Emniyet içindeki paralel yapılanmanın, polislere para ödülü verilmesini düzenleyen taltif sistemini sabote ederek, ödüllerin tamamına yakınını yapıya mensup Emniyet müdürlerine aktardıkları tespit edildi. “Haram lokma yemedim” diyen Emniyet Müdürü Hayati Başdağ’ın da bu sistemle, tam 557 maaş taltifi aldığı ortaya çıktı. Yapının üst kadrolarında yer alan müdürlerin, aldıkları yüzlerce maaşlık taltiften sonra kısa sürede edindikleri mal varlıkları da dikkat çekiyor.
Emniyet içindeki paralel yapılanmaya yönelik düzenlenen Casusluk ve Yasadışı Dinleme Operasyonları ile yapının usulsüzlükleri bir bir ortaya çıkarken bir usulsüzlük de polislere para ödülü verilmesini sağlayan ‘maaş taltif sistemi’nde tespit edildi. Emniyet Genel Müdürlüğü’ndeki (EGM) Cemaat yapılanmasının, maaş taltif sistemini kendilerine yakın olan isimlere bağladıkları, paralel yapıya mensup olmayan polislerin ise mağdur edildikleri belirlendi. Gözaltına alındıkları soruşturma dosyasında herhangi bir yolsuzluk isnadı yokken, müdürlerin bazılarının kirada oturdukları ve mal varlıklarının az olduğu yönünde kamuoyunu yönlendirme amaçlı algı yönetimi çalışmaları sürerken, bu tespitlerle bu çabalar da boşa çıkmış oldu.
BAŞDAĞ İHYA EDİLMİŞ
Maaş taltifiyle ihya olan müdürlerden birisi de, gözaltına alındıktan sonra sağlık kontrolü için gittiği hastanede “Haram lokma yemedim” diyerek şov yapan, İstanbul Terörle Mücadele Şubesi’nin eski müdür yardımcısı Hayati Başdağ oldu. Başdağ’ın tam 557 maaş taltif aldığı ortaya çıktı.
YILMAZER’İN 11 YILDAKİ KAZANIMLARI BÜYÜK
İstihbarat Şube Müdürlüğü ve İstihbarattan sorumlu Emniyet Müdür Yardımcılığı yapan Ali Fuat Yılmazer’in de 490 maaş taltif aldığı belirlendi. Yılmazer’in baskın yapılan villasının kiralık olması nedeniyle algı yönetimi yapılırken Yılmazer’in kısa sürede edindiği mal varlığı bu çabaları boşa çıkardı. İşte 2003 yılına kadar hiçbir mal varlığı olmayan Yılmazer’in 11 yılda edindiği mal varlığı:
Çanakkale Sarıtaş ve Tepecik’te 3 arsa
Ankara Yumrutepe, Karagedikli ve Gölbaşı’nda 3 arsa
Ankara Mera Besi Çiftliği’nde hisse
YURT ATAYÜN: 731 MAAŞ ÖDÜL
Eski Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün’ün de 731 maaş taltif aldığı belirlendi. Atayün’ün 2 adet otomobili ve her ikisi de 2012 yılından sonra olmak üzere Büyükçekmece’de 2 adet daire aldığı öğrenildi.
ERTAN ERÇIKTI: 697 MAAŞ ÖDÜL
Asayiş Şube Müdürü iken 17 Aralık Operasyonu sonrası görev yeri değiştirilen Ertan Erçıktı’nın 697 maaş taltif aldığı belirlenirken, Atakent’te 1 daire ve birisi eşinin üzerine olmak üzere Kayabaşı’nda 2 daire aldığı öğrenildi.
SERDAR GÜLDALI: 449 MAAŞ ÖDÜL
İstihbarat Şube eski Müdürü Serdar Güldalı’ya ise 449 maaş taltif verildiği ortaya çıktı. Güldalı’nın da Ankara Eryaman ve Yapracık’ta 2 daire ile İstanbul Beşiktaş’ta geçen yıl 400 bin lira karşılığında alınan bir daireye sahip olduğu öğrenildi.
ÖMER KÖSE: 428 MAAŞ ÖDÜL
Terörle Mücadele Şubesi’nin 17 Aralık Süreci’ndeki müdürü Ömer Köse’nin ise 428 maaş taltif aldığı ve Tekirdağ Çerkezköy’de bir arsaya sahip olduğu öğrenildi.
İŞTE DİĞER TALTİFLER
Serdar Bayraktutan: 689 maaş taltif
Murat Çetiner: 265 maaş taltif
Ömer Özyılmazer: 742 maaş taltif
Ramazan Candan: 527 maaş taltif
Metin Canbay: 594 maaş taltif
Ünal Akçakıl: 568 maaş taltif
(YENİ ŞAFAK)
Bunlar daha öncesinde çalışmaları yapılmış showlardır. Bakın polislerin hemen hemen hepsi kapının önüne kadar getirilirken, bu showmene adeta podyum kurulmuş, oluşturulmuştur. Hayati denen showmen için oluşturulan podyum arabanın metrelerce öteye park edilmesiyle, showu eller havaya kaldırma kısmında yanındaki polislerin eylemde bulunmadan yardımcı olmalarıyla ta kapıya kadar devam etmiştir. Bu olayın çözümü çok kolay, Showmen Hayati’yi getiren aracı kullanan polise sorulacak; sen aracı kapının önüne neden çekmedin? Şey işte efendim, kem-küm? Bu kadar mesafe yürüterek show yapmasına yardımcı oldun mu, bu olayın aslı-astarı nedir gibi kısa sorular, ifade almalar, olayı çözer. Tabi o kadar mesafeden podyuma çıkmış manken gibi yürütmesine müsaade eden yanındaki o iki polislerinde bu şekilde ifadeleri alınması gerekir. Günler öncesinde hazırlıkları yapılmış bu olay içinde karakter oluşturulması gerekmekteydi, karakteri de karaktersiz hamam oğlanından seçtikleri açık, bu olay için tişört renk seçimi gibi bütün unsurlar çok önceleri detaylandırılmış olduğu belli, Bülent Keneşinkof, İtim Emre’nin çıkıp yok tekstilci, yok baskıcı yok mu naraları olayın, senaryonun detaylandırma kısmıdır. Evet, Hayati’yi getiren polislerin ciddi bir ifadesinin alınması olayın gerçek mahiyetini ortaya çıkaracaktır.