Hürriyet gazetesinin çifte standart haberciliğine Okur Temsilcisi Faruk Bildirici de tepki gösterdi: Bütün gizli kayıtlara aynı mesafeden yaklaşmalıyız. Kamu yararı varsa kullanılmalı.
Aydın Doğan’ın sahibi olduğu Hürriyet gazetesi ve diğer yayın organları, 17 Aralık’taki darbe girişimi operasyonunda ortaya dökülen sahte ve illegal belgeleri doğruluğunu hiç araştırmadan çarşaf çarşaf yayımlamıştı. Buna karşılık işadamlarına ve siyasetçilere talimatlar yağdıran örgüt lideri Fethullah Gülen’in ses kayıtlarına tek satır yer vermemişti. SABAH, Hürriyet’in çifte standart gazeteciliğine suçüstü yapıp cemaatin yayın organlarıyla paralel yayımlar yaptığını ispatlamıştı. Hürriyet bunun üzerine yaptığı açıklamada “Doğrulatılmış, güvenilir belgelerine ulaşılmış haberleri kamuoyuna sunarız. Evrensel standartlarda gazetecilik yapmaya devam edeceğiz” demişti.
‘HUKUK ÖLÇÜTÜ YETMEZ’
Ancak bu durum gazetenin okur temsicisi Faruk Bildirici’yi tatmin etmedi. Bildirici, dün Hürriyet’teki “Hukuk ölçütü yetmez” başlıklı yazısında çifte standartlı yayımlarından rahatsızlığını şu ifadelerle dile getirdi: Telefon dinlemeleri ve gizli görüntü kayıtlarının yayımlanmasında tek ölçüt, o kaydın yasal yöntemlerle yapılmış olması değildir. Kamu yararı varsa hukuk dışı yöntemlerle elde edilmiş olsa da o kayıtları yayımlamak toplumun çıkarınadır. Örneğin yasadışı kaydedilmiş bir telefon konuşmasında suç unsurları varsa ya da birilerine karşı zarar verici bir eylem hazırlığı söz konusuysa bu içerik görmezden gelinemez. En önemlisi, bu yayınlarda çifte standart uygulamamak, bütün gizli kayıtlara aynı mesafeden yaklaşmak. Pusulayı bulmak o kadar zor değil. Kamu yararı kavramı konusunda AİHM ve Yargıtay kararları ile evrensel gazetecilik pratiği yol gösterici.” Hürriyet yazarı Ahmet Hakan ise dünkü “En güncel sorular en güncel cevaplar” başlıklı yazısında gazetesinin Gülen’in konuşmalarını yayımlamama nedenini “dinlemeler illegal” diyerek savundu. (SABAH)