Bir yıllık soruşturma sonucu hazırlanan 17-25 Aralık darbe girişimi raporunda, paralel örgütün propaganda aracı olan ‘Haramzade’, ‘Başçalan’ gibi hesaplara, bilgilerin ABD’den dinamik IP ile yüklendiği belirtildi.
17 ve 25 Aralık darbe soruşturmalarından sonra görevlendirilen İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı Müfettişleri, bir yıl sonra “Haramzadeler, Başçalan” twitter hesapları ile youtube, vimeo gibi sosyal medya kanallarına tape ve belgelerin kimler tarafından ve nasıl sızdırıldığına yönelik araştırmasını tamamladı. Polis Başmüfettişi 1. Sınıf Emniyet Müdürleri Kenan Aydoğdu ile Nevzat İlhan Kayhan’ın İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ve Siber Suçlarla Mücadele Şubesinde dört ay boyunca çalışarak hazırladığı 200 sayfalık raporda paralel yapının hukuksuzca elde ettiği tapeleri nasıl ve kime sızdırdığı detaylı bir şekilde anlatıldı.
Tapeler önce sosyal medyaya
Yaklaşık bir yıl süren araştırmalarda 72 kişinin ifadesine başvuruldu. Haklarında adli ve disiplin soruşturması bulunan 52 eski emniyetçi ile beş tanığın da ifadelerine yer verilen rapor, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü ile İstanbul Başsavcılığına gönderildi. Darbe için kullanılan tape, fiziki takip ile teknik izleme sonucu elde edilen veriler daha soruşturma savcısına teslim edilmeden twitterda ki “haramzadeler” ile “başçalan” gibi sosyal medya hesapları ile paylaşıldı ve görsel yazılı basına servis edildi.
Dinamik IP kullandılar
Müfettişler raporda, KOM NET domainine dahil bilgisayarlarda sabit IP uygulamasının bulunmadığını ve dinamik IP kullanıldığını da rapor etti. Müfettişlerin İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlar Şubesi ile Siber Suçlarla Mücadele şubesinde 4 ay inceleme yaptıktan sonra hazırladığı raporun sonuç ve tahlil bölümünde ise “Siber Suçlarla mücadele şube müdürlüğünden alınan raporda sözü edilen sosyal medya sitelerinin yurt dışındaki (ABD- San Francisco) servis sağlayıcılarından yararlanarak yayın yaptıkları ve yüklemelerin tamamlanmasını takiben derhal kapatılmış oldukları belirtilmiştir” ifadelerine yer verildi.
EYLEM BİRLİĞİ İÇİNDE HAREKET ETTİLER
Polislerin ortak eylem birlikteliği içinde hareket ettiği vurgulanan raporda şu ifadelere yer verildi; “CMK 135-140 maddelerine istinaden elde edilen ses, tapeler ile fiziki takip teknik izlemelere ait kayıtlar, mevzuatta sayılan amir hükümlere rağmen, internet üzerinde sosyal medyaya ve yazılı görsel basında yayınlanmış olması, bu bilgi ve belgeleri elde etme yetkisine sahip olan adli kolluk görevlilerinin, eylem birlikteliği içerisinde ve ortak kastla hareket ettiklerini göstermektedir.” Müfettişler raporda dönemin Mali Suçlar Şube Müdürü Yakup Saygılı ile ilgili önemli tespitlerde bulundu. Saygılı için “Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Yakup Saygılı sıralı ve sorumlu amirler ile görevlendirilen personelin ses, tapeler, fiziki takip-teknik izleme ve ev aramalarına ait görüntüleri basına ve internete sızdırılmalarına müştereken sebebiyet verdikleri kanaatine varılmıştır” denildi.
ÖNCE SIZDIRANI BULUN
Hakkında disiplin soruşturması yürütülen Emniyet Amiri İ.Ş’nin ise seslerin dinlenmesi, indirilmesi ve yazıya dökülmesi işlemlerinin tümünün savcılık talimatıyla görevlendirilmiş personel tarafından gerçekleştirildiğin belirttiği kaydedildi. Raporda İ.Ş’nin “TİB’e her hangi bir IP tanımlama zorunluluğunun olmadığı, konunun TİB’den sorulması gerektiği sızan tapelerdeki isimlerin basında tek tek çıkmasının açıklanması istenildiği, sızdıranı bulunması ve buna göre soru sorulması gerektiğini söylediği” belirtildi. 17 Aralık 2013 sabahı baskın yapılan ev ve işyerlerinde yapılan arama görüntülerinin de kimler tarafından sızdırıldığı tespit edildi. Operasyonlara katılan polislerin ifadelerine ve müfettiş araştırmalarına göre evlerde çekilen ve medya ile internete sızdırılan bazı görüntülerin kaynağı Başkomiser Tahsin Toparlak ile Başkomiser Arif İbiş. Rapordaki ifadelerde Başkomiser Tahsin Toparlak cep telefonu ile hem görüntü hem de video kaydı yaptı ve yaptığı kayıtları aynı anda watsup ile dışarı gönderdi.
Komiser çekti gazete kullandı
Aramalarda yer alan polis memuru İ.D ise görüntüleri kaydederken Başkomiser Arif İbiş’in kendisine kenara çekilmesini söylemesi üzerine kenara çekildiğini ve Arif Başkomiserin kendisine ait android işlemcili telefonla görüntüleri fotoğraf olarak aldığını söyledi. 19.12.2013 tarihli Posta ve Yurt Gazetelerinin birinci sayfalarında yer alan görüntülerin de “Arif Başkomiserin şahsi cep telefonu ile kaydettiği görüntüler olduğunu” söyledi. Polis memuru İ.D internet ve gazetelere servis edilen fotoğraflar ile kendisinin çektiği görüntüler arasındaki açı farkının kolaylıkla görüleceğini söyledi.
(KEMAL GÜMÜŞ/STAR)