İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, sabah saatlerinde FETÖ/PDY’ye finansman sağladıkları öne sürülen, aralarında şirket ve dernek yöneticilerinin de olduğu çok sayıda şüpheliyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan isimler arasında Fethullah Gülen’in varisi olarak bakılan Mustafa Özcan’ın da yer alması dikkat çekti.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, FETÖ/PDY’ye yönelik geniş çaplı bir operasyon gerçekleştirildi. Operasyonun örgütlerin finans kaynaklarına yönelik olduğu ve birçok kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.
Operasyona terörle mücadele, organize şube ve asayiş ekiplerinin destek verdiği öğrenildi. Gözaltına alınan şahıslar, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne getirilerek sağlık kontrolünden geçiriliyor. Sağlık kontrolünden geçirilen şüpheliler Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü yerleşkesine götürüldü.
“KITA SORUMLUSU VE TÜRKİYE MALİ SORUMLUSU”
İstanbul, Konya ve Kırklareli’nde gerçekleştirilen operasyonda, üst düzey bankacılar, iş adamları, mali müşavirler ve muhasebeciler gözaltına alındı. Operasyonda 65 kişi için gözaltı kararı alındığı öğrenildi. Örgütün ‘Kıta sorumlusu’ ve ‘Türkiye mali sorumlusu’ ile birlikte 51 kişi gözaltına alındı.
Mali Şube Müdürlüğü ekipleri bu sabaha karşı Fethullahçı Terör Örgütü ve Paralel Devlet Yapılanması’na yönelik şafak vakti operasyon yaptı. Operasyonda 65 kişilik gözaltı kararı alındı. İncelenen 95 ayrı şirketten 7’sine ve şüphelilerin bağlantılı oldukları Vifak Sanayici ve İş Adamları Derneği’nde de arama yapıldı. Gözaltı kararı alınanların 10’unun ise bankacı olduğu öğrenildi. Dernek ve 7 şirkette aramaların sürdüğü belirtildi.
Bu sabah erken saatlerde başlatılan operasyonda Fethullahçı Terör Örgütü’nün ‘Kıta Sorumlusu’ olduğu iddia edilen Mustafa Özcan ve ‘Türkiye Mali sorumlusu’ olduğu iddia edilen Ali Çelik de yakalandı. Örgüt için çok önemli bu iki isim haricinde “Anadolu yakasının en üst düzeyde mütevelli heyeti imamı” da gözaltına alındı. Finans ayağında ise Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz’ın gözaltında olduğu öğrenildi.
Şüphelilerin banka hesapları üzerinden ‘Gülenist’ okulların Mısır Arap Cumhuriyeti’ndeki okullarına 9 milyon dolar aktardıkları, burs, kurban ve himmet adı altında 1590 çek ile toplam 8 milyon 721 bin 316 TL’yi 6 ayrı hesap üzerinden Asya Katılım Bankası nezdinde akladıkları tespit edildi. Konu ile ilgili olarak Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ile birlikte çalışan MASAK ise tespit edilen 7 şirket ile ilgili hazırladığı raporunda 60 milyon TL’lik usulsüz işlem tespit etti. Bank Asya teftiş kurulunun hazırladığı raporda ise şüpheli firmalar üzerinden yapılan 7 işlemde toplam 4 milyon 500 bin TL fiktif kredi kullanıldığı tespit edildi.
Gözaltına alınan şahıslar, ‘silahlı terör örgütüne üye olmak, terörizmin finansmanının önlenmesi kanuna muhalefet, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama, nitelikli dolandırıcılık, çek kanununa muhalefet, yardım toplama kanununa muhalefet, bankacılık kanununa muhalefetle’ suçlanıyor.
Kaynak Holdingin sahibi Mustafa Özcan kimdir?
Mustafa Özcan, Kaynak Holding’i uzun yıllar yönettiği için Paralel Yapı’nın parasal gücünü kontrol eden az sayıdaki kişiden biri olarak nitelendiriliyor. Mustafa Özcan’ın şirketini koruyan Hisar Güvenlik, Kaynak Holding’in de şirketlerini koruyor. Gülencilere yakınlığıyla bilinen Kaynak Holding’e geçtiğimiz mart ayında Maliye Bakanlığı tarafından düzenlenen operasyonun, Gülencilerin kasası olarak da nitelendirilen Mustafa Özcan’a yönelik olduğu belirtilmişti. Kaynak Holding’in uzun süre başında bulunan Mustafa Özcan’ın, Fethullah Gülen’den sonraki en etkili ismi olduğu belirtiliyor.
Özellikle eğitim, yayıncılık, kargo ve bilişim olmak üzere 16 sektörde 23 şirketi ve aktif 100 markası ile tanınan Kaynak Holding’in 8 binden fazla çalışanı bulunuyor. Yıllık cirosu ise 1,5 milyar TL. 1979 yılında İzmir’de kurulan Holding ticari hayata yayıncılıkla başladı ve Sızıntı Dergisi’ni yayınladı. İlerleyen yıllarda giderek büyüyen Holding, eğitimden, yayıncılığa, kargoculuktan, bilişime kadar onlarca sektörde faaliyet göstermeye başladı. Holding bünyesinde NT mağazaları, Sürat Kargo, Sürat Bilişim gibi şirketler de var.
KAYNAK HOLDİNG
Kaynak Holding, 19 sektörde faliyet gösteriyor. FEM dersanelerinden, Sürat Kargo’ya kadar bir çok ünlü markaya sahip 23 şirket, holdingin bünyesinde faliyet gösteriyor.
Kartal’daki Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kararı doğrultusunda, “Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması” (FETÖ/PDY) bünyesinde faaliyet gösterdiği iddia edilen Kaynak Holding’e bağlı 19 şirket, bir vakıf ve bir derneğe kayyum atandı.
EN ÖNEMLİ FALİYET KOLU YAYINCILIK
1979 yılında İzmir’de kurulan Holding ticari hayata yayıncılıkla başladı ve Sızıntı Dergisi’ni yayınladı. İlerleyen yıllarda giderek büyüyen Holding, eğitimden, yayıncılığa, kargoculuktan, bilişime kadar onlarca sektöre girdi. Ağırlıklı olarak eğitim ve kültür alanındaki faaliyetleri ile biliniyor. Holdig bünyesinde 8 bin 300 civarı çalışan bulunuyor.