‘Yaşamayı Seç!’ sloganıyla vatandaşları bağımlılıktan kurtulmaya çağıran Yeşilay Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, çalışmalarını görev yaptığı Haydarpaşa Numune Hastanesi’ndeki iki ameliyat arasında Yeni Şafak’a anlattı. Prof. Dr. Karaman ‘Behzat Ç.’de komiser alkol tüketiyor. Kötü alışkanlıkları özendiriyor’ dedi.
Dünyada kabul görmüş bilimsel yöntemlerle madde bağımlılığına savaş açan Türkiye Yeşilay Cemiyeti, sivil halk sağlığı kurumu olarak yeni kampanyalarıyla gündemde. Bu yıl ‘Yaşamayı Seç!’ sloganıyla toplumsal farkındalık oluşturmayı hedeflediklerini anlatan Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, Türkiye’nin yeşil alan haritasıyla ilgili Yeni Şafak’a konuştu. Haydarpaşa Numune Hastanesi Üroloji Klinik Şefi olan Karaman, tütün ve alkol endüstrilerinin faaliyetlerinden dizi bağımlılığına pek çok konuda görüşlerini paylaştı.
KÖTÜ ÖRNEK OLUYORLAR
Karaman, Behzat Ç. ve Karadayı gibi dizilerde tüketilen alkolün gençler ve çocuklar üzerindeki büyük tahribatına da değindi. Tütün ve alkol endüstrilerinin direk reklam yapamadıkları için oluşturdukları idollerle kendi ürünlerini sevimlileştirdiğine dikkat çeken Karaman, ‘Behzat Ç.’de komiser, Karadayı’da hâkim, savcı, avukat alkol tüketiyor. Kamu düzenini temsil eden, örnek olması gereken kişilerin bu şekilde lanse edilmesi kötü alışkanlıkları özendiriyor, benimsetiyor ve sevdiriyor’ şeklinde konuştu.
ELEKTRONİK SİGARALARA DİKKAT!
Son günlerde modalaştırılan elektronik sigaraların da yine sigara endüstrileri tarafından desteklendiğini söyleyen Karaman, ‘Elektronik sigaralarda da nikotin var. Sigarayı bırakan kişi hem nikotin almaya devam ediyor hem de sigarayla bağı koğmuyor. Gün olur tekrar sigaraya dönülür fikriyle elektronik sigarayı endüstriler destekliyor’ şeklinde konuştu.
ASOSYALLEŞİYORUZ
Teknoloji bağımlılığında sosyal medya, ekran, internet, cep telefonu ve dizi bağımlılıklarının revaçta olduğunu belirten Karaman, ‘Sosyal ağlar üzerinden insanlar birbirlerinin gözüne bakarak konuşamaz hale geldi. Sosyalleşmiyoruz, asosyalleşiyoruz’ diye kaydetti. Karaman, bitkisel nargile türlerinin de zararlı olduğunu ve yasaklanması gerektiğini söyledi.
Dizi – TV bağımlılığı tehlikeli
‘Eşler birbirlerinin doğumgünlerini bile çeşitli sosyal paylaşım siteleri üzerinden kutladığını belirten Karaman, ‘Sanal dünyanın içinde kaybolduk, arayıp ses duyma olayı da bitti diye konuştu. Türkiye’ye özgü dizi bağımlılığının da tehlikeli noktalara ulaştığını söyleyen Karaman, bir gecede beş diziyi aynı anda takip edebilen ailelerin olduğuna dikkat çekti. Dünyanın özellikle teknolojik bağımlılığa karşı tedbir çalışmalarına giriştiğini ifade eden Karaman, gençlerin sosyal medyadan kopmasını sağlayacak aktivite alanlarının geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. (Yeni Şafak)