Soma’da 301 kişiyi ölüme götüren Alp Gürkan için tutuklama talebi reddedildi. Gürkan gibi uyarılara rağmen üretimde ısrar edip 2011’de 11 kişiyi toprağa gömen Ciner’in de adı soruşturmada geçmedi. Madenciler ‘Patronlar hesap versin’ dedi
Soma faciasında kaybettiğimiz 301 madenci için savcıların tutuklama talebine rağmen, asıl sorumlu patron Alp Gürkan serbest dolaşıyor. Bütün raporlarda ihmaller zinciri tek tek tespit edilirken, bütün pişkinliği ile tepki çeken Alp Gürkan‘ın hesap vermemesi tepkilere yol açıyor. Aslında Alp Gürkan bu konuda yalnız değil.
2011‘de Ciner Grubu‘nun işlettiği Kahramanmaraş’ın Afşin İlçesi’ndeki Çöllolar Kömür Sahası‘nda da 11 kişi hayatını kaybetmiş ama patron Turgay Ciner‘e hesap sorulmamıştı. Kazadan 1 yıl önce Elektrik Üretim A.Ş.’nin (EÜAŞ) “Çatlak var facia olabilir” uyarılarına rağmen, Ciner kâr hırsıyla üretimi durdurmamıştı.
Sahada ilk göçük 6 Şubat 2011‘de yaşanmıştı. 1 işçinin ölümüyle sonuçlanan bu olaydan sonra üretime devam edildi ve 10 Şubat‘ta ikinci toprak kayması yaşandı. Toplam 11 kişinin hayatını kaybettiği göçük faciasının adeta göstere göstere geldiği ortaya çıktı. Göçüğün ardından ortaya çıkan çok sayıda rapor, adeta taammüden cinayet işlendiğine işaret etti.
İŞİN ASIL SAHİBİ NEREDE?
Afşin Cumhuriyet Başsavcılığı‘nın hazırlık soruşturması kapsamında İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi‘nden bir heyetin hazırladığı bilirkişi raporu da ihmalleri ortaya koymuştu. Sayıştay raporu da, madencilerin sismik aletlerin uyarısına rağmen çalışmaya devam ettirildiğini ortaya çıkardı.
Olaydan sonra açılan davalarda ise işyeri çalışanları ve kamu görevlileri sanık olurken, işin patronu Turgay Ciner‘e hesap sorulmadı. 3 yıldır süren davanın sonucu merak ediliyor. Madenciler ve yakınları ise “Çalışanlarla birlikte patronlara da hesap sorulsun” çağrısı yapıyor.
DAVA SÜRÜYOR
Şirketin yetkilisi 9 şüpheli ile EÜAŞ’ta görev yapan 14 kişi hakkında açılan dava sürüyor. Tutuksuz yargılanan bu 23 kişi hakkında ‘bilinçli taksirle birden çok kişinin ölümüne sebebiyet vermek‘ suçundan 15’er yıla kadar hapis isteniyor. Ancak dava, 10’uncu duruşması yapılmasına rağmen hâlâ sonuçlanmadı.
KEMİKLERİNİ BİLE ALAMADIK
11 maden emekçisinin yaşamını yitirdiği kazada, 9 işçinin cenazesine ulaşılamadı. 2 cenaze çıkartılırken; mühendisler Halil Tatlı ve Cuma Yıldırım, makine operatörleri Hacı Mehmet İpek, Muhsin Koşan, Kemal Elmas, dozer operatörü Adnan Demir, topografçı Tuğran Gökhan, drenaj işçisi Aydoğan Polat ile Nail Yılmaz toprak altında kaldı. Yakınları ‘kemiklerini bile vermediler’ diye gözyaşı döktü. (TAKVİM)