Hakkında açılan birçok mahkeme kararını uygulamayan Twitter’a erişimin engellenmesine büyük tepki gösteren CHP’nin genel başkanı Kılıçdaroğlu’nun Facebook’a kapatma davası açtığı ortaya çıktı.
Mahkeme kararıyla Twitter’a erişimin engellenmesine büyük tepki gösteren CHP’nin genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 2009 yılında Facebook’a kapatma davası açtığı öğrenildi.
Facebook’a erişim engeli istedi
Kılıçdaroğlu’nun Facebook’ta açılan “Kemal Kılıçdaroğlu PKK’lıdır” başlıklı grup hesabına karşı açtığı davasında ‘kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu’ gerekçesiyle “mümkünse gruba, mümkün değilse Facebook’a erişimin engellenmesi” istendi.
Ankara 19. Asliye Hukuk Mahkemesi de bu yönde karar verdi. Ancak TİB Başkanı Fethi Şimşek, katalog suçlarla ilgili olmadığı gerekçesiyle Facebook’u kapatmadı. Kılıçdaroğlu ise TİB Başkanı hakkında ‘görevi kötüye kullandığı’ iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Ancak Ankara Başsavcılığı, “5651 sayılı Kanun’un 8. maddesinde sayılan suçlar dışında kurumun uygulayabileceği herhangi bir tedbir yok” diyerek takipsizlik verdi. Kılıçdaroğlu bu karara da Sincan Ağır Ceza Mahkemesi’nde itiraz etti. Mahkeme Kılıçdaroğlu lehine karar verdi ve takipsizlik kararını kaldırdı.
Avukatı Kılıçdaroğlu’nu düzeltti
Aynı günlerde medyada “Kılıçdaroğlu Facebook’u kapattırıyor” haberleri çıkınca, Kılıçdaroğlu “Modern ülkelerde site kapatma yerine içeriği çıkarttırma uygulamasının var. Biz sitedeki içeriğin temizlenmesini istedik” açıklaması yaptı. Ancak, avukatı Mutluhan Karagözoğlu, “Eğer sayfa kapatılamıyorsa Youtube gibi Facebook’un da kapatılmasını istedik” diyerek Kılıçdaroğlu’nu ‘düzeltti’…
TİB Facebook’la görüşüp kaldırdı
Ankara 20. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Fethi Şimşek, 3 Mart 2011’deki ilk duruşmada, kararı neden uygulamadıklarını bir kez daha açıkladı; “Erişimin engellenmesi kararında alan adı ya da IP adresi yok, bu yüzden erişim engellenemedi. Facebook’a erişimi tamamen engelleyebiliriz. Ama Facebook içindeki bir sayfaya erişimi engellememiz teknik olarak mümkün değil.” Ve başka bir bilgi de verdi: “Ancak, görevimiz olmamasına rağmen Facebook yetkilileriyle temas kurduk ve bu içeriğin kaldırılmasını sağladık.”
Kılıçdaroğlu davayı çekmedi
İçeriğin ‘rutin dışı’ yolla kaldırılmasına rağmen Kılıçdaroğlu davayı çekmedi, dava 3 yıl sürdü. Mahkeme, 31 Mayıs 2012’de “… görevi kötüye kullanma veya ihmal kastı bulunmadığından, yasal unsurları itibarıyla oluşmayan suçtan sanığın beraatine…” karar verdi. CHP, kararı temyiz etmedi.
(HABER 10)