Aydın Doğan’ın ‘kağıt yolsuzluğu davası’ 7 yıl sonra karara bağlandı. Yargıtay, davayı usulden bozdu. 2016’ya kadar sonuçlanmazsa dava düşecek. Böylece 9 yıla kadar hapsi istenen Doğan zamanaşımından kurtulacak.
Aydın Doğan’ın “kağıt üçkağıt davası” 7 yıl sonra karara bağlandı. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Doğan ve kızı Hanzade Doğan’ın aralarında bulunduğu 4 Doğan Holding yöneticisi hakkında SPK Kanunu’na muhalefet suçundan açılan ancak paralel yapının ağ gibi sardığı yargı eliyle yıllarca sürüncemede bırakılan davanın usulüne uygun açılmadığına hükmetti. Yargıtay’daki ‘paralel kalkan’ sayesinde 2 yıl boyunca raftan indirilmeyen dosyayla ilgili karar 23’e karşı 24 oyla alındı.
PARALEL BLOK OY VERDİ
Kararın bu şekilde çıkmasında ise paralel yapıya yakın üyelerin blok şekilde oy kullanmasının yattığı belirtiliyor. Yargıtay’ın bu kararının ardından Aydın Doğan ve 3 sanık hakkındaki dava düşecek. İstanbul Başsavcılığı’nın, davanın yeniden açılmasına karar vermesi durumunda ise süreç silbaştan başlayacak. Ancak dosyayla ilgili zamanaşımının gündeme gelebileceği belirtiliyor.
YATIRIMCIYI ZARARA UĞRATTI
Hürriyet ve Doğan Gazetecilik’in 1997 ile 2007 yılları arasında gazete kağıdı ve baskı malzemeleri ithalatı işlemlerini Doğan ailesinin yurt dışındaki off-shore şirketleri üzerinden gerçekleştirdiği belirlendi. Bunun üzerine de borsada işlem gören halka açık iki şirketin Sermaye Piyasası Kanunu’na aykırı olarak şirket karının ve mal varlığının azaltıldığı gündeme gelmişti. Bu yolla küçük yatırımcıyı zarara uğrattığı ve 2499 Sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’na muhalefet ettiği belirtilen Doğan, kızı Hanzade Vasfiye Doğan Boyner, İmre Barmanbek ve Ali Rıza Temuroğlu hakkında suç duyurusunda bulunuldu. İstanbul Başsavcılığı da Aydın Doğan ve 3 kişi hakkında dava açtı. Başsavcılık, usulsüz kağıt alımı işleminin Doğan ve diğer üç sanık tarafından birden çok kez yapıldığı gerekçesiyle “zincirleme suç” hükümlerinin uygulanmasını istedi. Buna göre sanıklar hakkında 2 yıl 6’şar aydan 8 yıl 9’ar aya kadar hapis istemiyle dava açıldı.
YARGITAY BOZDU
Davanın görüldüğü İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi, Doğan’ın da aralarında bulunduğu 4 sanığın beraatine karar verdi. SPK’nın itirazı üzerine dosya Yargıtay’a geldi. Yargıtay 7’nci Ceza Dairesi, 2012 yılı Nisan ayında “Sanıkların mahkumiyetine karar verilmesi gerekir” diyerek beraat kararlarını bozdu.
Bu sırada ise Aydın Doğan’ın yargılandığı davaya bakan ve beraat kararına imza atan mahkeminin hakimi değişti. Ayrıca Aydın Doğan’ın yanında artık ceza yargılamalarındaki başarılarıyla tanınan Prof. Dr. Köksal Bayraktar değil de Fetullah Gülen’in de müvekkil listesinde olduğu avukatlık bürosundan Hasan Günaydın’ın bulunması ise dikkat çekiciydi. Yargıtay 7. Ceza Dairesi’nin, ‘mahkum edin’ yönündeki kararına rağmen, 7. Asliye Ceza Mahkemesi, hakimin değişmesine rağmen 2 Temmuz 2013 tarihindeki ilk celsede beraat kararına direndi.
Yerel mahkemenin direnmesi üzerine konu Yargıtay Genel Kurulu’na taşındı. Ancak 2013 yılında verilen direnme kararının ardından Yargıtay’a gelen dosya, bir türlü gündeme alınmadı. Söz konusu dosyadan sonra gelen dosyalar işlem görürken, Aydın Doğan’ın yargılandığı dosya 2 yıl boyunca raftan indirilmedi. Yargıtay yönetiminin değişmesiyle ise dosya Yargıtay Genel Kurulu’nun gündemine alındı.
Bıçak sırtı karar
Aydın Doğan’ın dosyayısı geçtiğimiz hafta Ceza Genel Kurulu’nda görüşüldü ancak karar yeter sayısına ulaşılamadı. Bu nedenle de karar çıkmadı. Genel Kurul, dava dosyasını önceki gün de gündemine aldı. Genel Kurul davanın usulüne uygun açılıp açılmadığını görüştü. Kurul’un 47 üyesinden 24’ü davanın usulüne uygun açılmadığına karar verdi. 23 üye ise bu karara muhalefet etti. Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun yerel mahkemenin beraat kararını bozması durumunda Aydın Doğan ve 3 sanığa 8 yıl 9 aya kadar hapis cezasının verilmesi gündeme gelecekti. Ancak Ceza Genel Kurulu’nun davanın usulüne uygun açılmadığına karar vermesiyle dava düştü. Bu durumda ise Ceza Genel Kurulu’ndaki paralel üyelerin bu yönde blok oy kullanmasının etkili olduğu belirtiliyor.
DOSYA SİL BAŞTAN…
Ceza Genel Kurulu’nun kararının ardından dosya, yerel mahkemeye gönderilecek. Doğan ve diğer 3 sanık hakkındaki dava düşecek. Soruşturma yeri olan İstanbul Başsavcılığı, davanın yeniden usulüne uygun açılmasına karar vermesi durumunda süreç en başından başlayacak. Bu sürecin ise 2 yılı bulabileceği belirtiliyor. Aynı zamanda dosyayla ilgili zamanaşımının da gündeme gelebileceği belirtiliyor.
OFF-SHORE YOLSUZLUĞU
Aydın Doğan’ın Hürriyet ve Doğan Gazetecilik’in 1997 ile 2007 yılları arasında gazete kağıdı ve baskı malzemeleri ithalatı işlemlerini Doğan ailesinin yurt dışındaki off-shore şirketleri üzerinden gerçekleştirdiği belirlenmişti.
(Yeni Şafak)