Anasayfa / GENEL / Yaşar Kemal son yolculuğuna uğurlandı
yasarkemal3

Yaşar Kemal son yolculuğuna uğurlandı

Türk edebiyatının dev çınarı Yaşar Kemal, bugün binlerce seveninin katıldığı cenaze töreninin ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi.


Teşvikiye Camisi’nde kılınan cenaze namazına, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, İstanbul Valisi Vasip Şahin ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da aralarında yer aldığı siyasetçiler ve devlet adamları katıldı.

Türkiye Ermenileri Patrikvekili Başepiskopos Aram Ateşyan ve Süryani Katolik Patrik Vekili Yusuf Sağ, Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, sanatçılar Zülfü Livaneli, Orhan Gencebay, Türkan Şoray, Kadir İnanır, Tarık Akan, Rutkay Aziz, Mustafa Erdoğan, Berhan Şimşek, Suavi, Mustafa Alabora, Eşber Yağmurdereli, Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, gazeteciler Can Dündar, Muhsin Kızılkaya, Hasan Cemal, Tuncay Özkan, Ali Kırca, Cengiz Çandar, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin de törende yer aldı.

Cenaze namazı öncesinde Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban, yeğeni Sadık Gökçeli, manevi oğlu Ahmet Güneştekin, yakın dostu Zülfü Livaneli ile diğer yakınları taziyeleri kabul etti.

Musalla taşının önüne, “Güle güle usta” yazılı Yaşar Kemal fotoğrafları konuldu.

Cenaze namazını İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran kıldırdı. Namazın ardından Yaşar Kemal’in cenazesi sevenleri ve yakınları tarafından omuzlara alınarak, alkışlar eşliğinde cenaze aracına taşındı. Bu sırada Kemal’in tabutuna vatandaşlar tarafından karanfil atıldı.

Cami önünde toplanan bir grup, “Yaşar Kemal onurumuzdur” diye slogan attı. Semt sakinleri de binaların pencerelerine çıkarak, alkışlarla Yaşar Kemal’i son yolculuğuna uğurladı.

Daha sonra Yaşar Kemal’in cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.

KÖYÜNDEN TOPRAK GETİRDİLER

Yaşar Kemal’in, 1923 yılında dünyaya geldiği zaman Adana’nın, şimdi Osmaniye’nin ilçesi olan Kadirli’nin Gökçedam köyünün sakinleri de hemşerilerini kaybetmenin acısını yaşıyor.

Yaşar Kemal için Gökçedam Köyü Camii’nde sela verildi. Bugün Teşvikiye Camii’nde cenaze namazı kılınırken, hemşerileri de aynı anda onun için saf tutup gıyabi cenaze namazı kıldı.

Yaşar Kemal Çukurova Kültür Derneği Başkanı Mehmet Özer, Yaşar Kemal’in köylerinde defnedilmesini istediklerini, ancak vasiyetinin olduğunu öğrendiklerini belirterek, şunları söyledi: “Yaşar Kemal bu topraklara gelemedi. Biz de kendisinin doğup büyüdüğü bahçeden aldığımız toprakla yola çıktık. Bu toprağı mezarına serpeceğiz. Bu topraklarla beraber Yaşar Kemal’in mezarında çayır çimen yeşerecek, kendisi yeşerecek, ruhu şad olacak.”

CENAZE SONRASI ANMA TÖRENİ

Cenaze töreninden sonra, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda, yakınları ve sevenlerinin gözünden Yaşar Kemal’in anılacağı bir tören düzenlenecek. 15.30’da başlayacak törende, açılış konuşmasının ardından saygı duruşunda bulunulacak. Yaşar Kemal belgeselinin gösteriminden sonra yazarın eserlerinden okumalar yapılacak.

DÜNYA BASINI BÖYLE DUYURDU

AP (ABD): “İlk romanı İnce Memed ile tanınan Yaşar Kemal, aynı zamanda ilk yıllarında kalemini Marksizmi desteklemek ve kendisinin de parçası olduğu Kürtler dahil Türkiye’deki azınlıkların haklarını savunmak için kullandı.”

New York Times (ABD): “Kürt haklarının açık sözlü savunucusu ve ülkesinin liderlerinin keskin muhalifi olarak Yaşar Kemal sık sık yasalarla sorun yaşıyordu.”

BBC (İngiltere): “Yaşar Kemal Türkiye’nin ilk Nobel Edebiyat Ödülü adayıydı. Çalışmaları sayısız dile çevrildi.”

Guardian (İngiltere): “Yaşar Kemal mazlumların yaşamlarına eğilen ve çalışmaları 40 dile çevrilen Türkiye’nin en büyük yazarlarından biriydi.”

USTA Yazar Yaşar Kemal İstanbul’da düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlanırken, doğduğu Osmaniye’nin Gökçedam (Hemite) Köyü’nde de gıyabi cenaze namazı kılındı. Namaza, protokol üyeleri de katıldı.
KÖYÜNDE GIYABİ CENAZE NAMAZI
Gökçedam Köyü Camisi’nde öğle vakti kılınan cenaze namazına Osmaniye Vali Vekili Alp Eren Yılmaz, İl Jandarma Komutanı Albay Tayfun Dündar, Emniyet Müdürü Nurettin Gökduman, siyasi parti temsilcileri ile köylüler katıldı. İl Müftü Yardımcısı Ali Yazıcı’nın kıldırdığı gıyabi cenaze namazında kadınlar da saf tuttu. Namazın ardından Ali Yazıcı, Yaşar Kemal için helallik istedikten sonra dua etti. Daha sonra Yaşar Kemal’in komşusu olan emekli imam 73 yaşındaki Mustafa Çelik, usta yazarın köyde çok sevilen biri olduğunu ve onu kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını belirterek Yaşar Kemal için dua ettirdi.
KÜLTÜR EVİNİ GEZDİLER
Namaza katılanlar daha sonra Yaşar Kemal Kültür Evi’ni ziyaret etti. Evi gezerek yazarın fotoğraf ve kitaplarını inceleyen protokol üyeleri ve köylüler daha sonra İnce Memed Anıtı’na geçerek burada hatıra fotoğrafı çektirdi. Gökçedam İlköğretim Okulu öğrencileri de dersten çıkarak kültür evini ve İnce Memed Anıtı’nı ziyaret etti. Anıta çiçek bırakan öğrenciler,  “Onun eserlerini okuyarak büyüyoruz, onun adına yapılan parkta oynuyoruz. Kendisini çok seviyorduk ama maalesef öldü. Bundan sonra yine onun kitaplarını okuyacağız” dedi.

 

MEDYAGUNDEM

yasarkemal

Usta yazarı kaybettik

Yaşar Kemal, Türkiye’den Nobel ödülüne aday gösterilen ilk edebiyatçıydı. Genç yaşında sosyalizm ile tanıştı, TİP …

ömer-celik

Kültür Bakanı Çelik’ten Yaşar Kemal’e ziyaret

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, dünyaca ünlü edebiyatçılarımızdan Yaşar Kemal’i ziyaret etti. Yaşar Kemal’in …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir