Yargıtay, kağıt ithalatında paravan şirketlerle devleti dolandırdığı iddiasıyla yargılanan ve beraat eden Doğan’ın 3 davasını esastan bozdu. Kararda, devletin nasıl dolandırıldığı anlatıldı.
Aydın Doğan’nın da aralarında bulunduğu Doğan Grubu yöneticileri hakkında kağıt ithalatı sırasında vergi kaçırıldığı iddiasıyla açılan ve beraatle sonuçlanan 3 dava, Yargıtay’da bozuldu. Yargıtay kararında, Doğan’ın paravan şirketler üzerinden devleti nasıl zarara uğrattığı adım adım anlatıldı. Doğan Grubu’nun ithal ettiği malzemelerin yükleme belgesi, dolaşım belgesi, TIR karnesi gibi tüm belgelerinin paravan şirketler tarafından düzenlediği ortaya çıktı. Anadolu 11. Asliye Ceza’nın 2 ve Anadolu 12. Asliye Ceza’nın bir kararını bozan Yargıtay, Hürriyet Gazetecilik A.Ş. ile Doğan Gazetecilik A.Ş. firmalarına kağıt, karton ve matbaa malzemelerinin, dünyanın en büyük kağıt üreticilerinden olan şirketlerin temsilcisi olmasına rağmen, Sortal ve Shawcliff isimli off –shore şirketlerini paravan yaparak şişkin fiyata aldığı anlatıldı. Bozulan üç davada toplam 22 milyon lira eksik vergi beyanında bulunulduğu vurgulanıyor. Bozulan beraat kararlarının verildiği davalarda Doğan’ın yanı sıra damadı Mehmet Ali Yalçındağ ile yöneticiler Şener Mustaoğlu, Soner Gedik Mehmet Erol Çamur ve İmre Barmanbek yargılanıyor.
İthalat müdüründen itiraf
Suç tarihinde Doğan Dış Ticaret AŞ’nin ithalat müdürlüğünü yapan sanık Eylem Gül ise ifadesinde, Doğan Grubu’nun doğrudan kendi gerçekleştirdiği ithalat işlemlerinin faturalarının off -shore şirketlerinde düzenlendiği anlattı. Yargıtay, Gül’ün bu ifadesinin delil olarak kabul etti.
Adım adım vurgun
Yargıtay 19. Ceza Dairesi’nin kararında Doğan Grubu’nun ithalatta nasıl vergi kaçırdığı madde madde sıralandı:
Paravan alım var
Grubun, karton ve matbaa malzemeleri ürünlerinin ithalatını yapan şirketi dünyanın en büyük kağıt üreticilerinin temsilcisi. Buna rağmen malları, off –shore şirketlerini paravan yaparak aldı.
Şüpheli faturalar
Doğan Grubu’nca malların alım maliyetlerini yüksek gösteren sahte faturalar düzenlendi. Bu faturalarla düşük vergi beyanında bulunularak vergi kaçırıldı. Yargıtay bunu ticari bulmadı.
Fiyatlar yüksek
Paravan şirketlerden malzeme ithalatı bizzat İstanbul büroları aracılığıyla yaptı. Ancak ithalat işlemleri Doğan’ın şirketi yerine faturalar off-shore şirketlerinde düzenlendi.
Bölgesel Doğan ismi
İthal edilen malzemelerin yükleme belgesi, dolaşım belgesi, gibi belgelerin off-shore firmalarca kendi adlarına düzenlenmesi gerekirken doğrudan Doğan Grubu adına düzenlenmiş.
(AKŞAM)