MEDYAGÜNDEM- Milliyet Gazetesi’nde bugün ABD Başkanı Barack Obama ile bir röportaj yer aldı. Milliyet’in Washington Temsilcisi Pınar Ersoy imzalı röportaj, “dev röportaj” diye manşete çekildi.
Ancak röportajın detaylarına bakıldığında görüşmenin “uzaktan”, yazılı gönderilen sorulara yazılı gelen cevaplardan ibaret olduğu anlaşıldı. Ancak yine de başarılı işi için Pınar Ersoy’u tebrik etmeden olmaz. Hani bir kare de fotoğraf koysaydı Obama ile yanyana, işini taçlandırmış olacaktı.
Obama ile tek kare fotoğraf olmadan yapılan röportajda, Obama’nın gönderilen bazı sorulara da cevap vermediği detayı dikkat çekti.
Milliyet’te o detaylar da “Obama’nın cevap vermediği sorular” başlığıyla şöyle yayınlandı:
************************************************************************************
Beyaz Saray’la röportaj anlaşmamız şöyleydi: Başkan Obama bizim yolladığımız 10 sorudan 5-10 tanesine yanıt verecekti. Yani istediği sorulara yanıt vermeme hakkı saklıydı. Nitekim ABD Büyükelçiliği’ne yapılan saldırının ardından eklediğimiz soruyla birlikte Beyaz Saray’a gönderdiğimiz 11 sorudan yalnızca 7 tanesine yanıt geldi. Obama’nın yanıt vermemeyi tercih ettiği sorular ise en az cevap verdikleri kadar çok şey anlatıyordu. İşte o sorular:
– Ankara’nın Kuzey Irak yönetimi ile ekonomik ve politik bağları sağlamlaşırken Bağdat yönetimi ile ilişkileri gittikçe zayıflıyor. Bu yeni tablo ve Kürt petrolünün dünyaya Türkiye üzerinden dağıtılması üzerine düşünceleriniz neler?
– Türkiye ve ABD’nin, İsrail’in kasım ayında Gazze’ye düzenlediği Savunma Sütunu Operasyonu konusunda temel görüş ayrılıkları vardı. Başbakan Erdoğan İsrail’i terör devleti olmakla suçlarken siz operasyonu nefsi müdafaa olarak savundunuz. Bu fikir ayrılığı Türk-ABD ilişkilerinde hasara neden oldu mu?
– Başbakan Erdoğan bir TV röportajında, Türkiye’nin AB’ye alternatif olarak Şanghay Beşlisi’ne katılmayı değerlendirdiğini söyledi. Bu Türkiye için, özellikle ABD ile ilişkileri açısından bakıldığında gerçekleştirile-bilir bir seçenek mi?
– 1915 olaylarının 100’üncü yıldönümü yaklaşıyor. Ermeni Soykırımı’nı tanıyan bir kararı desteklemeyi ya da 2008 seçim kampanyanızda söz verdiğiniz gibi soykırımı tanımayı planlıyor musunuz?
***************************************************************
medyagundem.com