AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop A Haber Ankara Temsilcisi Murat Akgün’ün sorularını yanıtladı. Paralel yapıyı ‘Bürokrasi içinde oluşturulmuş bir sivil cunta.’ olarak tanımlayan Şentop, hükümeti görev yapmaktan alıkoymaya teşebbüs eden paralel yapıya mensup olanların cezasının ise, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası olduğunu belirtti. Şentop, güvenlik paketi ile molotof kokteyli silah kabul edilirse, polise de molotof kullananlara karşı ateş açma yetkisi tanınabileceğini söyledi.
PARALEL YAPI BİR SİVİL CUNTADIR
Bu paralel yapıdan kastettiğimiz şey bu, sivil cunta. Normal yapılanması içinde, müsteşarından genel müdürüne, daire başkanına, şube müdürüne bir yapılanma var. Bunun işleyiş şekliyle ilgili hukuki düzenlemeler var. Tamamen bunların dışında ayrı bir yapılanma var. İşin içinde farklı bir önder var ve talimatlar oradan geliyor.
CEZASI AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBETTİR
Ergenekon, Balyoz davalarında da gördük bunun cezası ağırlaştırılmış müebbet hapistir esasen. Hükümeti görev yapmaktan alıkoymak, parlamentoyu çalışmaktan alıkoymak gibi bir tablo. Bu tabi bir teşebbüs suçudur. Bunu yapmış olmak gerekmiyor, buna teşebbüs etmek başlı başına bir suç oluyor.
POLİSE ATEŞ AÇMA YETKİSİ DOĞABİLİR
Molotof kokteyli bir silah olarak kabul edildiği zaman, o zaman molotof kokteylinin bir tabancadan, veya başka ateşli bir silahtan farkı olmayacak. Dolayısıyla polis kendisine bir tabancayla ya da başka bir ateşli bir silahla saldıran taarruz edene karşı nasıl bir müdafaada bulunuyorsa, silah kullanmak dahil, molotof kokteylle ilgili olarak da aynı tutumu benimseyebilir hale gelecek. Bunlar aynı düzenleme değil ama, molotof kokteylinin diğer silahlarla eş değer kabul edilmesinden dolayı, polisin yetkileriyle ilgili bir durum kendiliğinden ortaya çıkacak.