CAPİTAL ve Ekonomist Dergileri tarafından düzenlenen, Bursa Valiliği’nin ev sahipliğinde bu yıl ikincisi gerçekleşen Uludağ Ekonomi Zirvesi başladı. Zirvenin açılışında konuşan Doğan TV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ dünyanın risk haritasının değiştiğine dikkati çekerek, “Yatırımların hızla büyüyen gelişmekte olan ülkelere kayması kaçınılmaz oluyor. Bu eğilimler dünya ekonomileri arasında bir yıldız gibi parlayan Türkiyemiz açısından yepyeni olanakları beraberinde getiriyor” dedi.
Bu yıl ’Yeni Fırsat Penceresi’ ana temasıyla Grand Yazıcı Otel’de düzenlenen zirveye Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bursa Valisi Şahabettin Harput, Doğan TV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Coca Cola CEO’su ve Dünya Başkanı Muhtar Kent ile çok sayıda işadamı katılıyor. İki gün boyunca siyaset, ekonomi ve iş hayatından 50’ye yakın konuşmacının yer alacağı zirvenin yarınki bölümüne Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve kriz kahini olarak bilinen dünyaca ünlü ekonomist Prof.Dr. Nouriel Roubini de katılarak konuşma yapacaklar.
Yeni bankacılık, inovasyon, teknoloji, yeni nesil girişimciler ve liderler, yeni iş modelleri, sosyal ve sürdürülebilir büyüme gibi konuların tartışılacağı, şirketlerin gelecek stratejilerinin ve kârlı büyüme modellerinin, CEO’ların hedef ve önceliklerinin paylaşılacağı Uludağ Ekonomi Zirvesi bugün açılış konuşmalarıyla başladı.
Açılışta konuşan Bursa Valisi Şahabettin Harput, Uludağ’da salon sıkıntısı yaşandığı için geniş katılımlı toplantılar düzenleyemediklerini, ancak bu sorunu en kısa sürede çözeceklerini belirtti. Zirvenin Bursa’nın ve Uludağ’ın tanıtımına büyük katkı sağladığını ifade eden Vali Harput, bu nedenle bu organizasyonu desteklemeyi sürdüreceklerini ifade etti.
“TÜRKİYEMİZ BİR YILDIZ GİBİ PARLIYOR”
Daha sonra konuşan Doğan TV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, geçen yıl birincisi yapılan Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin olağanüstü başarısının cesaret verdiğini söyledi. Arzuhan Doğan Yalçındağ, “Bu yılki katılımcı sayımızın geçen yıla göre iki katın üzerinde artmış olması, yola çıkarken kendimize koymuş olduğumuz hedefler açısından iyimserliğimizi daha da artırdı. Önümüzdeki yıllarda Türkiye dışından katılımcıların da artmasıyla Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin çok kısa bir sürede uluslararası düzeyde ilgi çeken bir bölgesel tartışma platformuna, bilgi paylaşım ve düşünce üretim odağına dönüşeceğinden kuşku duymuyorum” dedi.
Arzuhan Doğan Yalçındağ, zirve toplantısının dünya ekonomisine ilişkin çelişkili beklenti ve değerlendirmelerin gündemde yer aldığı bir dönemde yapıldığına dikkat çekerek şöyle devam etti:
“Avrupa Birliği’nde geçen yıl ağırlık kazanan kötümserlik dağılmış gibi gözükürken, AB’nin uzun dönemdeki geleceğine ve özellikle ekonomisi nispeten zayıf olan üye ülkelerin borç sorunlarına ilişkin tartışmalar yoğun biçimde devam ediyor. ABD’de benzer bir durum görüyoruz. Kısa vadede tehlike atlatılmış gibi görünse de ABD ekonomisinin giderek gücünü ve dünyadaki lokomotif rolünü kaybetmeye başladığına ilişkin kaygılar derinleşiyor. Öte yandan gelişmekte olan ülkelerin büyüme hızı, kamu borç oranları, dış ödemeler dengeleri gibi çeşitli ekonomik göstergelerde gelişmiş ülkelerden daha iyi performans göstermeleri, dünyada yepyeni, alışık olmadığımız bir tabloyu ortaya çıkarıyor. Dünyanın risk haritası değişiyor. Yatırımların hızla büyüyen gelişmekte olan ülkelere kayması kaçınılmaz oluyor. Bu eğilimler dünya ekonomileri arasında bir yıldız gibi parlayan Türkiyemiz açısından yepyeni olanakları beraberinde getiriyor. Son yıllarda gösterdiği olağanüstü performansla tüm dünyanın ilgi odağı haline gelen ülkemizin, 2023 hedeflerine yönelirken dünyada ortaya çıkan yeni koşullardan nasıl yararlanması gerektiği de emimin zirve toplantımızda tartışılacak konular arasında olacaktır. Gündemimizdeki konular 2 günlük bir programa sığmayacak kadar fazla ve derin. Ancak birbirinden değerli katılımcıların zirveye getirdikleri bilgi ve deneyim zenginliği, benzeri başka bir tartışma platformunda bulunamayacak kadar da büyük.”
GLOBAL ÇERÇEVEDE YAPMAK İSTİYORUZ
Capital ve Ekonomist Dergileri Yayın Direktörü M. Rauf Ateş de bu zirveyi Uludağ’da globolleşen bir çerçevede yapmak istediklerini belirterek, “İleride bu zirveler kendimizin dinlediği, kendimizin konuştuğu bir yer olmaktansa, yılda bir kez bütün ekonomi dünyasının geleceğinin tartışıldığı bir zirve olmasını planlıyoruz” dedi.
Daha sonra söz alan Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO’su Hasan Rahvanlı ise zirveye katılan konuşmacıların profilini incelediğinde, göğsünün kabardığını söyledi. Rahvanlı, “Niçin bir aradayız? 2023 için hedefleri olan bir ülkeyiz. Türkiye, Batı Avrupa, Ortadoğu, Rusya’nın merkezinde büyük çekim gücü konumunda. Bugünkü toplantının bu kadar ilgi görmesi de ortak değer, ortak hedefler olduğunda hemen tek yumruk olabilme konusundaki barışımızın kanıtı olarak görüyorum” diye konuştu. (dha)