TMK savcısı, baskında görevli bazı askerlerin bilgisine başvurdu. Operasyon için Ankara’da bir “sokak telefonunun” kullanıldığını öğrendi. Tespit edilen kişiler casuslukla yargılanacak.
ADANA’da Suriye’ye yardım götüren MİT kontrolündeki 3 TIR’ın 200 jandarma tarafından durdurulmasıyla ilgili Terörle Mücadele Kanunu 10. maddesiyle görevli Cumhuriyet Başsavcıvekili Ali Doğan tarafından yürütülen soruşturmadan “paralel devlet” yapılanmasının Türkiye’deki ağının ortaya çıkmaya başladığı öğrenildi. Operasyonun yapılış biçimi ve Ankara’dan gelen ihbar telefonunun “karşı casusluk” şüphesi doğurması üzerine başlatılan soruşturmada, baskında görev alan üst düzey yetkililerin nereden talimat aldığı ve bu talimatları uygulama ağıyla ilgili önemli bulgular elde edildi.
START ETLİK’TEN VERİLDİ
Soruşturmada TIR’larda görevli olan MİT personeli hakkında kavuşturmaya yer olmadığı kararı verilirken, MİT’in çalışma usullerinin devlet sırrı niteliğinde olduğu dikkate alındığında teşkilatın faaliyetlerinin açığa çıkarılmasının suç teşkil ettiği kanaatine varıldı. Ankara Etlik’teki ankesörlü telefondan, “0322 156 00 00” numaralı hatta gelen ihbarın izinden ve bazı askerlerin verdiği bilgilerden yola çıkan savcı, operasyonun Başkent’teki bir merkezden yönetildiğini tespit etti.
DAVUTOĞLU’NUN GEZİSİNE DENK GETİRİLDİ
Soruşturmada elde edilen delillerle paralel yapılanmanın Türkiye şeması ortaya çıktı. Operasyonun Ankara’dan yönetildiği ve Suriye’ye giden TIR’ların geçiş güzergahı olan Adana, Mersin, Gaziantep ve Hatay illerinde bu yapıya bağlı görevlilerin uygulayıcı olduğu üzerinde duruluyor. Bu arada operasyon için seçilen tarih de manidar.. 19 Ocak’ta Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun büyükelçilerle birlikte Mersin’de olduğu sırada, operasyon dikkatli bir şekilde uygulanıyor!
TESBİT EDİLENLER İFADE VERECEK
Söz konusu soruşturma aynı zamanda da “paralel yapı”ya yönelik Türkiye’deki ilk kapsamlı inceleme. Soruşturmada ayrıca asker, polis ve yargıdan operasyona yardım edenlerle suça karışanların tespit edilmeye başlandığı, bu kişilerin gerekli yazışmalar yapıldıktan sonra önümüzdeki günlerde ifadelerinin alınacağı belirtildi.
MÜEBBET HAPİS TALEP EDİLECEK
Şemadaki üst yönetim kadrosuna TCK’nın 330’uncu maddesi olan “Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askerî casusluk maksadıyla açıklamak” suçundan müebbet hapis cezası istemiyle iddianame hazırlanacağı öğrenildi. (AKŞAM)