17 Aralık darbe girişiminde polis tarafından el konulan paraların bir kısmının ortadan kaybolduğu ortaya çıktı.
17 Aralık darbe operasyonunda üç ayrı evde el konulan paraların bir kısmının emniyette buharlaştığı oraya çıktı.
Para miktarının resmi tespitlerdeki tutarla uyuşmadığını farkeden savcı İbrahim Çiçek, 200 liralık destelerin içine 5 lira gibi düşük değerli banknotların konulduğunu tespit etti.
Paralel yapının giriştiği 17 Aralık darbe operasyonunda üç ayrı evde el konulan paraların emniyette eksildiği ortaya çıktı. Paraları adli emanete alan savcı, destelerin içinden yüksek değerde banknotların alınıp, yerlerine 5 lira gibi düşük değerli banknotların konulduğunu belirledi. Hükümete darbe girişimi olarak değerlendirilen operasyonda gözaltına alınan bazı işadamlarının ev ve iş yerlerinde bulunan paralar önce emniyete sonra da emanete alınmak üzere İstanbul Adliyesi’ne getirilmişti. Soruşturmanın koordinatörü ve dönemin başsavcı vekili olan Zekeriya Öz ve soruşturma savcısı Celal Kara, paraları adli emanet deposuna koydurmak istedi. Fakat Emanet Savcısı İbrahim Çiçek bu durumun kanunlara aykırı olduğunu belirterek karşı çıktı.
SKANDAL BANKADA ORTAYA ÇIKTI
Savcı Çiçek, paranın bankada muhafaza edilmesi gerektiğinde ısrar etti, aksi halde paraları emanet olarak kabul etmeyeceğini söyledi. Dönemin Başsavcısı Turan Çolakkadı’ya kadar ulaşan kriz üzerine yapılan toplantıda paranın bir kamu bankasına emanet olarak yatırılması kararlaştırıldı. Paralarla ilgili skandal, savcı Çiçek gözetiminde söz konusu bankanın Taksim’deki para toplama merkezine götürüldünde ortaya çıktı. Burada sayımı yapılan paralar eksik çıktı. Savcı Çiçek’in tespitlerine göre; Barış Güler’in adresinde el konulan para sayılırken 200 liralık banknot destelerinin arasında 50 ve 5 liralık banknotlar çıktı. Süleyman Aslan’ın evinden alınan ve Balkanlar’da bir üniversiteye bağışlandığı tespit edildiği için iadesine karar verilen paralardan ise 2 adet 500 euroluk banknotun eksildiği tespit edildi.
EKSİK PARALAR TUTANAĞA GEÇTİ
Paraların bankada sayım sırasında eksildiğini düşünen savcı Çiçek, kamera kayıtlarını inceledi, fakat görüntülerde hiçbir şüpheli duruma rastlanmadığı gibi, sayım yapan memurların para desteleri içerisinde yüksek değerli banknot arasından düşük değerli banknotları buldukları anlar, güvenlik kamerasına yansıdı. Savcı İbrahim Çiçek paraların resmi tespitleri yapılan tutarlarla uyuşmadığını, para desteleri içinden yüksek miktarlı banknotların çekilerek yerlerine düşük değerli banknotlar konulduğunu tutanak altına aldı. Tutanağa İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mustafa Emre, Emanet Savcısı İbrahim Çiçek, paraya nezaret eden polis memurları, emanet memuru ve banka kasa sorumlusu Kenan Tokmak imza attı. (Yeni Şafak)