Cemaatin yapılanması ve paralel yapının dostlarını nasıl desteklediği yabancı basının gündeminde. The Guardian cemaat ile yakın teması bulunmuş bir polisin itiraflarını polisin adını değiştirerek yayınladı.
Guardian’ın İstanbul Muhabiri Constanze Lech’in imzasını taşıyan haber, “Türker Yılmaz sistemin nasıl işlediğini fark ettiğinde polis okulundaki eğitimine yeni başlamıştı. İyi işler, daha iyi maaş, terfi fırsatları hep Pennsylvania’da üslenmiş müphem bir İslami gruba adanmışlığa bağlıydı” satırlarıyla başlıyor.
‘KAPILIP GİDİYORSUNUZ’
Daha sonra haberde adı değiştirilerek Türker Yılmaz denen polis yaşadıklarını şöyle anlatıyor:
“Her yeni öğrencinin fişleri, birden beşe kadar puanları vardı. Beş puanlıklar, namaz kılan, oruç tutan ve hiç alkol almayanlardı. Her şey polis okulunda başlıyor. Bana bir kere geldiler ‘hayır’ dedim. Ama çok ustalardı. Bir gün bir arkadaşım, başka bir arkadaşın evine kahvaltıya, belli bir kitabı okumak için bir akşam yemeğine çağırdı. Okulda çok az paranız oluyor. Hayatınızı kolaylaştırmak için bazı şeyler yapıyorlar. Bedava yemek, bedava barınma gibi. İçlerine girdiğinizde hayatınızı düzenliyorlar, kapılıp gidiyorsunuz. Okuldan mezun olduğunuzda da istediğiniz birimde başlayabiliyorsunuz.”
‘GÜLEN SİYASETİN BELİRLEYİCİSİ’
“Yaşlı din adamının gücü ve nüfuzu Türk siyasetinin belirleyicisi. Türkiye’de Gülen hareketinin yargı ve güvenlik kurumlarında hesap sorulamayan bir nüfuz elde ettiği uzun süredir konuşuluyordu. Ahmet Şık ve eski polis müdürü Hanefi Avcı cemaatle ilgili kitap yazdıkları için hapse atıldı.” diyen Guardian polis Yılmaz’ın şu sözlerini de kullanıyor:
“Altı dil konuşan, sınıf birincisi arkadaşlarımız vardı ve karakol nöbeti bekliyorlardı. Çok daha az kalifiye olanlar üst düzey görevleri aldı çünkü Gülencilerle bağlantıları vardı.”
Yedi yıldır İstanbul Polisi’nde görev yaptığını belirten ve yine haberde ismi değiştirilen Oğuz Gün de diğer polis Türker Yılmaz gibi, “Gülen hareketine karşı olduğundan şüphelenilenlere uydurma disiplin suçları yöneltiliyor, kötü yörelere gönderiliyor ve hatta meslekten attırıyorlar.” diyor.
Kaynak: Guardian ve BBC Türkçe