Temel Eğitimden Ortaeğitime Geçiş sınavındaki hatalı soruların arkasından paralel yapının sinsi planı çıktı. Amaç, MEB’i karalama kampanyasıyla cemaat dershanelerinin kapanmasını önlemekti.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) dershane ihtiyacını azaltmak için geçtiğimiz eğitim öğretim döneminde uygulamaya koyduğu ‘Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş’ (TEOG) sınavı 1.dönem testindeki hatalı soruların arkasından paralel yapı çıktı. Paralel yapı, MEB’i kamuoyunda küçük düşürüp dershanelerin kapanmasını önlemek için 1.3 milyon öğrencinin kaderiyle oynayan sinsi bir plan hazırladı. İlki 28-29 Kasım 2013’te yapılan sınavın sorularını 12 yıldır SBS sınavlarını hazırlayan Yenilik ve Eğitim Teknolojileri (YEĞİTEK) Genel Müdürlüğü’ne bağlı Soru Hazırlama Daire Başkanlığı belirledi. Ancak, MEB tarihinde ilk kez bir sınavda 9 soruda “komik” hatalar yapıldı. 4 farklı uzman ekibinin denetiminden geçen sorularda hatanın nasıl olabileceği araştırılınca sınava yönelik sabotaj girişimi tespit edildi. Olaya karışan yetkililer görevden alınınca, 2’nci sınav hatasız yapıldı. Bakanlık yetkilileri, sınavdan önce kendilerine bu sınavın yapılamayacağını, sınavda çıkabilecek hataların bakanı zor durumda bırakacağına yönelik şantajlarda bulunulduğunu ve o dönemde sınav sorularının çalınacağına ilişkin birçok söylentinin çıktığını söyledi.
GÖREVDEN ALININCA…
MEB yetkilileri, “12 yıldır SBS sınavında hata yapmayan uzmanlar 9 soruda komik hatalar yaptı. Hatalar arasında kimi müfredat dışı, kimi yanlışlıkla üçgene ekleme yapmışız şeklinde açıklaması mümkün olmayan sorular da yer alıyor. Bu kişiler görevden alındıktan sonra 2. dönem sınavlarında hiçbir hata ortaya çıkmadı” dedi. MEB, sınavların şaibesiz yapılabilmesi için Ölçme ve Değerlendirme Genel Müdürlüğünü kurdu.
AVCI: SABOTAJ GİRİŞİMİ VAR
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da TEOG sorularının yeniden hesaplanması kararının ardından yaptığı açıklamada, son 1 yıldır Türkiye’de ÖSYM ve MEB’in yaptığı sınavlara yönelik bir takım girişimler olduğunu ifade etti.
İŞTE O KOMİK HATALAR
Sınavın ardından MEB, iptal edilen soruları ve hataların nedenlerini incelemeye aldı. Buna göre şöyle bir hatalar tablosu çıktı:
Dönem sonu olan 16. haftanın konuları 4. haftada yapılan sınavlarda sorulmuş.
Müfredat içerisinde olmayan ve farklı yayın evlerinin kitaplarında müfredat dışı bulunan kelimeler seçilmiş.
Üçgenin bir köşesi yanlışlıkla 2 küçük üçgen çizilmiş.
Soru köküne yanlışlıkla “X” yazılmış. (SABAH)