Bir Yalanın Sonu ya da Hadi Oradan
Biliyorsunuz… İnternet medyası her geçen gün büyüse ve güçlense de henüz bir yasası yok. Yılan hikâyesine dönen ve her yasama döneminde “bu kez tamam” denen taslak metin bir türlü yasalaşamıyor.
İşte biz de Tüm İnternet Medyası Derneği olarak internet medyasının yasal bir zemine oturması ve sektöre düzenleyici bir standart getirilmesinde ciddi bir önem taşıyacağını inandığımız bu tasarının bir an önce yasalaşması için başta Bülent Arınç olmak üzere konu ile ilgili birçok yetkili ile görüşmeler yaptık, taslakla ilgili görüş ve önerilerimizi sunduk.
Ancak…
Bu güne kadar internet medyasını temsil ettiğini iddia eden ama sektör için ne yaptığı meçhul derneğin başkanı periyodik olarak “O dernek var ya o dernek (Tüm İnternet Medyası Derneği’ni kastediyor…) kopyala yapıştır serbest olsun diye uğraşıyor” suçlamasını dile getiriyor.
Peki, gerçekten öyle mi?
Lafı hiç dolandırmadan açıklayalım…
Bülent Arınç’a sunduğumuz internet yasa taslağı ile ilgili değerlendirme ve önerilerimizin 7. Maddesinde o konu aynen şöyle geçiyor: “…Haber ve köşe yazısı iktibası konusu net bir şekilde düzenlenmeli. Her site kaynak göstererek haberden özet alıntı mutlaka yapabilmeli… Kanun koyucu otomatik bir yasaklama yerine itiraza dayalı yasaklamayapabilir. İktibas istemeyen kurumlar bunu tek tek takip etmeli, özellikle yazarlara bu itiraz inisiyatif verilmeli. Ya da işveren ile ortak başvuru yapılmalı.”
Şimdi…
Sunulan teklif buyken, bunu alıp ileri geri her yerde “Kopyala yapıştır serbest olsun diyen dernek” diye lanse etmek, bu yalan üzerine muhakemeler bina etmek, aynı yalanı veri olarak alıp aslında kendilerinin emeğe ne kadar da saygılı olduğunu bıktırır düzeyde tekrarlamak nedir?
İnternet medyasının yalandan ve iftiradan temizlenmesi için uğraşıyoruz ya… Buna ilk önce sektörü temsil ettiğini söyleyenlerin riayet etmesi gerekmez mi?
Gerekir… Mutlaka gerekir. Ama zaten balığın baştan kokması yüzünden değil mi ki internet medyası hala rüştünü ispat çabasının ötesine geçemedi.
Tüm İnternet Medyası Derneği yıllardır sektörü temsil ettiğini söyleyip kendi sitelerinin değirmenine su taşımaktan ve kendi reklamını yapmaktan başka bir şey icraatta bulunmayan o sözde derneğin alternatifi olarak değil, sektörü “gerçekten” temsil etmek için kuruldu. Bununla yetinilmedi, İnternet Medyası Federasyonu’nun kurulmasına önayak oldu ve kuruluş tamamlandı.
İşte muhtemeldir ki kendileri gibi; dernek adı altında “Ben ve benim gibi birkaç site yaşasın, diğerleri ölsün” lobisi yapmak yerine sektörün haklarını “gerçekten” savunan bir oluşumdan duydukları rahatsızlığı “kopyala yapıştırı savunan dernek” çamuruyla lekelemekle gidermeye çalışıyorlar. Bu tekrara nicedir “Hadi oradan” dedik, görmezden geldik.
Ama bir yere kadar. Gerçi zırva tevil götürmez ama, koku yayabilir.
Gerçeği bilin istedik. (www.turktime.com)