Terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD, örgütün elebaşı Abdullah Öcalan’ın tutuklanmasının 17. yıldönümünde, kontrolündeki bölgelerde olayı protesto ettirmek amacıyla işyerleri ve eğitim kurumu gibi yerleri kapattırdı.
Suriye’nin kuzeydoğusundaki Haseke ilinde bulunan yerel kaynakların AA’ya verdiği bilgiye göre PYD, terör örgütü elebaşı Öcalan’ın 1999’da Kenya’nın başkenti Nairobi’de yakalandıktan sonra Türkiye’ye getirilmesinin 17. yılı nedeniyle hakimiyetindeki bölgelerde bir günlük protesto eylemini zorunlu kıldı.
PYD’nin PKK’yla organik bağı olmadığı yönündeki iddiaların aksini kanıtlayan uygulama çerçevesinde, özel işletmelerin gün boyunca faaliyet göstermesi yasaklanarak kepek indirmeleri sağlandı. PYD, okulları da tatil ederken sokaklara siyah flamalar astı. Örgüt, uygulamanın dışına çıkan işletmelere 25 bin Suriye Lirası (160 TL) ceza uygulanacağını duyurdu.
Kamışlı Ticaret Odası’nın ilçedeki Özel Güvenlik Birliği’ne gönderdiği yazıda, “Kürt halkı lideri Abdullah Öcalan’ın uluslararası komplo sonucu tutuklanmasını kınamak için tüm işletme sahiplerine dükkanlarını kapatmalarını tebliğ etmenizi rica ederiz” ifadesi yer aldı.
Suriye iç savaşında PYD’ye bir yılı aşkın süredir destek veren ABD yönetimi, bu örgütün PKK’dan ayrı olduğunu, dolayısıyla terör örgütü olarak nitelenemeyeceğini savunuyor.
Türkiye ise PYD’nin PKK uzantısı olduğunu gösteren kanıtları çok sayıda ülkenin yönetimine sunmuştu. Başbakan Ahmet Davutoğlu da önceki gün, “PYD, PKK’nın uzantısıdır. PKK ve PYD’nin ideolojisi ve yönetim kadrosu aynıdır. Bunların terör örgütü olmadığı söyleyen varsa ya art niyetlidir, ya da bölgeden haberi yoktur” ifadelerini kullanmıştı.
PYD, Suriye’nin kuzeyinde Haseke ilinin büyük kısmını, Rakka’ya bağlı Tel Abyad ve Kobani (Ayn el Arab) ilçelerini ve batıda Halep’e bağlı Afrin ilçesini kontrol ediyor. Bu bölgelerde yaşayan Türkmen ve Arapların göçe zorlandığı, zorunlu askerlik ve Kürtçe eğitim gibi uygulamalara maruz kaldığı biliniyor.
Suriye İnsan Hakları Örgütü’nün (SNHR) 18 Ocak’ta yayımladığı raporda, PYD’nin kontrolündeki bölgelerde etnik temizlikten, keyfi tutuklamaya, zorla askere almaktan göç ettirmeye kadar birçok insan hakları ihlali gerçekleştirdiği bildirilmişti.
Uluslararası Af Örgütü de 13 Ekim 2015 tarihli raporunda PYD’nin ülkenin kuzeyinde Arap ve Türkmen sivillerin yaşadığı bölgeleri kullanılamaz hale getirdiği, bölge sakinlerini zorla yerlerinden ederek insan haklarını ihlal ettiği ve savaş suçu işlediğine dikkati çekmişti.