Yeni Akit gazetesi Yayın Yönetmeni Karakaya, Paralel Yapı’nın kendisine ve gazetesine, 170 dava açtığını bu davalarda toplam 1 milyon 110 bin TL tazminat istendiğini söyledi. Karakaya, 28 Şubat sürecinde bile bu kadar dava açılmadığını belirtti.
AK Parti hükümetine yönelik 17 Aralık darbe girişimi sonrasında kendisi hakkında haber yapan gazete ve gazetecilere yüklü tazminatın yanı sıra onlarca yıl hapis cezası talep eden suç duyuruları anında davaya dönüştürülen Fethullah Gülen’in hakkında en çok dava açtığı Gazeteci Yeni Akit Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hasan Karakaya, STAR’a konuştu. Gülen’in dershane tartışmaları döneminde 60 dava, 17 Aralık’tan sonra ise 110 dava açtığını belirten Karakaya, “Onlar bu dönemi 28 Şubat’a benzetiyor ama bana 312 General bile o dönemde Gülen kadar dava açmadı. Tek endişem bizi yargılayacak olan hakimlerin, gerek normal ceza mahkemelerinin ve diğerlerinin paralel olması. Davalar toplu lince dönüştü. Basın susturulmaya çalışılıyor. Freedom bunu neden görmüyor?”dedi.
Aynı habere iki dava birden
Gülen Cemaati’nin dershane tartışmalarından itibaren davalar açtığını belirten Hasan Karakaya, “Dershane tartışmaları esnasında Gülen cemaatini eleştirmeye başladım. Daha önce söylediği, herkesin bildiği sözler vardı. Onların bugünle uyuşmadığını ve çelişki yarattığını anlatan yazılardı. Dershane tartışmaları döneminde 60 dava açıldı. 30 kadarı benim hakkımdaydı. Hem tazminat, hem ceza davası açıldı. Aynı yazıdan dolayı hem Ankara’da hem İstanbul’da açmışlar. Gazetenin merkezi neresiyse orada açılması lazım davanın” diye konuştu.
17 Aralık öncesindeki davalarda istenen 180 bin TL tazminat olduğunu belirten Karakaya, son süreci anlatarak, şöyle konuştu:
43 yıl hapis cezası isteniyor
“Hapis cezası ise 22 ay kadardı. Sonra 17 Aralık süreciyle birlikte, her gün de devam ediyor, Akit’e açılan dava 110. İstenen tazminat miktarı da 1 milyon 110 bin TL. benim payıma düşen 43 dava. İstenen ceza da sanıyorum 350 bin TL civarı. Ayrıca 43 yıl da hapisim isteniyor. 28 Şubat sürecinde de yazılar yazdım. O zamanlar da davalara muhatap oldum. Böyle bir dava açılma şekli görmedim. Zaman ya da diğer gazeteler olsun, bu sürece 28 Şubat’tan beter diyorlar ama beter olanı biz yaşıyoruz. Onlar 28 Şubat’ta da büyük mağduriyet yaşamadılar, mağdur olan bizdik. 312 General Davası vardı, 624 milyar istemişlerdi, faizlerle 1 trilyonu aşmıştı. Gülen’in açtığı dava 1 milyon 110 bin TL. Tek başına 312 generaldan daha çok. Bu tamamen ‘Sus, konuşma, bize dokunma’ demek. “
Tek endişem Paralel yargı
Paralel yargının eline düşmekten endişe ettiğini belirten Hasan Karakaya, hükümetin duruma yönelik girişimde bulunacağından ümitli olduğunu belirterek, gazetecilerin af istemek durumunda kalabileceğini söyledi. Karakaya, “Tek endişem bizi yargılayacak olan hakimlerin, gerek normal ceza mahkemelerinin ve diğerlerinin paralel olması. Yazılarımın suç unsuru barındırdığına inanmıyorum. Olanları yazdık ve eleştirdik. İftira hakaret kesinlikle yok, sadece eleştiri var.
40 yılı aşkın meslek hayatımda neyin iftira neyin hakaret olduğunu biliyorum, hakaret edeceksem de ederim. Toplu linç hareketine dönüştü. Bu davalarla ilgili bir af ilerde gerekebilir. Akit’e ve diğer gazetelere dönük lince dönüştü. Hükümet sessiz kalmaz diye düşünüyorum. Freedom raporunda bu neden görülmüyor merak ediyorum. Çünkü onlar sözde kuruluşlar. Basın özgürlüğünü kimin kısıtladığı ortada.” diye konuştu.