7 Haziran’da HDP’nin hile ve tehditle oy aldığı ortaya çıkınca 1 Kasım için sandık taşıma kararı alındı. Anayasa’nın 79. maddesine göre alınan karar, HPD ve paralel çeteyi panikletti.
7 Haziran seçimlerinde terör örgütü PKK’nın saldırıları ve seçmene oy baskısı üzerine 1 Kasım seçimlerinde sandıkların konulacağı yerlerde değişiklik yapılması yani sandık taşınması konusunu değerlendiren siyasiler, STK temsilcileri ve hukukçular seçmen iradesini koruyan kararın doğru olduğunu söyledi. Sandık taşıma kararını, ‘Sandık taşıma oyunu’ diye manşetlere taşıyan Paralel Yapı medyası ise, HDP’nin oy kaybedeceğine dair korkuyla karara karşı çıkıyor. HDP’li Sırrı Süreyya Önder de “sandıklar taşınırsa uluslararası adımlar atarız” tehdidinde bulundu. 1 Kasım Genel Seçimleri’nde Şırnak’ın Cizre ilçesinde PKK’nın gençlik kolu YDG-H’nin halka ve güvenlik güçlerine saldırdığı Nur, Sur ve Cudi mahalleleri, Hakkari Yüksekova, Bitlis ve Muş gibi bazı bölgelerde valiliklerin talebi üzerine Yüksek Seçim Kurulu, sandıkların ilçe merkezlerine taşınmasına karar verdi.
ANAYASA AÇIK
Sandık taşınma yetkisinin anayasada kime, nasıl verildiğinin açık olduğunu belirten AK Parti YSK Temsilcisi Şeref Malkoç, “vatandaşın can güvenliği, oyların serbestçe ve gizli şekilde verilmesini sağlama görevi Anayasa tarafından YSK’ya ve ilçe seçim kurullarına verilmiştir. Anayasa’nın 79. maddesinde, seçimlerin başlamasından bitimine kadar düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğüyle ilgili bütün iş ve işlemleri, yapılacak itirazları karara bağlama yetkisi ve sorumluluğu YSK’ya verilmiştir. Ayrıca 298 sayılı seçimlerin temel hükümleriyle ilgili kanunun 20. maddesinde de, ilçe çevresinde seçimin düzenle yürütülmesini sağlamak için gereken bütün tedbirleri almak ve seçim işlerini denetlemek, sandık kurullarını kurma görevi de anayasada nettir” dedi.
HDP İÇİN PANİK ZAMANI
Sandık Taşıma kararını değerlendiren Özgürder Başkanı Rıdvan Kaya da, seçmenin iradesinin sandığa tam yansıtılması gerektiğini ifade ederek, “Sandıkların taşınmasından rahatsız olanın derdi baskı ile HDP’ye oy gitmeyecek olmasıdır. HDP’yi, AK Parti’yi durduracak tek unsur olarak gören Paralel Yapı, kendi tasfiyesini böyle durdurmayı planlıyor. O nedenle sandık taşımayı kötülüyor” dedi.
KARIŞTIRMAK DA LAZIM
Sandık taşıma kararı hakkında konuşan KTÜ Anayasa Hukukçusu ve Karadeniz Akil İnsan Heyeti Başkanı Prof. Yusuf Şevki Hakyemez ise, “Sandık taşımak pratik bir formül. O bölgede oy verenlerin en az yüzde 20’si kendi iradesiyle değil PKK baskısıyla oy vermeye zorlanan seçmen kitlesi. Ancak taşımak yetmez. Listeleri, PKK’nın kimin hangi partiye oy verdiğini tespit edemeyeceği hale getirmek gerekir. Eğer 106 no’lu sandıktaki liste PKK tarafından biliniyorsa ve o sandık Nur Mahallesi’nden Cizre Merkez’e taşınıyorsa, 106 no’lu sandıktaki seçmenin tümü o sandıkta oy kullanmaz. 106 no’lu sandık diğer güvenli sandıklara dağıtılır. Bu yapıldığında PKK, kimin, hangi partiye oy verdiğini tespit edemez ya da tespitte büyük oranda zorlanır” dedi.
(STAR)