Anasayfa / GENEL / Paralel bürokratların Gülen örgütünün bankasını kurtarma planı
bankasya12

Paralel bürokratların Gülen örgütünün bankasını kurtarma planı

SABAH’ın gündeme getirdiği “Paralel bürokratların Bank Asya’yı Ziraat Bankası’na sattırma oyunu”nun altındaki gerekçe iki bankanın 6 aylık bilançolarıyla ortaya çıktı Paralel bürokratların esas amacı, mevduat çıkışı 6 milyara yaklaşan Bank Asya’yı Ziraat’e aldırarak cemaatçileri ‘batık bankacı’ imajından kurtarmak.

Paralel bürokratların Bank Asya’yı Ziraat Bankası’na sattırmak için kurdukları tezgâh, iki bankanın 6 aylık bilançolarıyla daha net ortaya çıktı. Ziraat, sektördeki 47 banka arasında tek kâr açıklayan, büyümeye de en çok destek veren kurum oldu. Bank Asya ise 6 aylık bilançosuyla bankacılık sisteminin ‘çürük elma’sı olduğunu kanıtladı. Bankadan 9 ayda 6 milyar TL çıktı. Aktifi 7.6 milyar eridi. Kârı yüzde 81 azalan Bank Asya’nın batığı da 1.5 milyar TL’ye çıktı. Böylece, takipteki kredi rasyosu yüzde 10’a yükseldi. İşte bu rakamlar yüzünden paralel bürokratlar, bilançosundan sektörün en zayıf halkası olduğu anlaşılan Bank Asya’yı, Türk bankacılık sektörünün neredeyse her alanda lideri haline gelen Ziraat Bankası’na sattırarak bir taşla iki kuş vurmayı hedefliyor. Bir yandan bankanın satışıyla cemaate yakın ortaklarına nakit girişi sağlamayı, bir yandan da borsada halka açık kısmı elinde bulunduran paralel yapıya yakın kişilerin mağdur olmaması planlanıyor. Ayrıca, bankanın TMSF’ye devredilmeden satışı gerçekleştirilirse, cemaate yakın isimler ‘batık bankacı’ damgasından kurtularak, finans sektöründe kalabilecek.

İBRAHİM TURHAN AÇMIYOR
Bank Asya’nın geçen hafta kapatılan işlem sırasının halen açılmaması da soru işaretlerini beraberinde getiriyor. Hisseler yükselirken kapatılmayan tahtanın, SGK ile Gelir İdaresi Başkanlığı’nın açıklamalarından sonra kapatılması ve kötü bilançonun görülmesiyle de sürecin devam ettirilmesi ‘koruma kalkanı’ olarak nitelendiriliyor. Bank Asya’nın işlem sırasının kapatılmasına ilişkin kararın da Borsa İstanbul’un Hisse Senetleri Piyasası Yönetmeliği’nin 25/a maddesine dayandırılarak bizzat başkan İbrahim Turhan tarafından verildiği öğrenildi. Borsa İstanbul, konuyla ilgili sorulara ısrarla yanıt vermiyor.

SEKTÖRÜN BİR NUMARASI
12 yılda 7 kat büyüyen Ziraat Bankası, bu yılın ilk altı ayında da rakiplerini solladı. Bu dönemde bankacılık sektörünün toplam net kârı yüzde 9 azalırken, Ziraat’inki yüzde 12 artarak 2 milyar 10 milyon liraya çıktı. İş Bankası’nın kârı yüzde 13, Garanti’nin 17, Akbank’ın 14, Yapı Kredi Kredi’nin 21 azaldı. Ziraat, aktif büyüklükte de liderliğini perçinledi.

BÜYÜMEYE TAM DESTEK

Bankanın kredi hacmi son bir yılda yüzde 37, ilk altı ayda yüzde 12 artarak 124.3 milyar liraya ulaştı. Özellikle kurumsal kredilerde son bir yılda yüzde 50 artış sağlandı. Banka, bu segmentteki kredi hacmini 53 milyardan 79.7 milyara taşıdı. Bankanın aktif büyüklüğü de son bir yılda yüzde 26, 6 ayda ise yüzde 10 artarak 228 milyara çıktı. Ziraat Bankası, özkaynaklarını yüzde 40 büyüterek 25.7 milyara, mevduat hacmini de 145.1 milyara ulaştırdı. Ziraat Bankası’nda geçen yılın ilk yarısında yüzde 71.9 olan mevduatın krediye dönüşüm oranı, bu yılın aynı döneminde yüzde 85.7’ye çıktı. Banka son bir yılda açtığı 113 şube ile toplam rakamı 1.649’a ulaştırdı.

