Medya-İş Genel Başkanı Eser, TGS yöneticilerini, Anadolu Ajansı’nda yetki sürecinin durmasına sebebiyet veren haksız itirazı geri çekmeye çağırdı.
Medya İşçileri Sendikası (Medya-İş) Genel Başkanı Gürsel Eser, yaptığı yazılı açıklamada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca Medya-İş’e, Anadolu Ajansı T.A.Ş. Genel Müdürlüğü ve bağlı işyerlerinde 16 Kasım 2012 başvuru tarihi itibarıyla, toplu iş sözleşmesi yapmak üzere 27 Kasım 2012 tarihli tespit yazısı gönderildiğini belirtti.
Tespit yazısında 16 Kasım 2012 başvuru tarihi itibarıyla çalışan işçi sayısının 573 olduğunun ve Medya İşçileri Sendikası’nın 510 üyesi bulunduğunun bildirildiğini aktaran Eser, buna göre toplu iş sözleşmesi yapmak üzere Medya-İş’in çoğunluğu sağladığının belirtildiğini vurguladı.
Bakanlık’tan TGS’ye de, Anadolu Ajansı T.A.Ş. Genel Müdürlüğü ve bağlı işyerlerinde, 16 Ekim 2012 başvuru tarihi itibarıyla toplu iş sözleşmesi yapmak üzere çoğunluğunun bulunmadığına dair 27 Kasım 2012 tarihli tespit yazısı gönderildiğini kaydeden Eser, yazıda 16 Ekim 2012 başvuru tarihi itibarıyla çalışan işçi sayısının 573 olduğu, TGS’nin üyesi sayısının 22 olduğu, toplu iş sözleşmesi yapmak üzere çoğunluğunun bulunmadığının bildirildiğini belirtti.
TGS itiraz etti
Eser, açıklamasını şöyle sürdürdü:
”Türkiye Gazeteciler Sendikası tarafından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü ve bağlı işyerlerinde çoğunluğunun bulunmadığına dair göndermiş olduğu 27 Kasım 2012 tarihli olumsuz tespit yazısına, Ankara Nöbetçi İş Mahkemesi’nde itiraz edilmiştir.
Bakanlık yetki işlemlerini durdurdu
TGS’nin itirazı nedeniyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 43. maddesinin 5.fıkrasında yer alan ‘İtiraz, karar kesinleşinceye kadar yetki işlemlerini durdurur’ hükmü gereğince yetki işlemleri durdurulmuştur.
Kötü sendikacılığın sonucu
TGS itiraz dilekçesinde, Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü ve bağlı işyerlerinde, toplu iş sözleşmesi yapmak üzere çoğunluğunun bulunduğunu iddia etmektedir. Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın, Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü ve bağlı işyerlerinde çoğunluğunun bulunmadığı, çalışanların tamamı yönünden bilinen bir durumdur. Ancak TGS, bugüne kadar sergilemiş olduğu kötü sendikacılığın bir sonucu olarak üyeliğinden istifa etmiş olan çalışanların ve sendikamızın üyelerini, toplu iş sözleşmesiz bırakmak amacıyla itirazda bulunmuştur.
İki yüzlülüğün bugüne yansıması
Türkiye Gazeteciler Sendikasının çoğunluğunun bulunmadığı, toplu iş sözleşmesi yapmak üzere, Medya İşçileri Sendikamızın çoğunluğunun bulunduğu elbette yargılama neticesinde ortaya çıkacaktır. Ancak TGS, bir taraftan itiraz etmek suretiyle yetki tespit işlemlerinin durdurulmasına sebebiyet vermekte diğer taraftan Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü ve bağlı işyerlerinde çalışanların ve üyelerimizin gözlerinin içine bakarak itirazda bulunmadığını söyleyebilmektedir.
Bu durum, TGS yöneticilerinin, Anadolu Ajansı çalışanlarına karşı geçmişte sergiledikleri iki yüzlülüğün bugüne yansımasından başka bir şey değildir. Medya İşçileri Sendikası olarak, Türkiye Gazeteciler Sendikası’nı, Anadolu Ajansı çalışanlarına karşı, sorumsuz, saygısız, iki yüzlü tavır ve anlayış içerisinde olması nedeniyle, şiddetle kınıyoruz.
Haksız itirazı geri çek çağrısı
Türkiye Gazeteciler Sendikası yöneticilerini, Anadolu Ajansı çalışanlarına karşı dürüst olmaya ve yetki sürecinin durmasına sebebiyet veren haksız itirazı geri çekmeye davet ediyoruz.” (aa)