Adana Otistik Çocuklar Sağlık ve Eğitim Derneği Başkanı Fehmi Kaya, topluma kazandırılması zor olan ve kapsamlı rehabilitasyon eğitiminden geçirilmesi gereken otistik çocukların ailelerini çok üzecek bir açıklama yaptı. Kaya, bütün otistik çocukların “ateist” olduğunu iddia etti. Kaya’ya tepki yağdı.
Adana Otistik Çocuklar Sağlık ve Eğitim Derneği Başkanı Fehmi Kaya, otistik çocukların algı sorununa dikkat çekmek isterken çok tartışılacak ve tepki çekecek sözler sarf etti. Kaya, bütün otistik çocukların doğuştan ateist olduğunu iddia etti. Otistik çocukların, beyinlerinde inanç ve Allah alanı gelişmediğini ileri süren Kaya, “Onun için ibadet etmeyi, Allah’a inanmayı bilmiyorlar” dedi.
Otistik doğan çocuklarını hem topluma kazandırmak hem de bir bilinç katmak için büyük çaba gösteren aileleri üzecek sözler sarf eden Kaya tespitlerini ise Kanada ve ABD’deki araştırmalara dayandırdı.
Otistik çocukların farkında olmadan rahatsızlık nedeniyle doğuştan ateist olduğunu söyleyen Kaya, “Bunun farkında değiller. Araştırmalar doğal olarak otistik çocuklar ile ateistler arasında bir bağlantı var diyor. Araştırmacılar ABD ve Kanada da, ateizmin, otizmin bir farklı versiyonu olduğunu söylüyor. Resmi bile tanımlayamayan çocukların Allah’ı tanımlamasını bekleyemeyiz. Otistik çocuğa yapılan terapi ile nesnelerin ne olduğunu fark ettirmemiz lazım. Bu da beyinde bulunan duyu alanlarına hükmederek yapmak gerekiyor” diye konuştu.
“Bu sözler otistikleri dışlar”
Aynı zamanda sosyolog olan Fehmi Kaya’ya ilk tepki ise Konya Otistik Çocuklar ve Aileleri Yardımlaşma Derneği Başkanı Mustafa Yağcı’dan geldi. Taştekin’in sözlerinin skandal olduğunu ve otistik çocuğu olan aileleri incittiğini kaydeden Yağcı, “Otistik çocuklar ve aileler toplumdan dışlanma eğilimindeler zaten. Bu arkadaşımızın hiç bir bilimsel veriye dayandırmadan yaptığı “bütün otistik çocuklar doğuştan ateisttir” tespiti dışlanmayı daha da ileriye götürür” dedi.
Üniversite okuyup, ibadetlerini yapanlar var
Otizmin dereceleri olduğunu ve bir çok otistik çocuğun üniversite okuyup ibadetlerini yapabildiğine dikkat çeken Yağcı, “Zaten en ağır seviyedeki otistik bireylerin İslami anlamda ibadet yapma zorunluluğu da yok. Bu arkadaşımız bunun da bilince değil” diye konuştu.
Sosyal medya da tepkili
Sağlık Bakanlığı’nın otistik çocuklar ve aileleri için özel çalışmalar yürüttüğü bir dönemde gelen skandal tespite ise sosyal medyadan tepki yağdı. Çok sayıda vatandaş twitter hesabından Fehmi Kaya’yı eleştirirken, bazı kullanıcılar 2 Nisan’ın “Dünya Otizm Farkındalık Günü’ ilan edilmesine ve Sağlık Bakanlığı’nın “Otizm Eylem Planı’ açıklamasını hatırlattı.