MEDYAGÜNDEM-SABAH Gazetesi yazarı Süleyman Yaşar, İngiliz The Economist dergisinin Türkiye’ye yönelik operasyonlarını analiz etti.
Yaşar’ın yazısından bazı bölümler şöyle:
(…)
İngiltere’de yayınlanan The Economist dergisi için Türkiye son yıllarda çok önem kazandı. Dergi Türkiye hakkında hiç olmadık sıklıkta yorum yapmaya başladı. Bu yorumlar peş peşe sıralanıp da değerlendirildiğinde adeta Türkiye’yi karalama kampanyasına dönüştü.
The Economist’teki yazılar önce Türkiye ekonomisinin nasıl iyi olmadığı üzerine kuruldu.
(…)
Gelelim The Economist’in Türkiye’yle ilgili en son yayımladığı yazıya…
Bu haftaki sayısında, “Son on yılda AK Parti Hükümetleri yönetiminde Türkiye zenginleşti, daha güçlü oldu ama neşesi kaçtı” diyor.
Türkiye’nin ekonomik başarılarını küçümseyerek bir yere varamadığını gören Economist değerlendirmelerinde artık iyice şaşırmış durumda. Yazdıklarıyla kendi kendini ele veriyor. Türkiye için “zenginleşti, güçlendi ama neşesi kaçtı” derken aslında kendi neşesinin kaçtığı gerçeğini açık ediyor.
Çünkü zenginleşen, güçlenen Türkiye The Economist’i hiç mi hiç neşelendirmiyor.
Onlar, askeri vesayet düzeninde yaşanan yüksek enflasyonun ve yüksek faizin kendilerine sağladığı kolay para kazanma dönemini özlüyorlar. Böyle bir ortamda Londra merkezli faiz lobisinin kârına kâr katması tabii The Economist’i çok neşelendiriyordu. Şimdi yeni dönemde kârları azalınca neşeleri kaçtı.
Çünkü Türkiye’de durum değişti; kolay para kazanma dönemi kapandı. Artık vergi gelirlerinin yüzde seksen beşi faize gitmiyor.
(…)
Yaşar’ın yazısı için TIKLAYIN