Hanefi Avcı sistemi deşifre etti. Yasa dışı dinleme soruşturmasını yürüten Adana Başsavcıvekili Doğan, sistemin hayata geçmiş halini buldu. Paralel yapı, İstihbarat, TEM ve TMK ile yetkili mahkemelerdeki mensupları ile yasa dışı dinlemeleri hayata geçirdi.
Paralel yapıyı “Haliçte Yaşayan Simonlar dün devlet bugün Cemaat” kitabıyla deşifre ettikten sonra hakkında açılan davalar sonucu cezaevine giren eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın aylar önce yaptığı tespit Adana’da gün yüzüne çıktı. Avcı cezaevinde STAR’a verdiği röportajda paralel yapının ‘İstihbarat, Terör ve TMK 10. Madde ile yetkili mahkeme ve savcıları kontrol ettikten sonra istedikleri kişiyi dinlediğini, istediği kişiler hakkında sahte delillerle suç isnat edebildiklerini söylemişti. Avcı’nın deşifre ettiği organizasyonun bire bir Adana’da nasıl uygulandığını Başsavcı vekili Ali Doğan tespit etti.
Başsavcıvekili Doğan tespit etti
Adana’daki “Casusluk” ile “Yasadışı Dinleme” soruşturmasını yürüten Başsavcı vekili Ali Doğan, Adana dışındaki dinlemelerle ilgili dosyaları ‘yetkisizlik’ kararı vererek Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığına gönderdi. Doğan, paralelcilerin müştekilere nasıl suç isnat ettiklerini, sahte delil üreterek, insanları nasıl dinlediklerine dair tespitlerini sıraladı.
Dinlemeleri nasıl yaptılar?
Dinleme yapan şüphelilerin polis olduğunu ve genellikle İstihbarat, KOM ile TEM’de görevli olduklarını belirten Başsavcıvekili Doğan, sahte isimlerle hazırlanan raporlarla TMK 10. Madde ile yetkili mahkemelerden dinleme için karar alındığını belirtti. Doğan, “Dinleme yapan şüphelilerin sahte isimler kullanarak ve mağdurların işlemediği suçları işlemiş gibi suç uydurarak, özel yetkili mahkemelerden dinleme kararları alınmak suretiyle yasa dışı dinlemeleri gerçekleştirdikleri görülmüştür. Söz konusu dinlemeleri İl Emniyet Müdürlüklerinin İstihbarat Şubelerinde bazen de KOM yada Terör şubelerinde suç tarihlerinde görev yapan bir kısım kamu görevlilerince alındığı görülmektedir” dedi.
Hepsi aynı ise ortaya çıkmaz
Hanefi Avcı STAR’a verdiği röportajda, paralel yapının nasıl çalıştığını çarpıcı ifadelerle anlatmıştı: “Bütün olanlara bakınca aslında suç için delil oluşturmak oldukça kolay… Ancak normal şartlarda asla tek bir sahte delil üretemezler. Bu anlaşılır. Diyelim ki polis yaptı, amiri anlar. Amiri anlamazsa Ankara anlar. Savcı anlamazsa hakim kesin anlar. Mahkeme anlamazsa Yargıtay anlar. Yargıtay anlamazsa… Liste uzayıp gider ve elbette anlayan birisi çıkar. Ama ya hepsi işin içindeyse o zaman nasıl ortaya çıkar.”
Temiz çocuklar komplocu oldu
Avcı şöyle devam etmişti: “Bir de sahte delil üretmek için alanın-sistemin daraltılması lazım. Geniş alanda bunu yapamazsınız. Bunu yapmışlar işte. Sistemi öyle daraltmışlar ki sahte delil üretebilmek için en gerekli olan iki birimle sınırlandırılmış. Nedir o iki birim? Terör ve İstihbarat… Temiz çocukları bu birimlere çekerek komplocuya dönüştürdüler. Cemaatten olmayanların başına inanılmaz olaylar geldi ve ciddi kıyımlar yaptılar.”
Yaygın ve organize yapıldı
Adana Cumhuriyet Başsavcı vekili Ali Doğan, Adana dışındaki 29 ilde yasa dışı dinlenen bin 215 kişi ile ilgili dosyalarla ilgili yetkisizlik kararı verdi. Doğan, dinlemeler ile ilgili yaptığı araştırma sonucu tespit ettiği çarpıcı bilgileri de ekleyerek dosyaları 29 ilin başsavcılıkları i Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığına gönderdi. 29 ilde 1215 kişinin yasadışı dinlenilmesi ile ilgili her hangi bir idari inceleme bulunup bulunmadığının tespit edilmesini talep eden Başsavcıvekili Doğan, dinlemelerin yaygın ve organize olduğunu vurguladı. (STAR)