Bugün Milliyet gazetesinde “Kulenin sırrı çözülemedi!” başlıklı bir haber yayınlandı. Haberde, “Bilirkişi raporunda TİB, İncek ve Ulus Türk Telekom arasındaki antenler aracılığıyla, havadan radyo frekansı üzerinden iletişim kurabilen bir kulenin varlığı ortaya çıktı” denildi. MEDYAGÜNDEM 7 ay önce o kulenin nasıl kaybolduğunu ve paralel çetenin bir delil karartma operasyonu olarak bunu yaptığını ilk kez gündeme getirmişti.
MEDYAGUNDEM.COM- Kriptolu telefonların dinlenmesiyle ilgili hazırlanan bilirkişi raporunun detaylarını bugün Milliyet gazetesi yazdı. Haberde TİB bünyesindeki bir kulenin nasıl sır olduğunu anlatılıyordu. MEDYAGÜNDEM o sırrı ilk kez 7 ay önce gündeme getirmişti.
İşte bugün Milliyet’te yer alan haber:
Kriptolu telefonların dinlenmesiyle ilgili eski TİB Başkan Vekili Osman Nihat Şen’in de aralarında bulunduğu beş şüphelinin tutuklandığı soruşturmanın bilirkişi raporunda, TİB, İncek ve Ulus Türk Telekom arasındaki antenler aracılığıyla, havadan radyo frekansı üzerinden iletişim kurabilen bir kulenin varlığı ortaya çıktı. Raporda, inceleme için İncek’e gidildiğinde, kulenin ve cihazların olduğu konteyner içindeki kontrol odasının yerinde olmadığının görüldüğü kaydedildi.
Bir GSM operatörüne ait olan kulenin 2014 başlarında mahkeme kararı ile kaldırıldığı belirtilen raporda, soruşturmanın seyrine etkisi olabileceğinden mahkeme kararının savcılığa gönderilmesi gerektiğine işaret edildi. Gölbaşı’ndaki Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nda (TİB) kriptolu telefonların dinlenmesiyle ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda, ilginç bir araştırma ve inceleme sonucuna da yer verildi.
TİB’in bilgisayar yapısı ve ağ bağlantıları ile ilgili bilgileri toplayan bilirkişi heyeti, kurumun iç ve dış ağ bağlantıları olduğunu tespit etti. Bilirkişiler, kurumun dış ağ bağlantısını incelerken dikkat çeken bir yedek bağlantının olduğunu görünce bu bağlantı üzerinde araştırma yaptı.
Bu araştırmada, TİB, İncek ve Ulus’daki Türk Telekom arasında antenler aracılığıyla kablosuz havadan radyo frekansı ile iletişim kurmaya yarayan bir aktarma kulesi olduğu farkedildi. Bilirkişiler, suç işlenme ihtimali olması sebebiyle TİB’den bir uzman eşliğinde antenlerin olduğu kule ve kontrol odasını görmek için 18 Haziran 2014’te İncek’e gitti.
Ancak bilirkişiler, kule ve cihazların olduğu konteyner içindeki kontrol odasının yerinde olmadığını, bölgenin de Jandarma bölgesi olduğunu öğrendi. Kule ve kontrol odasının araştırmadan 6 ay kadar önce mahkeme kararıyla kaldırıldığını öğrenen bilirkişiler, soruşturmanın seyrine etkisi olabileceğinden mahkeme kararının savcılığa gönderilmesi gerektiğine işaret etti.
‘Tutuklunsanlar’ itirazı
Savcı Harun Ceylan, “casusluk” suçunu işledikleri iddiasıyla gözaltına alınan, aralarında eski TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Hasan Palaz’ın da bulunduğu 7 şüphelinin serbest bırakılması kararına itiraz ederek, tutuklanmalarını istedi.