MEDYAGUNDEM.COM- Sabah gazetesi Okur Temsilcisi İbrahim Altay, bugün medyada önemli bir “etik tartışma”ya katkıda bulundu.
İntihar haberlerinin gazetelerde nasıl yer alması gerektiğine ilkeler sıralayan Altay, “Gazetemizin politikası özendirmemek, büyütmemek ve teşhir etmemek yönünde. Zaten intihar haberlerinin gazetelerde hiçbir şekilde yer almamasını savunmak mümkün değil. Ama bu haberlerin veriliş biçimi ile intihar olaylarının artışı arasında bir bağ bulunduğu savını da görmezden gelemeyiz. Yapılması gereken, haberin unsurları ile toplum sağlığı arasında denge kuracak bazı temel ilkeler belirlemek.” diye yazdı.
Altay’ın sıraladığı genel ilkeler ise şöyle:
Genel ilkeler
Dünya Sağlık Örgütü 2008 yılında ‘İntiharı Önleme, Medya Çalışanları İçin Bir Kaynak’ başlıklı bir rapor yayımladı. O rapordan da yararlanarak bazı öneriler getirmek istiyorum:
İntiharı ya da müntehiri öven yayınlar yapılmamalı. Özellikle Stefan Zweig, Kurt Cobain benzeri ünlülerin ölümüyle ilgili yazılarda bu hata çok yapılıyor.
İntihar hikâyeleri sentimental bir üslupla sunulmamalı, ‘Ölüm Bile Onları Ayıramadı’ gibi romantik başlıklar atılmamalı.
İntihar eyleminin gerçekleştiği yer hakkında ayrıntılı bilgi verilmemeli.
O mekânın Boğaziçi Köprüsü örneğinde olduğu gibi bir intihar merkezine dönüşmesinin önüne geçilmeli.
İntihar ‘öğrenilen’ bir davranış olabiliyor. İntihar yöntemi ayrıntılı bir şekilde anlatılıp yol gösterilmemeli.
İntihar psikolojik, sosyolojik ya da ekonomik tek bir nedene indirgenmemeli. ‘İflas İntihara Sürükledi’, ‘Umutsuz Aşk Kurbanı’ benzeri haberler yapılmamalı.
İntiharı normalleştiren, bir olaya tepki gibi sunan, mesaj veren ya da çare olarak gösteren yaklaşımlardan kaçınılmalı.
Doktor, polis, asker örneklerinde olduğu gibi bir yaş, cinsiyet ve meslek grubuyla intihar arasında doğrudan bağlantı kurulmamalı.
İntihar eden kişilerin isimleri açıkça yazılmamalı, fotoğrafları kullanılmamalı.
Altay’ın yazısındaki “not” ise çarpıcıydı:
“Son olarak meslektaşlarıma seslenmek istiyorum: İntihar haberlerinin veriliş biçimi sadece okurları etkilemiyor. Shakespeare’in Antony and Cleopatra’sında bir ulağın söylediği gibi: ‘Kara haberin mizacı anlatana sirayet eder.’ Biraz daha dikkatli olalım lütfen.”