MEDYAGUNDEM.COM- İki gün önce İngiliz The Guardian gazetesinin Türkiye muhabiri Constanze Letsch imzasıyla bir haber yayınlandı. Haber dün de BBC Türkçe tarafından alıntılandı.
BBC Türkçe haberi “Suriye savaşı Hatay’da mezhep ayrılığını körükledi” diyerek manşetine çekti.
Haberde “Tamer Yazar” isimli gazeteci olduğu iddia edilen birinin sözleri manşetin kaynağını oluşturuyordu.
Guardian kaynaklı BBC Türkçe haberinde şöyle denildi:
“Gazeteci Tamer Yazar, ‘Ankara gitgide Suudi Arabistan ve Katar gibi Sünni bir duruş sergilediğinden Hatay halkı bunu bir mezhep çatışmasına taraf olunması olarak yorumluyor’ diyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gitgide daha fazla mezhepçi bir duruş sergileyerek etnik ve dini ayrımları derinleştirmeye çalıştığı hissi, Hatay’ın bu çizgiler doğrultusunda bölünmesi planıyla körükleniyor. Yazar, ‘Erdoğan’ın Suriye’ye dair konuşmalarında her zaman bir Sünni eğilim var. Reyhanlı’ya dair sözleri de buranın halkını çok kızdırdı. Reyhanlı’daki saldırıda ölenlerin hangisinin Sünni, Alevi, Kürt ve Türk olduğunu bilmiyoruz.’ diyor. Reyhanlı’da yaşayan yerel halk bununla hemfikir. İşsiz kamyon şoförü Mehmet Sanverdi, ‘Burada mezhepçi konuşmalar olmazdı. Suriye’yle yaşanan sorunların ardından bu değişti.’ diyor. Halkın çoğunluğu Hatay’da Aleviler ve Sünniler arasında neredeyse hiç sorun olmadığını söylüyor ve artan gerilimden hükümeti sorumlu tutuyor.”
Guardian’daki metin öylesine sorunlu ki, sözde haberle resmen bölgede “mezhep çatışması” için kışkırtıcılık yapılıyordu.
Haber ter tarafından etrafı pimi çekilmiş el bombalarıyla servis edilmiş bir operasyon amacı güdüyordu.
KİM O GAZETECİ?
Haberin sorunlu olduğu haberde görüşlerine başvurulan adı sanı bilinmedik Tamer Yazar isimli birine dayandırılmasından belliydi.
Kimdi peki Tamer Yazar?
Google’da bir araştırma yaptığımızda karşınıza Antakyalı yerel bir gazeteci olduğunu görüyorsunuz. Yine Google verileriyle kendisinin İşçi Partisi’nin yayın organı ulusalkanal sitesinde yazısının yayınlandığı gerçeği ile karşılaşıyorsunuz. İngilizlerin referans aldığı Tamer Yazar’ın Antakya’daki bir yerel gazetedeki yazılarına baktığınızda da “İsrail hassasiyeti” gözden kaçacak gibi değil.
Ayrıca İşçi Partililer ile aynı fikri dalga boyunda ulusalcı ve Esed yanlısı olduğu da gözden kaçmıyor.
Ulusalkanal’ın interet sitesinde yayınlanan yazısında ise Hatay Valiliği’nin İşçi Partisi’nin düzenleyeceği bir eyleme izin vermemesini eleştiriyor.
Bu ilişkiler ağı üzerinde iyi durmalı.
Guardian’da çıkan “mezhep çatışması kışkırtıcılığı” haberi İngiltere’nin Türkiye’ye karşı bölgede giriştiği kirli operasyonların da bir yansıması…
İngilizler bölgede kirli hesaplar peşinde…
İngilizlerle bu tezgahta Türkiye’de hangi karanlık odaklar nasıl bir işbirliği içinde, bunun da izinin iyi sürülmesi gerekiyor.
Özellikle medya boyutunda Doğu Perinçek ve başkanı olduğu İşçi Partisi ile İngilizlerin “derin ilişkisi”nin peşine takılınmalı. Guardian gibi bir gazetenin Türkiye muhabirinin haberinde adı sanı bilinmeyen, kime hizmet ettiği belli olmayan birini referans göstermesi bile kirli operasyonun bir göstergesi…
İlginçtir BBC Türk servisinde acaba Perinçek’le irtibatlı başka hangi isimler çalışıyor?
Sözde “antiemperyalist” İşçi Partisi ve onun sesi Aydınlık ile Ulusal Kanal İngilizlerle nasıl iş tutuyor?
“Mezhep çatışması” kışkırtıcılğı hem İngiliz medyasında hem de Perinçek’in medyasında aynı anda yürütülüyor.
Ve bu ilişkiler ağında Türkiye’de başka kimler yer alıyor?
Ne ilginçtir ki bizdeki yüzü Batı’ya dönük gazeteciler Guardian’daki şu provokatif habere tek bir söz etmiyor, ne ilginç değil mi?