İsrail’in Türkiye ile kopan ilişkilerini onarması İsrail basınında “Türkiye kazandı” ifadesiyle duyuruldu.
Jerusalem Post, Türkiye’nin İsrail’e Hamas şartını kabul ettirdiğini yazarken Times of Israel gazetesi, mutabakatı “Türkiye diplomatik zafer kazandı” başlığıyla okuyucularına aktardı. Yediot Ahronot ise mutabakatı “Teslimiyet anlaşması” olarak sundu.
İtalya’nın başkenti Roma’da varılan Türkiye-İsrail mutabakatı İsrail basınında geniş yankı buldu. Sağ çizgide yayın yapan Jerusalem Post gazetesinde Roma’da sonuçlandırılan mutabakat hakkında yayımlanan tahlilde “Anlaşmanın kazananı Hamas ve Türkiye oldu” ifadesi yer aldı. Anlaşmanın detaylarına değinen gazete, Türkiye’nin İsrail’e Hamas şartını kabul ettirdiğini yazdı. Jerusalem Post gazetesi yazarı Ariel Ben Solomon, Türkiye’yle varılan anlaşmada kazananların Türkiye ve Hamas olduğunu söyleyerek anlaşmayı “Erdoğan için zafer” diye tanımladı. Jerusalem Post gazetesi yazarı, “İsrail doğrudan ülkeyi hedef alan terör saldırılarına karışmadığı, siyasi ve sözde şiddet içermeyecek faaliyetlerde bulunduğu sürece Hamas’ın Türkiye’deki varlığını kabul etti gibi görünüyor” dedi.
TÜRKİYE’NİN İSRAİL’E İHTİYACI YOK
Haaretz gazetesi “Altı yıl geç kalınmış bir anlaşma. İsrail aynı koşulları Mavi Marmara saldırısından hemen sonra yerine getirebilirdi. Türkiye’nin İsrail’e eskisi kadar ihtiyacı yok. Son derece gerekli bir anlaşmaydı” yorumunu yaptı.
ERDOĞAN’IN ÖNCELİĞİ ÜLKESİNİN ONURU
Times of Israel gazetesi, mutabakatı “Türkiye diplomatik zafer kazandı” başlığıyla okuyucularına duyurdu. Haber sitesi Yediot Ahronot ise “Teslimiyet Şartları” başlıklı yazıda “İsrail hükumetinin Türkiye’ye teslimiyet anlaşmasını onaylaması üzüntü verici. Bir devletten özür dileyip, tazminat ödemeyi kabul ediyorsanız suçlu olduğunuz anlamına gelir. Türkiye ile ilişkilerimiz önemli ama ulusal haysiyetimiz de önemli. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkesinin onurunu birinci önceliği olarak belirledi” ifadelerini kullandı. İsrail’in Mavi Marmara saldırısında haklı olduğunu iddia eden gazete, “BM bile Gazze filosu konusunda bizi haklı görmüşken, bu neyin özrü, neyin pişmanlığı? Bizim günahımız ne?” iddiasında bulunarak Netanyahu hükümetini eleştirdi.
‘İSRAİL İÇİN AŞAĞILAMADIR’
İsrail’in ana muhalefet partisi Siyonist Birlik’in Genel Başkanı Isaac Herzog, İsrail’in Mavi Marmara şehitlerinin ailelerine tazminat ödemesinin kabul edilemez olduğunu ileri sürdü. Netanyahu’nun partisi Likud’un önde gelen isimlerinden olan eski Bakan Gideon Sa’ar ise konuyla ilgili İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, “Türk aktivistler için tazminat ödenmesini öngören anlaşma, İsrail için bir aşağılamadır” dedi.
(YENİ ŞAFAK)