Gezi Parkı eylemleri nedeniyle Türkiye’nin istikrarsızlaştığını ileri sürerek yatırımlarını sıfırladığını açıklayan ABD’li Cumberland Fonu’nun sahibi David Rafael Kotok’un, yalan söylediği ortaya çıktı. Kotok’un hisselerini olaylar başlamadan en az bir ay önce sattığı belgelendi.
Gezi Parkı eylemlerinin yayılma riski nedeniyle Türkiye’deki yatırımlarını sıfırladığını duyuran Amerikalı Fon Yöneticisi David Rafael Kotok’un Türkiye’deki varlıklarını eylemden bir süre önce sattığı ortaya çıktı. Amerikan CNBC ve Türkiye’deki ortağı CNBCE’de önceki gün öğlen saatlerinde yayınlanan söz konusu haberin hemen ardından Borsa İstanbul’daki yerli ve yabancı yatırımcılar arasında panik havası esti. İlk seansta yükselişe geçmiş olan BIST endeksi söz konusu haberle düşüşe geçerek günü yüzde 1,5 kayıpla kapattı. Aynı haberin dün de gazetelerde ve internet sitelerinde yayınlanmaya devam etmesi üzerine yatırımcılar arasındaki tedirginliğin artmasıyla Türk borsasındaki kayıp yüzde 4’ü aştı.
EYLEMDEN ÖNCE SATTI
Amerikan sermaye piyasası otoritesi (SEC) raporlarına göre ABD’li Cumberland Fonu’nun 25 Ocak 2013 tarihi itibariyle Türkiye’deki varlığı 3,5 milyon dolardı. Fon’un SEC’e 24 Nisan 2013 tarihinde yaptığı bildirimde ise Türkiye’deki yatırımlar sıfırlanmış durumdaydı. Türkiye ve dünya kamuoyuna hisselerini Gezi Parkı olayları Türkiye’deki yatırımlarını sonlandırdığını duyuran David Rafael Kotok’un varlıklarını Borsa İstanbul’un 90 binli seviyelerde seyretiği haftalarda satmış olması halinde ciddi bir kar yazmış olacağı tahmin ediliyor. Dün 75 bin seviyelerine düşen borsada Kotok’un ucuzlayan fiyatlardan yeniden hisse alıp almayacağı merak ediliyor.
BORSADA MANİPÜLASYON
Türkiye’nin ekonomik istikrarını hedefe oturtan Amerikalı Fon Yöneticisi David Rafael’in 4 Haziran günü Amerikan CNBC kanalına yaptığı ve Türkiye’de de CNBCE sitesi tarafından aynı gün yayınlanan haberde, ‘Cumberland’in Başyatırım Uzmanı David Kotok, ülkede gerilimin devam etmesi durumunda borsada daha fazla düşüş yaşanmasından endişe ettiklerini açıkladı’ ifadeleri dikkat çekti. Zira Çarşamba öğlen saatlerine kadar 80 binin üzerine çıkarak toparlanma sürecine giren borsanın, seans arasında yayınlanan bu haberin hemen ardından sert şekilde düşmeye başlaması dikkat çekici bulundu.
GÖZLER SPK’DA
Borsa, Kotok’un açıklamlarından ürken yatırımcıların satışa geçmesiyle iki günde yüzde 6 düştü. Cumberland Fonu’nun Türkiye hisse senetlerini düşük fiyatlardan yeniden satın alıp almayacağı merak ediliyor. Bu operasyonun manipülasyon suçu teşkil edip etmediğine Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yapılması muhtemel bir inceleme sonucu karar verilecek.
KUMARHANE YATIRIMCISI
Eylemlerden önce 3,5 milyon dolarlık hisselerini satıp eylemden sonra da Türkiye’deki yatırımını sıfırladığını duyuran David Rafael Kotok yabancı yatırımcıları ürkütmeyi başardı. Zira borsa Kotok’un açıklamasının ardından iki günde yüzde 6,5 değer kaybetti. Kotok daha önce www.jewishworldreview.com (Yahudi Dünya Eleştirisi) sitesinde yazarlık yaptı. Ayrıca ABD’de New Jersey Kumarhane Yeniden Yatırım Geliştirme Otoritesi’nin (NJ Casino Reinvestment Development Authority) başkanlığını yürüttü.
Tufaya düştüler
‘Türkiye’deki yatırımlarımızı sıfırladık’ haberi Türkiye’deki gazetelere taşınınca borsa tarihi bir düşüş yaşadı. Ekonomi yayıncılarının, Kotok’un Türkiye’de ne kadar yatırım yaptığını, yatırımını ne zaman paraya çevirerek ülkeyi terk ettiğini araştırmadan haber yaptığı gözlendi.
SÖZCÜ EKONOMİ MANŞETİNE TAŞIDI
David Kotok’un hisselerini sıfırladık açıklamasını CNBCE’den alarak sayfa manşeti yapan Sözcü Gazetesi, ‘Olayların yayılma riski artıyor, yatırımlarımızı sıfıra indirdik’ başlığı ile verdi.
DÜNYA SÜRMANŞETTE KULLANDI
Ekonomi gazetesi Dünya ise CNBCE’den aldığı habere dayanarak, ‘ABD merkezli varlık yönetim şirketi Cumberland Advisors’un risk gerekçesiyle Türkiye’deki yatırımlarını sıfırladığı bilgisi geldi’ cümlelerini kullandı..
CNBC-E OPERASYONA ALET OLDU
Gezi Parkı eylemini öne sürerek uluslar arası yatırımcıların Türkiye’ye olan güveninin zedelenmesine yol açan haberler yayınlayan CNBC ve Türkiye’deki iş ortağı CNBCE sitesi Türkiye’nin ekonomik istikrarını tehdit eden operasyona alet oldu.
CNBCE’nin sözkonusu haberi ‘Ülke genelinde devam eden Gezi Parkı protestoları ABD’li bir para fonunun Türkiye yatırımlarını sıfırlamasına neden oldu’ yorumu ile yayınlarken ‘Fonun Türkiye’de ne kadar para yönettiğine dair net bilgiye ulaşılamadı’ cümleleriyle çarpıcı bir karartmaya da imza attı. Zira, bir Amerikan yayın kuruluşunun ABD’li fonların SEC’e hangi ülkede ne kadar yatırım yaptıklarını bildirmek zorunda olduklarını, ve bu bilgilerin SEC’in sitesinde yayınlandığını bilmemesi mümkün değildi. (Yeni Şafak)