Facianın yaşandığı madende 2 ay önce üretim durduruldu. Ancak şirket ‘yemek yok’ şartıyla 15 gün önce üretime başladı.
Facianın yaşandığı maden ocağının sahibi Saffet Uyar‘ın yeğeni Şahin Uyar, tüyler ürperten açıklamalar yaptı. Bacalardan su sızıntısı gelmeye başlayınca vardiyadaki işçilerden bazılarının hemen çıkışa kaçtığını söyleyen Uyar, olayın büyüyeceğini tahmin edemeyen 18 işçinin ise çalışmaya devam ettiğini söyledi.
‘BİR UMUT VAR AMA’
Mahsur kalan madencilerin oksijen maskelerinin ancak 2 saat yetecek kapasitede olduğuna dikkat çeken Uyar, “Bu nedenle umutlu değilim. Ancak kazanın meydana geldiği bölgede işçilerin kaçabilecekleri 50 metre yukarıda 2 yer var. Mahsur kalan işçiler, suyun geldiği yönün tersine hareket edebilmişlerse hayatta kalma şansları yüksek. Tek umudum da bu” dedi. Öte yandan Has Şekerler Madencilik ile ilgili önemli bir ayrıntıya ulaşıldı.
MADEN 5 YIL ÖNCE AÇILMIŞ
Torba Yasa ile yürürlüğe giren düzenlemenin ardından Has Şekerler Madencilik Ltd. Şti.‘nin de aralarında bulunduğu Karaman’daki 9 madende 2 ay önce üretimin durdurulduğu belirlendi. Ancak madenciler ile işletmeciler arasındaki görüşmeler sonucunda “yemek vermemek” şartıyla tarafların anlaştığı ve madenin 15 gün önce yeniden üretime geçtiği belirtildi. Şirket sahibi Saffet Uyar’ın 25 yıldır madencilik sektöründe faaliyet gösterdiği, kazanın yaşandığı madeni ise 5 yıl önce açtığı kaydedildi. (TAKVİM)