MEDYAGÜNDEM- Fehmi Koru bugün Star’daki köşesinde “içki yasağı geliyor” diye ortalığı telaşa veren medyanın sahtekar yüzünü ortaya koyacak verilerle dolu bir yazı kaleme aldı.
Alkol konusunda hükümetin hassasiyetini Koru, şu çarpıcı batı kıyaslamasıyla aktardı:
“Aslında yapılmaya çalışılan, pek çok Batı ülkesinin yıllardır uyguladığı esasların bize taşınmasından ibaret. Pek çok ülkede içkili mekânlar için tahsisli bölgeler var; sokakta içki içilmesi yasak… Belli yaştan (genellikle 21 yaşından) küçüklere ve belli saatten (genellikle 22.00’dan) sonra herkese alkollü içecek satılamıyor… İçki fiyatlarına devlet karışıyor o ülkelerde, fiyatların düşük olmasına izin verilmiyor… Televizyonda içki reklâmı da yasak. Bunun sebebi, ABD’yi, Rusya’yı, Kanada’yı, İngiltere’yi yönetenlerin ‘ideolojik takıntıları’ değil; tam tersine, devletler hem vatandaşlarını hem de kendilerini düşünerek bu tür uygulamaları zorluyor…”
Koru bazı gelişmiş ülkelerden de şöyle örnekler verdi.
“İngiltere’yi ele alalım. 1990’dan başlayarak gençlerin alkol tüketimi ikiye katlandı bu ülkede. Ortalama bir İngiliz bir yıl içerisinde on litre saf etanol tüketmiş oluyor… Sonuç korkunç: 1970’lerden buyana siroz ve diğer akciğer hastalıkları ortayaş erkeklerde sekiz kat, kadınlarda yedi kat arttı. İngiltere’de hükümet, varolan kısıtlamalara ek olarak, Kanada’da olduğu gibi alkollü içki fiyatlarını düzenleyecek bir komite kurma hazırlığında.
Rusya alkol tüketiminin çılgınca yaşandığı bir ülke; ortalama bir Rus yılda onbeş litre alkol tüketiyor… Sonuç burada da korkunç: 120 ülke arasında ortalama yaşın en düşük olduğu ülke Rusya. Alkol tüketimi yüzünden meydana gelen erken ölümler 1990 ile 2010 yılları arasında yüzde 40 artmış görünüyor. Bu yüzden, toplumu ‘daha sağlıklı’ kılma yolunda zorlayıcı adımlar atılmaya başlandı.
Yeni yasayla, 1 Ocak tarihinden itibaren, diğer alkollü içecekleri zaten satamayan bayilerde bira satışı da yasaklandı Rusya’da. 23.00 ilâ 08.00 arasında hiçbir yerden alkollü içki satın alınamıyor. İçkiye yüksek vergi uygulanıyor. Kamuya açık alanlarda içki içilmesi yasak. Rusya da içki reklâmını yasaklayan ülkelerden…
ABD’ye bakalım: Ülkede 21 yaşından küçüklere içki satılamaz, içki servisi yapılamaz. Marketten aldığınız alkollü içeceği elinizde tutarak evinize gidemezsiniz, saklamanız gerekir. Sokakta ve parklarda içki içene ağır cezalar verilir. Alkollü araç kullananlar, bazı eyaletlerde, aylar boyu hapis cezasını göze almak zorundadır.”
Koru, “Özetleyecek olursam, şimdilerde bizde de hükümetin ilgi alanına girmiş görünen alkol alışkanlığıyla mücadele konusu, Batı ülkelerindeki uygulamalara yetişme amaçlı. O ülkelerde olduğu gibi, bizde de, nesillerin sağlıklı yetişmesine dikkat etmekle giderek artan alkole bağlı hastalıkların tedavi masrafları da azaltılmak isteniyor.” diyerek meselenin özünü anlattı.