MEDYAGÜNDEM- Kamuoyu ayağa kalktı, tepki gösterdi, ama Hürriyet cephesinden uzun süre bir ses çıkmadı. Ayşe Arman bir inşaat firmasının reklamında oynayıp, gazetecilik, ilke milke tanımadan “parayı götürdü”, Hürriyet Okur Temsilcisi’nin aklına daha yeni tepki vermek geldi.
Haftalardır tepki yağıyor, Ayşe Arman’ın reklamda oynamasının etik olup olmadığı, Doğan Yayın Grubu’nun daha yeni açıkladığı ilkelerle bağdaşıp bağdaşmadığı sorgulanıyordu.
Hürriyet Okur Temsilcisi Faruk Bildirici nihayet bugün bir ses verdi!
Bugün “Hem gazeteci hem reklamcı olunamaz” diye yazdı Bildirici ama iş işten geçmiş, Arman parayı götürmüş, alacağın almıştı. Hürriyet daha şimdi “ültimatom “çekti.
Nerden baksanız sahte, nerden baksanız samimiyetsizler…
Madem öyle haftalardır Arman’ın reklamlarına göz yumdunuz, o reklamlarda Doğan Yayın Grubu’nun kasasını doldurdunuz. Arman’lı reklam bitti şimdi “ilke” akla geldi. Hani bunun yaptırı mı?
Bu kadar basit mi?
İlke sizin sakız gibi canınız isteyince çiğneyeceğiniz bir şey mi?
Bildirici bugün şöyle yazdı:
“Hem reklamcı, hem gazeteci olunamaz. O nedenle de başta ABD ve Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyada habercilerin, yazarların ve haberle ilgili editoryal kadronun reklam yapmasına izin verilmez.”
Bildirici bir de Hürriyet’in yeni düzenlemesini duyurdu.
Ayşe Arman sonrası alınan kararlar şöyle:
———————————————————————————————————————————–
Hürriyet’ten yeni düzenleme
DOĞAN Yayın Grubu, sosyal medya ile ilgili gelişmeleri de gözeterek Yazılı Medya Yayın İlkeleri’ni kısa süre önce güncellemişti. Hürriyet’te, bu ilkeleri hayata geçirmek ve içselleştirilmesini sağlamak üzere yazı işleri yöneticileri ve bölüm şeflerinden oluşan “Ortak Çalışma Grubu” kuruldu. Bu grup, reklamlar-halkla ilişkiler-gazetecilik ilişkisi konusunda yeni düzenlemelere ihtiyaç olduğunu belirledi. Yayın İlkeleri’ne ek olarak hazırlanan Hürriyet’in yeni ilkeleri şöyle:
1- Hürriyet, haberciliğin amaç, işlev ve gerekliliklerinin, reklamcılık ve halkla ilişkiler faaliyetlerinden farklı olduğunun altını çizer. Haber kaynaklarına olduğu gibi reklam ve PR şirketlerine de gazetecilik ilkeleri çerçevesinde adil ve şeffaf şekilde yaklaşılır.
2- Yazar, karikatürist ve muhabirler başta olmak üzere editoryal kadroda görev alanlar, sosyal, bilimsel ve sanatsal amaçlı ücretsiz kampanyalar ve gazetelerinin tanıtımı dışında reklamlara çıkamaz; bu yolla maddi çıkar sağlayamazlar.
3- Editoryal kadroda görev alanların reklam, tanıtım ve pazarlama amaçlı olmayan etkinliklere ücret karşılığı katılabilmeleri gazete yönetiminin iznine bağlıdır. Ancak bedel aldıkları sosyal etkinlikleri haber ya da yazı konusu yapamazlar.
4- Haber, reklam ve halkla ilişkiler servisleri birbirlerinden bağımsız çalışır. Editoryal kadro haberle ilgili olmadığı sürece, reklam ve halkla ilişkiler faaliyetlerine karışmaz; reklam ve PR servisleri de haber içeriğine, zamanlamasına müdahale edemez.
5- Tanıtıcı reklamlar (advertorial), reklam olduğu okuyucu tarafından rahatlıkla görülebilecek yer ve büyüklükte açıkça belirtilerek yayınlanır. Tanıtıcı reklamları haberciler hazırlamaz. Habercilerin hazırladığı sektör sayfalarının içeriğinde belli bir ürünün satış ve pazarlamasına destek mahiyetinde ifadeler yer alamaz.
6- Teknoloji, otomotiv sanayi ve diğer sektörlerle ilgili haber ve özel sayfalar hazırlanırken okurun (dolayısıyla tüketicinin) hakları ve bilgilendirilmesi ön planda tutulur. Uzman gazeteciler, ürün, şirket ve markalar hakkında yazarken aralarında ayrım yapmaz.
—————————————————————————————————————————————-
medyagundem.com