Anayasa Mahkemesi, kişilik haklarını ihlal eden Twitter’ı ‘ifade özgürlüğü’ saydı, erişime açtı. Ancak kuş, bu kez Başkan Haşim Kılıç’ın yakasına yapıştı
ABD şirketi Twitter, sanal kuşuyla dünyayı dolaşmaya başladı. Sosyal paylaşımdan çıkıp, kişilik haklarına saldırdı. Bunun üzerine Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın çalışması sonucu Bilgi Teknolojileri Kurumu, Twitter’ın Türkiye’deki erişimini kapattı. Gerekçe ise “Kişi hak ve özgürlüklerine” saldırıydı. Türkiye’de bir ofisi bulunmayan ayrıca vergi vermeyen Twitter, geri adım attı. Söz konusu hesapların kaldırılacağını açıkladı.
13 BİN TAKİPÇİ
Ancak Anayasa Mahkemesi hızlı davrandı. “Twitter yasağını ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirip” kuşun çenesini açtı. İşte o kuş bu kez Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın yakasına yapıştı. Twitter’da Haşim Kılıç adına tam 6 sahte hesap açıldı. @hasimkilicAYM adlı sahte hesap ise anında 13 bin takipçiye ulaştı.
KURUMDAN SAVUNMA
Söz konusu hesapta, Kılıç’ın ve Anayasa Mahkemesi binasının fotoğrafları yer aldı. Ayrıca hesaptan, özellikle Twitter’a erişimin engellenmesi ve Anayasa Mahkemesi’nin bu konudaki kararlarına yönelik değerlendirmeler yapıldı. Bunun üzerine Twitter kullanımını ifade özgürlüğü sayan Anayasa Mahkemesi, başkanı için tam tersi yönde bir karara imza attı. Kurum “Başkanımızın Twitter hesabı yoktur” açıklamasını yapmak zorunda kaldı. Söz konusu açıklama Anayasa Mahkemesi’nin resmi Twitter adresinden yayınlandı. Kurum yetkilileri, Kılıç tarafından yazılmış gibi gösterilen Tweet’lerin doğru olmadığını söyledi.
İŞTE O AÇIKLAMA
Anayasa Mahkemesi, Twitter’da Haşim Kılıç adına açılan sahte hesaplarla ilgili hemen harekete geçti. İlk olarak bir açıklama yapıldı. Açıklama ise Anayasa Mahkemesi’nin internet sitesinden yayınlandı. İşte o açıklama: “Sayın Haşim Kılıç’ın adı ve fotoğrafı kullanılarak çeşitli twitter hesapları açıldığı ve bu sahte hesaplardan Sayın Başkan adına mesajlar gönderildiği tespit edilmiştir. Anayasa Mahkemesi Başkanı Sayın Haşim Kılıç’ın hali hazırda aktif olarak kullandığı herhangi bir twitter hesabı bulunmamaktadır. Bu nedenle, kamuoyunu yanıltmaya yönelik söz konusu sahte hesaplara itibar edilmemesi saygıyla duyurulur.”
YARISI ÖTMÜYOR
Haşim Kılıç’ın yakasına yapışan sahte kuş, Twitter’ı zor durumda bıraktı. Zira Twitter’la ilgili yapılan bir araştırmada toplam kullanıcı sayısının neredeyse yarısının hiç tweet atmadığı ortaya çıktı. Bugün yaklaşık 974 milyon kayıtlı kullanıcıya ulaşan Twitter’da toplam kullanıcı sayısının yüzde 44’ü henüz hiç mesaj yazmadı. Mevcut hesapların yüzde 30’u 10 veya daha az sayıda tweet atarken, kullanıcıların sadece yüzde 13’ü 100’ün üzerinde tweet yazdı. Twitter’la ilgili yapılan bu çarpıcı araştırma, ‘kuşların neredeyse yarısının ötmediğini’ gözler önüne seriyor. Bu tabloda, açılan sahte hesapların da etkisi oldukça büyük elbette.
KENDİSİ CEVAP VERMELİ
Başkan Kılıç’a musallat olan kuşla ilgili Anayasa Mahkemesi’nin internet sitesinden açıklama yapması tepki çekti. Hukukçular bunun doğru olmadığını söyledi: “Twitter’daki sahte hesaplar Haşim Kılıç’ın şahsıyla ilgilidir. Bu nedenle kurumu bağlamaz.”