HERKESİN BANKASI

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, “İkinci çeyrekte de dengeli ve sürdürülebilir büyüme stratejilerimizi devam ettiriyoruz. İş modelimizi herkesin bankası olma yönünde geliştiriyoruz. Kitle bankacılığı çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

KâRI % 81 DÜŞTÜ
17 Aralık darbe girişiminin ardından mevduat kaçışının başladığı Bank Asya da dün 6 aylık bilançosuyla sektörün en kötüsü olduğunu kanıtladı. Veriler bankadan mevduat çıkışının tam gaz devam ettiğini gösteriyor. Buna göre, nisan-mayıs-haziranda da bankadan 400 milyon TL çıkış yaşandı. Yıl başından bu yana bankanın mevduatı 4 milyar 871 milyon TL eridi. 30 Eylül 2013 tarihli bilanço baz alındığında ise bankadan toplam mevduat çıkışı 5.8 milyar liraya ulaştı.

GERÇEKTE ZARARDA

Bankanın altı aylık kârı yaklaşık yüzde 50 azalarak 51.4 milyona, ikinci çeyrekteki kârı ise yüzde 81 azalarak 10.5 milyona geriledi. Bank Asya’nın, takipteki kredileri 6 ayda yüzde 35 artarak 1 milyar 561 milyon liraya ulaştı. Katılım bankacılığı sektörünün diğer oyuncuları Kuveyt Türk yüzde 20, Albaraka Türk yüzde 18, Türkiye Finans yüzde 14 kâr artışı sağladı. Bank Asya’nın tahsili gecikmiş alacaklar oranı da yüzde 10’a çıktı. Bankanın batık kredileri 1.5 milyara yükselerek ikiye katlandı. Bankanın kredi karşılık oranını 15 puan düşürerek yüzde 30’a çektiğine dikkat çeken analistler, yüzde 45 olan eski oranın korunması halinde bankanın ikinci çeyrekte kâr değil, 50 milyon lira zarar açıklayacağına işaret etti. Banka, son 9 aydır tek bir şube bile açamadı. Yaklaşık 150 kişiyi de işten çıkardı.

REKOR LİKİDİTE AÇIĞI

Bank Asya’nın mali tablolarını denetleyen Güney Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Anonim Şirketi, dipnotlarda ilginç ayrıntılara yer verdi. Bankanın, 30 Haziran 2014 tarihi itibarıyla sona eren 6 aylık ara hesap döneminde yaşanan katılım fonu çekiliş taleplerinin önemli bir kısmını kredi tahsilatları ile karşıladığına dikkat çeken denetim şirketi, ‘aktif ve ve pasif kalemlerin vadelerine göre gösterimi’ne ilişkin tablonun önemine dikkat çekti.

BİLANÇONUN YÜZDE 55’İ KREDİ
Aydın , özkaynaklarının 25 milyar 670 milyona çıktığının altını çizdi. 6 ayda kredilerde yüzde 12 artış sağlandığını, bireyselde bu oranın yüzde 4, kurumsalda yüzde 16 olduğunu söyleyen Aydın, “Kredilerin bilanço payı yüzde 55’e kadar yükseldi. Takipteki kredi rasyosu geçen yıla göre yüzde 2.5’ten 2’ye indi” dedi.

HER GÜN 1.7 MİLYAR GEREK
Dipnotlardaki tabloya göre, Bank Asya’nın günlük likidite açığı 1 milyar 760 milyon TL, bir aylık likidite açığı ise 3 milyar TL seviyesinde bulunuyor. Denetim şirketi, banka yönetiminin fon çıkışının devam etmesi halinde, iştirak ve bağlı ortaklık satışını sürdüreceğini, belki de sermaye arttırımına gidebileceğini belirtti.

bankasya11

(SABAH)

MEDYAGUNDEM

ercan1

Fox TV’nin FETÖ’cü müdürünün anormal hesap hareketleri

Hrant Dink soruşturmasında tutuklanan FOX TV Haber Müdürü Ercan Gün, Fetullah Gülen talimat verince ne …

feto-aglama

FETÖ’ye dünyayı dar ettik

Eylül 2016’daki BM Genel Kurulu görüşmeleri öncesi “FETÖ’ye dünyayı dar edeceğiz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve …

faruk

FETÖ’cü kirli ilişkiler ağından TÜSİAD Başkanı da çıktı

FETÖ’nün kozmik odalarından Tarkim’in sahibi Faruk Bayındır’ın Türkiye’den nasıl kaçtığına TAKVİM ulaştı. Bayındır, bir gece …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir