Bakanlar Kurulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan toplantı sonrası Başbakan Yardımcısı Arınç ele alınan konularla ilgili açıklamalarda bulundu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Başkanlık Yeni Bina’da toplanan Bakanlar Kurulu, Gezi Parkı protestolarının başlamasından bu yana ilk defa toplanıyor. Başbakan Erdoğan ise Gezi Parkı olaylarını partisinin İstanbul’da topladığı Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında değerlendirmişti.
Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası Başbakan Yardımcısı Arınç, Taksim ve kızılay’da grupların düşüncelerini ifade ettiklerini, Türkiye’nin bunu yaşamaması gerektiğini olaylara yol açanların ve gerçek amacın ne olduğunu bildiklerini söyledi.
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, “İyi niyetle başladığı söylenen eylemler konusunda, eğer konu çevre duyarlılığı ise eğer konu insan hakları ise eğer konu demokrasi ise bunları konuşmak ve bunları muhataplarımızla tartışmayı gerçekten isteriz” dedi.
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, “İyi niyetle başladığı söylenen eylemler konusunda, eğer konu çevre duyarlılığı ise eğer konu insan hakları ise eğer konu demokrasi ise bunları konuşmak ve bunları muhataplarımızla tartışmayı gerçekten isteriz” dedi.
BAŞBAKAN ERDOĞAN’DAN EYLEMCİLERE RANDEVU
Başbakan Erdoğan, eylemleri yapan grupları ile ilgili randevular verildiğini, bu görüşmelerde işin gerçeği anlatılacağını kendilerinin dileklerinin demokratik bir çerçevede değerlendirileceğini söyledi.
HÜKÜMETE EMİR BUYURMAYA KALKTILAR
Arınç, Başbakan Vekili olduğu dönemde Taksim Gezi Parkı heyeti olarak kendisinden randevu istediklerini kendileri ile görüştüğünü, Taksim ve Gezi Parkı ve Topçu Kışlası hakkında ne düşündüklerini sorduğunu, sonra da kendilerinin kamuoyuna açıklanan taleplerini koyduklarını söyledi. Arınç, Yürütmeyi Durdurma Kararı’na uyacaklarını belirttiklerini, kendilerine ilgili kurumlarla görüşme yapacaklarını söylediğini ancak platformun dayatma yoluna gitmeyi tercih ettiklerini bunu da kabul etmeyeceklerini söyledi.
“Kendilerinin bazı taleplerinin kabul edilebilir talepler değildi. Bütün gözaltılar serbest bırakılsın derken polisi öldürenler, tretuarlar perişan adilmiş, araçları yakmış, bunları serbest bırakmak yargıya müdahale değilmidir. Kendilerine okudukları bildiriye karışmam dedim, şimdi de bize konuştuğumuzu konu ne oldu diye soruyorlar.
Hukuk devleti demek kanun hakimiyetinin sağlandığı bir düzen demektir. Bizim dediklerimizi kabul edeceksiniz demenin demokrasi ile alakası yoktur. Daha sonradan başka gruplar ortaya çıktı ve asıl muhatap kendileri olduğunu söyledi. İstanbul bu kadar sahipsiz değil.” dedi.
-Taksim’de mağdur olan esnafların durumları ile ilgili hükümet gerekli görüşme yapılacak ve bir karara bağlanacaktır.
OLAYIN İÇ VE DIŞ BAĞLANTILARI HAKKINDA SOMUT DELİLLER VAR
-Taksim olayları ile ilgili dış bağlantılar konusunda somut deliller var. Olayın iç ve dış bağlantıları var. Olay bir merkezden planlanıp yayılıyormuş gibi bir durum var. Sonuca ulaştığımız zaman bu belki kamuoyuna yansıtılmayabilir ama gerekli şeyler de yapılacaktır.
-Ethem Sarısülük ölmedi, hastanede tedavisi sürüyor, olayla ilgili soruşturma da sürüyor. Mali piyasalarda yaşananlarla ilgili de Bakanlar Kurulu’na bilgi verildi. Herhangi bir olumsuzluk gözükmüyor. Rakam rakam, ortaya kondu. Biz borsayı 2003’te aldık 93 bine çıkardık. Kimse bize niye 93 bine çıkardınız diye sormadı. Endeksteki düşme yüzde 3’ü bile geçmedi. Bu da çok dikkate alınabilecek bir durum değil. Türkiye’yi zora düşürmek isteseler de başarılı olamaladılar. Türkiye ayaklarının üzürende tüm güçü ile duruyor.
BORSA 93 BİNE ÇIKARKEN SORMAYANLAR
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, “Piyasalarda hiçbir olumsuzluk görünmüyor. Hem yabancıların Türkiye’ye getirdikleri para konusunda hem borsadaki alım satımlar konusunda hem de borsa endeksi konusunda belki dış dalgalanmalara bakarak yüzde 3’lük, yüzde 5’lik, ilk günlerde belki yüzde 10’luk bir borsa endeksinin düşüşünden bahsedilebilir. Dışarıda bazı çevreler Türkiye’nin mali bakımdan zora düşmesini isteseler de muvaffak olamadılar. Finansmanımız da makroekonomik göstergelerde de hamdolsun hiçbir gerileme söz konusu değil. Bu da Türkiye’nin sağlam ayaklar üzerinde durduğunu gösteriyor” ifadesini kullandı.
ÇARŞI ÇEKİLDİ DİĞERLERİ DE ÇEKİLECEK
-Çarşı Grubu kurucusunun başına gelenler ibret alınmalıdır. İçki içilmesin sözü yüzünden başına bunlar gelmiştir. Beşiktaş Çarşı Grubu aldığım bilgilere göre bu eylemlerden çekilmektedir. Galatasaray ve Fenerbahçe taraftar gruplarının da ben bu eylemlerden çekileceği kanatindeyim. İnsanların gerçek yüzlerini görmek bakımından da bu olayların ibret olduğunu görmelerini isterim.
-İstanbul Valisi’nin attığı twitterı değerlendirmek Bakanlar Kurulu’nun görevi değildir. İstanbul’la ilgili yönetimde bir anormallik varsa o sorgulanır. Adana’daki komserin şehid edildikten sonra Reyhanlı’nın intikamı alındı diye tiwitter atan bir CHP Milletvekili var. Bunun yanında CHP’nin başka milletvekillerinin attığı twitterler ibretliktir. CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun bunları önleme yetkisi yokmudur.” diye sordu.