Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu üyeliğine getirildikten sonra yaptığı açıklamalar nedeniyle tepki alınca bu görevinden istifa eden Mümtazer Türköne’nin, “Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret” ettiği gerekçesi ile 1 yıldan 3 yıla kadar hapsi istendi.
Prof. Dr. Mümtazer Türköne’nin katıldığı bir televizyon programında “Atatürkçü olmayı hakaret sayarım”, “Atatürk ideolojisi bir darbeler ideolojisidir”, “Atatürk ideolojisi faşist bir ideolojidir” sözlerini kullanmasının ardından Restarotör Ahmet Cevat Yaltıraklı, Türköne hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Yaltıraklı, savcılığa verdiği suç duyurusu dilekçesinde Mümtazer Türköne’nin, Atatürk’e kasıtlı olarak hakaret ettiğini ve Atatürk ideolojisine faşist bir ideoloji olarak yorumladığını öne sürerek, “Atatürk hakkındaki düşünce ve yorumları doğru ve gerçeği yansıtmadığı gibi Atatürk’ün manevi kişilik haklarına saldırı ve hakaret içermektedir” dedi.
“DÜŞÜNCE HÜRRİYETİ KAPSAMINDA DEĞERLENDİRMEK GEREKİR”
Türköne hakkında takipsizlik (dava açılmasına yer olmadığına dair karar) kararı veren İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, bu kararında şunlara yer verdi: “5816 Sayılı Kanun’un Atatürk’ün hatırasına hakareti cezalandırmaktadır. Dilekçede Atatürk’ün hatırasına karşı söylenmiş bir söz yoktur. Atatürkçülük bir ideoloji veya bir doktrindir. Bu doktrin Atatürk’ün ölümünden sonra yaratılmış bir düşünce sistemidir. Konuyu düşünce hürriyeti kapsamında değerlendirmek gerekir. Fikirler şok edici olabilir. Suç unsuru oluşmadığından kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiştir” denildi.
“DAVA AÇILMASINA YETERLİ ŞÜPHE VAR”
Ahmet Cevat Yaltıraklı’nın İstanbul Cumhuriyet Savcılığınca verilen takipsizlik kararına yaptığı itirazı değerlendiren Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi yaptığı inceleme sonucunda Mümtazer Türköne hakkında müsnet suçtan dolayı kamu davası açılmasını gerektirecek derecede yeterli şüphenin oluştuğu ve delillerin mevcut olduğunu vurguladı. Ağır Ceza Mahkemesi kararının devamında delilleri tartışmanın mahkemeye ait bir görev oluşu da nazara alındığında itiraza konu kovuşturmaya(yargılama) yer olmadığına dair kararın usul ve yasaya uygun olmadığı kanaatine varıldığı belirtti.
İDDİANAME HAZIRLANDI
Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi’nin kovuşturmaya(yargılamaya) yer olmadığı yönündeki kararı kaldırmasının ardından İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, Mümtazer Türköne hakkında “Atatürkçü olmayı hakaret sayarım”, “Atatürk ideolojisi bir darbeler ideolojisidir”, Atatürk ideolojisi faşist bir ideolojidir”, Atatürk şiirleri bir rezalettir”, “19 Mayıs Atatürk’ü Anma Spor ve Gençlik Bayramı İtalya’nın faşist kutlamalarının Türkiye’deki bir uygulamasıdır” sözlerini kullanarak Atatürk’ün hatırasına hakaret ettiği iddiasıyla edildiği 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırladı. (hurriyet.com.tr)