Anasayfa / GENEL / Haydi Türkiye sandığa git şer oyununu boz!
secim-oy1

Haydi Türkiye sandığa git şer oyununu boz!

‘Seçimlerin seçimi’ için bugün sandık başına gidiyoruz. 12 yıllık kazanımların, Yeni Türkiye’nin, milli projelerin ve 2023 hedeflerinin kaderini 53 milyon seçmenin oyu belirleyecek. Paralel’den, silahlı terör örgütlerinden, kirli ittifaklardan ve 12 Eylül ürünü Anayasa’dan kurtulmak için tarihi fırsat elimizde.


7 Haziran milletvekili genel seçimlerinde kullanılacak her oy, iktidarın belirlenmesini sağlayacağı kadar yeni anayasa değişikliğine gidilip gidilmeyeceğini de ortaya çıkaracak. Bir parti, Anayasa değişikliğini gerçekleştirebilecek çoğunluğa sahip bir sandalye sayısına sahip olursa Meclis, açılır açılmaz yeni Anayasa mesaisine başlayacak. Böylelikle geçen dönem Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda üzerinde anlaşılan 60 maddenin yanı sıra, Anayasa’nın tümüyle gözden geçirilerek yeni bir Anayasa yazımı mümkün olabilecek.

Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesini öngören Anayasa değişikliği 21 Ekim 2007’deki referandumla kabul edildikten sonra, 2010 yılında da HSYK ve YAŞ kararlarına yönelik önemli Anayasa değişiklikleri gerçekleştirildi. Toplumun, 82 Anayasası’nın değiştirilmesi yönündeki beklenti ve isteğini bu değişikliklere yüksek oranlı destek vererek ortaya koyması, muhalefet partilerini de 2011 seçimlerinde meydanlarda, “Yeni Anayasa” söylemine itti. Bu değişiklikleri gerçekleştirerek, sivil Anayasa yolunu açan AK Parti’nin yanı sıra hem CHP, hem de MHP, seçimlerde yeni Anayasa sözü vererek oy istedi.

Meclis’te ‘Komisyon’ kuruldu

Tüm partilerin, meydanlarda verdiği “Yeni Anayasa” sözü üzerine Meclis’te tüm partilerin eşit üyelerle temsil edildiği Anayasa Uzlaşma Komisyonu oluşturuldu. Ancak muhalefet partilerinin itirazları, komisyonun ilerlemesinin önünde önemli bir engeli oluşturdu. AK Parti’nin “başkanlık sistemi” konusundaki önerisi, CHP ve MHP tarafından “tartışmaya dahi” açılmazken, CHP “dokunulmazlık”, MHP de, “tutuklu vekiller” şartıyla komisyonun tıkanmasında önemli rol oynadı.

Referandum için 330 vekil

Yeni anayasa bu seçim döneminin de en gözde vaatleri arasındaydı. AK Parti, seçim sonrası oluşacak tabloya göre “Yeni ve Sivil Anayasa” sözünü gerçekleştirmek üzere adım atılacağını ifade etti. Seçimlerde ortaya çıkacak tablo, yeni ve sivil Anayasa yapımı konusunda önemli olacak. Bir partinin, Anayasa’yı değiştirecek asgari çoğunluk olan 330 milletvekiline ulaşabilmesi durumunda yeni Anayasa’nın da kapısı aralanabilecek. Ancak tek başına bir partinin bu sayıya ulaşamaması durumunda Meclis’te yeni işbirliği seçeneklerine bakılması gerekecek.Anayasa değişikliğini referanduma götürebilme çoğunluğu olan 330 milletvekiline ulaşabilecek işbirliğinin hangi partiler arasında sağlanabileceğine bakılacak.

60 maddede uzlaşılmıştı

Bir yılı aşkın süren komisyon çalışmaları sırasında 4 parti, oybirliği ile Anayasa’nın 60 maddesinin değiştirilmesi konusunda uzlaştı. Ancak, hem Başbakan olarak Tayyip Erdoğan’ın, hem de CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘Uzlaşılan 60 maddeyi Meclis’ten geçirelim’ çağrısı, CHP’nin, ‘60 maddeyi dört parti birlikte çıkarırsa biz varız’ şartını ortaya atınca gündemden düştü.

“GEÇERSİZ OYLAR” BARAJI ETKİLİYOR

Sandığa gitmek kadar, oyların uygun kullanması da büyük önem taşıyor. Hatalı oy kullanılması nedeniyle 30 Mart yerel seçimlerinde yaklaşık 2 milyon, 2009 seçimlerinde 943 bin, 2011 seçimlerinde 973 bin, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise 737 bin oy, “çöpe” gitti. Yüzde 10 barajı, toplam kullanılan oylardan geçersiz oylar çıkarılarak hesaplanıyor.

(STAR)

MEDYAGUNDEM

macron2

Fransa’da “küresel çete” kazandı!

Fransa’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden kazanan belli oldu. Emmanuel Macron, Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı seçildi. Böylece Fransa’da eski …

fransa2

Fransız medyasında Erdoğan şoku!

Fransa’da merkez sağ parti ön seçimlerinde geçersiz sayılan oyların bir bölümünün Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildiği ortaya …

hdp-secim

HDP’den “oy çalamadık seçim iptal edilsin” başvurusu!

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, 1 Kasım seçimlerinin iptal edilmesi için Yüksek Seçim Kuruluna …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir