Türkiye’de “başkanlık sistemi”nin tartışıldığı şu günlerde ilk kez 1989 yılında “başkanlık sistemi”ni üstad Sezai Karakoç’un önerdiği ortaya çıktı. Hatta Karakoç’un başkanı olduğu Yüce Diriliş Partisi’nin programında da “başkanlık sistemi” yer alıyor.
MEDYAGUNDEM.COM- Türkiye’de “başkanlık sistemi”ni ilk kez önerip parti programına koyan isim Yüce Diriliş Partisi Genel Başkanı “Diriliş Fikriyatının babası” Sezai Karakoç çıktı.
Dün partisinin İstanbul merkezinde mutat Cumartesi konuşmalarından birini gerçekleştiren Karakoç, başkanlık sistemini ilk kez 1989 yılında kendisinin gündeme getirdiğini, daha sonra da rahmetli Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından zikredildiğini açıkladı. Karakoç “başkanlık sistemi”ni de 1990 yılında kurduğu Diriliş Partisi’nin programına aldığının altını çizdi.
Yüce Diriliş Partisi’nin programında “başkanlık sistemi” şöyle yer alıyor:
MADDE 16
Devlet yönetiminin, daha çok, “kuvvetler ayrımı” esasına göre düzenlenmesine çalışılacaktır. Bununla birlikte, devlet başkanlığının ülkeyi temsil eden ve yasama, yürütme ve yargı kuvvetlerinin neticede ülke yararı açısından birleştiği makam olduğu unutulmayacaktır.
MADDE 24
Devlet başkanının halk tarafından seçilmesi ve yürütmenin ona bağlı olması esası getirilerek, başkanlık sistemine gidilmesine çalışılacaktır. Devlet Başkanının üç yardımcısı olacak; birini, kendisi Meclis içinden doğrudan seçecek, diğer ikisini meclis ve yüksek yargı kurulunun önerdiği üçer kişi içinden seçecektir. Kendi seçtiği yardımcı, yürütme işlerine bakacak, Başbakan adını taşıyacak, bakanlarını Meclis içinden veya dışından seçecek, onay ve güvenoyu sistemi işleyecektir. Yüksek yargı kurulunun önerdiği kişiler içinden seçilen yardımcı, yargı ile başkanlık arasındaki ilişkiyi sağlayacak, aynı şekilde üçüncüsü de Meclisle başkan arasındaki ilişkiyi sürdürecektir. Üçüncü yardımcı, gerektiğinde Cumhurbaşkanına vekâlet edecektir.