Kaos lobisi Akkuyu’da ortaya çıktı. Tüm dünyanın çekinmeden kullandığı nükleer santral, Türkiye’de diğer dev projeler gibi istenmedi. Her yıl 1,5 milyar doların yurt dışına akmasını önleyecek santralin deniz yapıları temel atma tören alanı Greenpeace temsilcileri tarafından kapatıldı. CHP, Mühendis ve Mimarlar Odası, Tabibler ve Barolar Birliği de sözde çevreci örgüte arka çıktı.
Akkuyu Nükleer Santrali’nin Deniz Yapıları İnşaatı temel atma töreni Mersin’de gerçekleştirildi. Ama Türkiye’ye çağ atlatan projelere her fırsatta karşı çıkan kaos lobisi yine boş durmadı. Daha önce 3. Köprü, 3. Havalimanı, Kanal İstanbul, Marmaray, Tüp Geçit, Hızlı Tren gibi Türkiye tarihinin en önemli projelerine karşı çıkan kaos lobisi, Batı medyası ve onların Türkiye’deki uzantıları bir kez daha sahne aldı.
İKİ YÜZLÜ GREENPEACE
Dünyada en büyük para kaynakları BP, Shell gibi enerji devleri olan ve ABD’deki 100 nükleer santral için hiç eylem yapmayan Greenpeace önderliğinde toplanan eylemciler, inşaat alanının kapısını kapatma eylemi yaptı. Temel atma töreninin yapıldığı Akkuyu’nun Büyükeceli beldesindeki inşaat alanının kapısını kilitleyen Nükleer Karşıtı Platform üyeleri nedeniyle temel atma törenine gelen konuklar ve basın mensupları uzun süre tesiste mahsur kaldı. Jandarma müdahalesi sonrası eylem devam ederken, göstericlier uzun süren uğraşların ardından ikna edildi. CHP Milletvekili Aytuğ Atıcı’nın da eylemciler yanında yer alması dikkat çekti.
PROJENİN İPTALİNİ İSTİYORLAR
Greenpeace de Taksim ve Mersin’de eş zamanlı olarak eylemler yaptı. İki şehirde aynı saatlerde bir araya gelen Greenpeace eylemcileri ölü taklidi yaparak, “Nükleer öldürür, yaşamak istiyorum” mesajı verdiler. Bu arada Greenpeace’in yanı sıra, Barolar Birliği, Tabipler Birliği, TMMOB başta olmak üzere, meslek örgütleri ve çevre örgütleri, projenin iptali için birçok dava açtı…
BELÇİKA’DA 7 TANE VAR
Nükleer tesisleri güvenliği sorgulanırken diğer taraftan Türkiye’nin bu enerji için neden geç kaldığı konuşuluyor. Akkuyu santralinin yapıldığı Mersin’in iki katı kadar olan Belçika’da bile 7 santral bulunurken; Fransa, elektriğinin yüzde 75’ini nükleerden sağlıyor. Güvenlik konusunda ise Akkuyu, 9 büyüklüğünde bir depremi giderecek şekilde dizayn edildi. Tsunami ve uçak çarpışma testlerini geçti. ÇED çalışmasını
da tamamladı.
14 MİLYAR CEBİMİZDE KALACAKTI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, liman ve deniz yapılarının temel atma töreninde santrali yapan Rus şirket Rosatom’un Genel Müdürü Sergey Kirienko ile beraber konuştu. Dünyada elektrik tüketiminin yüzde 11’nin nükleerden sağlandığını söyleyen Yıldız, “Fukuşima aynen Çerbobil’de olduğu gibi nükleer santral teknolojisini etkileyen deneyimlerdendir. Akkuyu da bundan dersini almıştır. Güvenlik diğer bütün yapılardan daha öne geçmiştir. Eğer Akkuyu 10 yıl önce devrede olmuş olsaydı, 15 milyon nüfuslu İstanbul’un tüm ihtiyacını karşılayabilecek, Türkiye’nin ihtiyacının yüzde 28’ini karşılayabilecekti. 14 milyar dolarlık daha az doğalgaz ithal etmiş olacaktık” dedi.
İLK ÜRETİM 2022’DE
Rusya, dört üniteden oluşacak toplam 4,800 MW kurulu güce sahip Akkuyu Nükleer Santrali’ni 20 milyar dolarlık yatırımla yapacak. Santralin temeli gelecek yıl atılacak, üretim 2022’da başlayacak.
DÜNYADAKİ NÜKLEER TESİSLER
(UĞUR BECERİKLİ/TAKVİM)
2 saat elektirik kesilse ortalığı birbirine katan cahiller sürüsü, sonsuza kadar Dışa Bağımlı kalmamız için her türlü pisliği yapıyor. elektrik enerjisi nasıl ve hangi yollarla üretilir diye sorsan onu bile bilemeyecek kadar cahil tipler kalkmış nükleer santrali protesto ediyorlar lan! gerzekler nasıl üretilecek bu elektrik hes yapılır ortalığı ayağa kaldırırsınız, rüzgar enerjisi santrali yapılır protesto edersiniz doğalgaz mı var ülkemizde tek çaremiz nükleer santral. Bu kadar basit bir gerçeği sizin zeka seviyeniz bile algılar ama vatan hainliği hücrelerinize öyle işlemiş ki tüm Akli melekelerinizi kaybetmişsiniz.