MEDYAGUNDEM.COM- Akşam gazetesi yazarı Kurtuluş Tayiz bugün “Ulusalcıların yeni sesi: BBC” diyerek, BBC Türkçe servisi için, “Ulusalcı-ulusolcu televizyon, internet sitesi ve gazetelerde görmeye alıştığımız türden haberleri, son aylarda, BBC’den izlemeye başladık. Ulusalcı yayınlar üzerinden çözüm sürecine karşı çıkmak inandırıcılığını ve itibarını yitirdiğinden olsa gerek, bu nitelikteki haberleri, BBC’nin ‘saygın’ kimliğinin arkasına gizleyerek dolaşıma sokuyorlar.” diye yazdı.
Tayiz’den satırbaşları şöyle:
KÜRTLERİ KIŞKIRTAN BBC
PYD ve Salih Müslim üzerinden Kürtleri, hükümete karşı kışkırtmak için olağanüstü bir “habercilik” performansı sergileyen BBC, şimdi de Kandil üzerinden aynı şeyi yapmaya çalışıyor. Son olarak Kandil’e kadar çıkıp Cemil Bayık’la görüştüler ve “Çözüm süreci çöküşe gidiyor” başlıklı haber yaptılar. BBC, “itibarlı” bir yayın kuruluşu olduğundan, bu “saygınlıktan” pay almak isteyen ulusalcı çevreler de haberin hızla yayılmasını sağladı.
Kandil de akıllı; ayağına gelen fırsatı değerlendiriyor. Hükümete bol bol tehdit yağdırıyor. Ankara’ya “1 eylüle kadar adım atılmazsa süreç çöker, savaşa başlarız” mesajını gönderiyor.
KANDİL’DEN NİYE “TEHDİTKAR” SÖYLEM?
O halde Kandil’den yapılan açıklamaların niteliği neden böyle “tehditkar” diye sormak gerekiyor.
Aslında PKK meselesinde yeni bir olguyla karşı karşıyayız.
Kürt hareketi artık “siyaset” yapıyor.
Diğer partiler gibi.
Bu durumu sevdiler.
Sözün gücünü keşfediyorlar.
Politikanın inceliklerini öğreniyorlar.
Basını karşılarında bulduklarında satır aralarına gizli mesajlar göndermeye çalışıyorlar.
“Çözüm sürecinin amacı da zaten bu değil miydi?”, “Hani silahlar susacak ve politikacılar konuşacaktı?” diye itiraz edilebilir.
Evet ama şöyle bir sorun var; politikayı hala “silahla” yapıyorlar.
Çözüm sürecine kadar silahlar politikanın önündeydi. Şiddet, sözden önce geliyordu.
Bugün değişen ne?
Silah sıkılmıyor ama silahlar elden bırakılmadı. Şiddeti dilden düşürmüyorlar ve her söze “bismillah” der gibi illa da silahla başlıyorlar.
Bu siyaset tarzı doğru mu? Barış sürecinin ruhuna uygun mu?
Silahı koz olarak kullanmayı sürdürdükçe Kürt hareketi, politikanın evrensel dilini yakalayamıyor.