Danıştay, malum medyanın “haber programlarına” ders niteliğinde bir karara imza attı. Medyanın namaz kılan insanları suçlu ve öcü gibi göstermesinin hukuka aykırı olduğu Danıştay kararıyla tescillendi.
Yargı malum medyanın “haber programlarına” ders niteliğinde bir karara imza attı. Medyada “namaz kılan insanların” suçlu ve öcü gibi gösterilmelerinin hukuka aykırı olduğu Danıştay kararıyla tescillendi. Sözcü yazarı Uğur Dündar’ın Star TV ana haber programını hazırlayıp-sunduğu dönemde yayımlanan (23 Ekim 2009) bir haberle ilgili Danıştay’dan çok önemli bir karar geldi. Sözkonusu haberin konusunu “bir grup özel ilköğretim öğrencisinin, öğretmenleri ile birlikte Cuma namazına gitmeleri” oluşturuyordu. Haberde namaza giden öğrenciler suç işlemiş gibi aktarılıyordu.
Uğur Dündar yönetiminin okula gönderdiği muhabir ve kameramanlar namaz kılan öğrencileri taciz etmiş; ürkerek, oradan uzaklaşmaya çalışan öğrencilerin kaçışma anları Star TV’de ürkütücü bir fon müziği eşliğinde “flaş flaş flaş” anonslarıyla yayınlanmıştı. Verilen sözde haberde, namaz kılan öğrenciler yüzleri de afişe edilerek açıkça fişleniyordu.
RTÜK UYARI CEZASI VERDİ
Tepkiler üzerine harekete geçen Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, 14.01.2010 tarihinde 3984 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun’un “insanların dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasal düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri nedenlerle hiçbir şekilde kınanmaması ve aşağılanmaması” ilkesine aykırı davranıldığı gerekçesiyle, Star TV’nin bağlı olduğu Işıl Televizyon Yayın A.Ş.’nin uyarılmasına karar verdi.
YEREL MAHKEME “HABER DEĞERİ VAR” DEDİ
Star TV, RTÜK’ün uyarı cezasına karşı dava açtı. Ankara 12. İdare Mahkemesi “bunun haber değeri taşıdığı” iddiasıyla uyarılma işleminin iptaline karar verdi.
HUKUKSUZLUĞA DUR DENİLDİ
Temyiz üzerine dosya Danıştay 13. Dairesi’ne geldi. Danıştay 13. Dairesi Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne ilişkin düzenlemelerini esas alarak, RTÜK tarafından verilen kararın hukuka uygun olduğuna karar verdi ve yerel mahkemenin kararını bozdu. Danıştay 2012/2480 sayılı kararında, haberin eleştirel yaklaşımın ötesinde olduğu, merak uyandırıcı ve ürkütücü bir fon müziği ile beraber öğrencilerin yüzlerini belli edecek şekilde verilmesinin yayın ihlali olduğu vurgulandı. Böylece namaz kılan insanların suçlu ve öcü gibi gösterildiği yayınların hukuka aykırı olduğu mahkeme kararıyla tescillenmiş oldu. (Yeni Akit)