YASAL HAK UYARISI YOK
Anayasa Mahkemesi’nden yapılan açıklamada Kılıç’ın yasal haklarını kullanacağına yönelik bir ibarenin bulunmaması da dikkat çekti. Bu arada Anayasa Mahkemesi’nin, geçtiğimiz günlerde açtığı resmi twitter hesabı olan @AYMBASKANLIGI’nın takipçi sayısı kısa sürede 60 bini aştı. (TAKVİM)
Sayın Burhan Kuzu’nun Twitter için AYM sine müracaatı ortalığı darmadağın etti, kimsenin beklemediği, cevap veremeyeceği, gerekçe uydurmayacağı bir girişimdi. Bu olayın yükünün hafifletilmesi, göz ardı edilmesi gerekiyordu, bir nebzede olsa başarılı olundu. Sadece bu kadar mı? Yeni yeni kararlar için tepkiyi absorbe edecek denemelerle vatandaşın, hükümetin tepkisi de ölçülmeye çalışıldı.
Bu ülke gariplikler ülkesi! Bu ülke, yapanın yanına kar kaldığı bir ülke! Hükümetin Hukukçuları başta olmak üzere, Hukukçuların asıl tepki vermesi gereken olay Mahkemelerin Gizli Kararlar alamayacağı, aldığı takdire o kararların ‘BUTLAN’ olacağı gerçeğine hiç değinmediler. HSYK’la ilgili alınan gizli karar bana göre ‘BUTLAN’dır.
Cübbeli Ahmet hocadan sonra ikinci bir Cübbelilerle karşı karşıya olduğumuz bir gerçektir. HSYK ile alınan gizli kararın neden gizli alındığına dair bu toplumun bilgilendirilmesi gerekmez mi? Ne oldu da, ne vardı da gizlilikle bu işi halletmek cihetine gittiniz. Sizde en nihayetinde mahkemesiniz, gizli karar alamazsınız, aldığınız takdirde şüpheleri gideremezsiniz.
AYM’nin bundan sonra alacağı her karar meşruiyetini yitirmiş kararlar olup buna ne saygı duyulur, ne de uyulur.
Başta Haşim Kılıç olmak üzere tarafsızlığını yitirmiş mahkemenin en kısa zamanda istifa etmeleri gerekir. Etmedikleri takdirde mahkeme kararlarına karşı pasif eylemle protesto ederek, kararları tanımamak gerekiyor.
Muhalefetin ortak adayımız Haşim Kılıç’tır dendiği andan itibaren başkanın istifası gerekiyordu. Cumhuriyet tarihinde ilk defa tarafsızlığı tartışılmaksızın tarafsızlığını yitirmiş bir AYM’si ile karşı karşıyayız.
Hükümetimize naçizane tavsiyemiz; bir kanun çıkarılırken, nokta veya virgül değişikliklerinden oluşan sayısız yedek, istetme olacak kanunları da hazır bulundurmak gerekiyor. Biri iptal mi oldu, ettiler, anında ikinci, üçüncüyü… üç yüz altmış beşinciyi devreye sokmak gerekiyor.
Ayrıca madem AYM kararları geçmişe yürümüyor, kanun yoluyla AYM yapısında bazı değişiklikler yapıp uygulayarak Hileyi Hayriye yoluna da başvurmak artık mubah olmuştur.
Bu ülkede mahkeme başkanlarından tutunda, Başbakana, Cumhurbaşkanına kadar kimler geldi kimler geçti şarkısını dinledik, dinlettiler, gördük. Bu asil millet bir gecede alayını itibarsızlaştırdığını da gördük, yaşadık. Kimse Donkişotluğa soyunmasın, bu millet adamı silindir gibi ezer geçer, arkasına dönüp bakar bir tükürükle son noktayı koyar, vesselam!
Bu Ülke darbe peçetecisi Salim Başol’ları, A.Necdet Sezer’leri gördü. O günün kudretli yargıçlarının bugünkü durumu ibret olamdı mı sizlere?