Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karaalioğlu, medyada dengelerin nasıl değiştiğini çarpıcı bir yazıyla kaleme aldı. Adına “merkez medya” denilen ve eski Türkiye’nin merkezindeki basının artık tarih olduğunu yazdı.
Medyada bir ezber bozuldu, farkında mısınız?
Türkiye’de 40 civarında günlük ulusal gazete yayın yapıyor. Gazetelerin hepsi de dolu, iyi çalışılmış ve rekabetçi gazeteler. Hepsinin arkasında tirajına oranla büyük yatırımlar var; binlerce gazeteci çalıştırıyorlar.
Hareketli, çok sesli medya demokrasi için olmazsa olmaz bir kuraldır. Nasıl tanımlarsanız tanımlayın; sağcı, solcu, demokrat, İslamcı, eski Türkiye’ci, vesayetçi ya da liberal her kesimden gazeteler görüşlerine katılmasanız da kendi gerçeklerini yazıyorlar, ısrarla takip ediyorlar. Böylesine coşkulu medyanın dünyada örneği pek azdır.
Bu sayede, yani rekabet imkanlarının genişlemesiyle, yani medyadaki kartelleşmenin zayıflamasının sunduğu imkanlarla, medyanın etki gücü ve elbette pazardaki payları da büyük ölçüde değişiyor.
Merkez yeni adresine taşınıyor.
Değişimi anlatmak için genel bir tasnif yapalım…
“Muhafazakar” sermaye sahiplerinin sahip olduğu gazetelerin toplam tirajı, geri kalan gazeteleri geçti ve aradaki farkı da giderek açıyor.
STAR, Zaman, Sabah, Türkiye, Takvim, Yeni Şafak, Bugün, Yeni Akit, Yeni Asya, Milli Gazete, Milat ve Todays Zaman’ın toplam günlük tirajı 2 milyon 250 bini aşmış bunuyor. Bu rakam, pazar payının yüzde 55’nin aşılması demektir.
Buna karşılık, diğer bütün gazetelerin tirajı 2 milyonun altında seyrediyor. Ki o kesimde de bütün sermayeyi aynı başlık altında değerlendirmek doğru değil. Zira, sermaye çeşitliliği ve ideolojik ayrışmalar eski Türkiye medyasını da tek başlık altında toplamayı güçleştiriyor. Nitekim, bazılarının bu tasniften kurtulma çabası da gözleniyor.
Ama dediğim gibi genel bir tasnif yapıyoruz…
Bu tablo bile Türk medyasının bir ezberinin bozulduğunu, “yenilikçi”, “demokrat” ve “değişimci” medyanın pazar payını artırdığını ve bir geleneği tarihe gömdüğünü göstermeye yetiyor. Pazara görece geç girmiş olmalarına ve bazıları 28 Şubat’ta 15 yıl kaybetmiş olmasına rağmen mesafeyi kısa sürede kapatarak pazardaki paylarını büyütmeyi başarmıştır.
Bir ezber böylece bozulmuştur. Merkez medya artık adres değiştirmiştir…
Karaalioğlu’nun yazısı için TIKLAYIN