MHP’de Genel Başkan Devlet Bahçeli’ye muhalif isimlerin partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi için açtığı davada karar verildi. Mahkeme olağanüstü kongreye gidilmesi taleplerini kabul etti.
Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’ndeki ilk duruşma öncesinde partililer adliye koridorunu doldurdu. Mahkeme, duruşma salonuna sadece tarafların avukatlarını aldı. Salona izleyci ve gazeteciler alınmadı. Partililer adliye koridorunda bekleyişlerini sürdürüyorlar. Polis, mahkemenin kapısında ve koridorda güvenlik önlemi aldı.
İŞTE ATANAN KAYYUMLAR
MHP eski Aksaray İl Başkanı Avukat Ayhan Erel, Ali Sağır, Mehmet Bilgiç, partiyi olağanüstü kurultaya götürecek kayyum heyetinin başkanı oldu.
MAHKEME KURULTAY KARARINI KABUL ETTİ
Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, MHP’de olağanüstü kurultay talebini kabul etti. 1 Kasım seçimlerinde MHP’nin oylarını ve TBMM’deki sandalye sayısını düşürmesinin ardından olağanüstü kongre yapılması ve yeni bir genel başkan seçilmesi için muhalif kanat ısrarlı davranmıştı. Bahçeli buna karşılık kongreye gitmeyeceğini belirtmişti. MHP’de şu ana kadar genel başkanlığa adaylığını açıklayan isimler Meral Akşener, Koray Aydın, Sinan Oğan ve Ümit Özdağ.
“ÜST MAHKEMEYE GİDECEĞİZ”
MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, “Hukuk yolu tükenmedi, üst mahkemeye gideceğiz” dedi. 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin MHP’de olağanüstü kurultay talebini kabul etmesini değerlendiren Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, “Bu kararı temyiz edeceğimizi şimdiden alenen ifade etmek isterim. Zaten mahkemede tezimizi ifade ederken temel dayanağımız, alt mahkemenin karar vermemesi gerektiği yönündeydi” dedi.
Semih Yalçın, şunları söyledi:
“Şunu ifade edeyim, mahkemenin vermiş olduğu kararı hukuk adına isabetli bir karar olarak görmüyoruz. Bu kararı temyiz edeceğimizi şimdiden alenen ifade etmek isterim.
“GENEL MERKEZİMİZİN YAPACAĞI İŞ…”
Zaten mahkemede tezimizi ifade ederken temel dayanağımız, alt mahkemenin karar vermemesi gerektiği yönündeydi. Siyasi partilerin muhatabı Yargıtay’dır, Anayasa Mahkemesi’dir. Mahkeme bunu görmedi veya görmek istemedi. Genel merkezimizin yapacağı iş bir üst mahkemeden çözümü yargıda aramak üzere başvurmaktır.”
SÜREÇ NASIL BAŞLADI?
MHP’li muhalifler, partinin olağanüstü kurultaya gitmesi için topladıkları 543 imzanın işleme konulması için 5 Şubat’ta yargıya gitmişlerdi. Meral Akşener, Koray Aydın ve Sinan Oğan, imzaları önce MHP Genel Merkezi’ne teslim etmiş, ancak herhangi bir yanıt alamamışlardı. Muhaliflerin Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne verdiği dilekçede 16 il başkanı “davalı” olarak yer almıştı. Dilekçede, 2010 yılında Saadet Partisi’ne olağanüstü kongre çağrısı yapmak üzere üç kişiyi görevlendiren Ankara 10. Sulh Hukuk Mahkemesi kararı ile 2005 yılında olağanüstü kongresini yapması için CHP’yi “ihtar” eden Anayasa Mahkemesi kararları emsal gösterilmişti. MHP ise yaptığı savunmada, “MHP’nin bir dernek ya da bir vakıf olmadığını” vurgulayarak, “Sulh Hukuk Mahkemeleri’nin bu kararı vermekle yetkisiz olacağını” dile getirmişti.