2014’te Meclis’ten geçen yasayla kullanmaya başladığı yalan makinesi ilk sonuçlarını verdi.
Teşkilatın son dönemde özellikle; “siber güvenlik”, “kripto analiz”, “haberleşme”, “görüntü ve ses analizi” alanlarında başlattığı atağın sonucu olarak alacağı istihbarat uzmanı adaylar, yalan makinesi testine sokuldu.
Teşkilata çeşitli amaçlarla ‘sızmaya’ çalıştığı belirtilen 476 kişi, yalan makinesine takılarak elendi. KPSS soruşturmasında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, “1435 şüphelinin bir yapıyla bağlantısı var. Belli bir grup, devlete sızma girişiminde bulunuyor” açıklamasını yaptı.
Devletin kritik birimlerine sızmaya çalışanlara karşı MİT, yaklaşık 1 yıldır, “yalan makinesi testini” etkili şekilde kullanıyor. 17 Nisan 2014’te Meclis’te kabul edilen yasayla kullanılmaya başlanan yalan makinesiyle 2 binin üzerinde istihbarat uzmanı aday, güvenlik testinden geçirildi. Adayların 476’sı testi geçemedi ve elendi.
‘PROJE ÇOCUKLAR’ DENİLİYOR
Siber güvenlik ve elektronik istihbarat alanında atağa kalkan teşkilata bu dönemde yoğun başvuru oldu. İddialara göre “Proje Çocuk” olarak adlandırılan, geçmişinde hiçbir olumsuz sicil veya iz taşımayan, çok iyi okullarda okumuş kişiler bu dönemde MİT’e yönlendirildi. Bu kişiler, yalan makinesi testine takıldı. Adaylara, paralel yapı ve bu yapının hedeflerine ilişkin sorular yöneltildi. Özel teknikle yöneltilen çapraz sorularda, belli amaçlarla teşkilata girmeye çalışan adaylar, testi geçemedi.
ÖNLERİNE FORM KONULDU
MİT’in internet sitesine CV gönderen adaylar, görüşmeye çağrıldı ve görüşme öncesi önlerine, “Yalan makinesi testine girmeyi kabul ediyorum” yazan bir form konuldu. Bu formu imzalayıp teste girmeyi kabul edenler ve başarılı olanlar ikinci aşamaya alındı. Yalan makinesi testine girmeyi kabul etmeyenler ise sınava alınmadı. MİT son dönemde istihbarat uzmanlarının yanı sıra şu alanlarda uzman arıyor: “Sinyal Analiz ve Uygulamaları Uzmanı, Kripto ve Kripto Analiz Uzmanı, Siber Faaliyetler Uzmanı, Uydu Haberleşme Uzmanı, Coğrafi Bilgi Sistemleri Uzmanı, Görüntü Analiz Uzmanı, Görüntü-Ses İşleme Uzmanı, Haberleşme Sistemleri Uzmanı, Yazılım Uzmanı, Haberleşme Yazılımları Geliştirme Uzmanı, Donanım Geliştirme Uzmanı, Mobil Uygulama Geliştirme Uzmanı, Ağ Yönetim Uzmanı, Sistem Yönetim Uzmanı, Veri Tabanı Yönetim Uzmanı, Bilişim Güvenliği ve İnternet Teknolojileri Uzmanı, Sistem Analizi Uzmanı, Mekanik Sistem Tasarım Uzmanı, Sistem Destek ve Eğitim Uzmanı, Veri İşleme Uzmanı.”
NASIL KULLANILIR?
CLEVE Backster tarafından icat edilen yalan makinesi “Polygraph” özenle seçilmiş sorulara insan beyninin ve vücudunun verdiği tepkileri ölçüyor. Sorgulanacak kişiye 4-6 adet sensör bağlanıyor. Sensörlerden gelen sinyallerle kişinin, nefes alış hızı, nabzı, kan basıncı (tansiyonu) ve terleme miktarı grafiksel olarak kayda alınıyor. Testin başında sorulan 3-4 basit soru ile kişinin verdiği tepkiler ölçüldükten sonra gerçek sorular sıralanıyor ve sinyaller kaydediliyor. Bir uzman grafikleri sürekli kontrol altında tutarak hangi sorularda sinyallerin değiştiğini tespit ediyor. Kalp atışının hızının artması, tansiyonun yükselmesi ve terleme yalan söylemenin ilk belirtileri olarak kabul ediliyor.
EMNİYETTE SINIRLI SAYIDA
Emniyetin elinde sınırlı sayıda bulunan ancak güvenilirliğine ilişkin itirazlar nedeniyle pek kullanılmayan yalan makinesi az da olsa mahkemeler tarafından talep edilebiliyor. Makine, yeni yasayla birlikte resmen MİT’in kullanım alanına girdi. En fazla ABD’de, özellikle de FBI ve CIA’nın aday memurlarda kullandığı yalan makinesinin doğru sonuç oranı yüzde 50 kabul ediliyor.
(Habertürk)