlar uygun olunca onları da buraya getireceğim” dedi.

Yaşadıkları psikolojisini bozdu

İsminin Cihan olduğunu belirten bir genç kız da annesinin Myanmar’da öldürüldüğünü anlattı. Kamp sakinleri, Myanmar’da yaşanan şiddet olayları ve ailesinin öldürülmesi nedeniyle genç kızın akli dengesini yitirdiğini belirttiler.  (COX’S BAZAR – Mustafa Keleş-Anadolu Ajansı)

MEDYAGUNDEM

feto

O ülkede de FETÖ’cü itlafı başladı!

Ülkede FETÖ’yle irtibatlı bir eğitim kurumuna “terör bağlantıları” nedeniyle soruşturma açıldı. Okullardan birinde silah bulundu. …

abd-general

AA muhabirinin sorusu ABD’li generalin zoruna gitti

ABD öncülüğündeki DEAŞ Karşıtı Koalisyon Komutanı Korgeneral Stephen Townsend’in basın toplantısı gergin anlara sahne oldu. …

salihm2

Bild paçavrası Türk gazetecileri hedef gösteriyor

Almanya’nın en yüksek tirajlı gazetesi Bild, Türk gazetecileri “casus” diyerek fişliyor, hedef gösteriyor. Genel yayın …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir