Anayasa Mahkemesi Başkanlığına Zühtü Arslan seçildi.
Anayasa Mahkemesi internet sitesinde yer alan duyuruda, Anayasa’nın ve Anayasa Mahkemesi’nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun ile ilgili maddeleri uyarınca bugün saat 10.00’da başkanlık seçimi yapılacağı belirtildi.
YENİ BAŞKAN ZÜHTÜ ARSLAN OLDU
Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na Zühtü Arslan seçildi.
Anayasa Mahkemesi Kanunu’na göre, Kılıç’tan boşalacak başkanlık için yapılacak seçimin, Kılıç’ın görev süresinin sona ereceği 13 Mart’tan önceki iki ay içerisinde sonuçlandırılması öngörülüyor.
İKİ ADAY YARIŞIYOR
Başkanlık için başkanvekili Serruh Kaleli ve üye Zühtü Arslan yarışıyor. Seçim öncesinde yapılan değerlendirmelerde Zühtü Arslan’ın 11, Kaleli’nin ise 6 oy alacağı ifade ediliyor.
YENİ BAŞKAN DÖRT YIL GÖREV YAPACAK
Başkan, Genel Kurul tarafından üyeler arasından gizli oyla ve üye tam sayısının salt çoğunluğuyla dört yıl için seçiliyor.
13 MART’TA GÖREVİNİN BAŞINDA
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç 13 Mart’a kadar görevinde kalacak. 13 Mart’ta Zühtü Arslan görevinin başına geçecek.
HAŞİM KILIÇ’IN OYUNU GERİ TEPTİ
AYM Başkanı Kılıç’ın başkanlık oyunu geri tepti. Kılıç kendi yerine başkanlık koltuğuna aday gösterdiği başkanvekili Serruh Kaleli’nin seçilmesi için baskı yapınca üyelerin “İstifa ederiz” restiyle karşılaştı. Kılıç ise çareyi seçimi süresiz ertelemekte bulmuştu.
ONLAR VİCDANI HÜR, FİKRİ HÜR VE TARAFSIZ …
Hamdi YALÇIN(hamdiyalcin1@hotmail.com)
İki Yüksek Yargıda yeni dönem başlıyor; AYM başkanlığına seçilen sayın Zühtü ARSLAN ile Yargıtay başkanlığına seçilen sayın İsmail Rüştü CİRİT’e Türk Milletinin başarı dilemesinden başka bir alternatif düşüncesi olmamalıdır.
Bugün Yargıtay başkanlığına seçilen sayın CİRİT’in Üsküdar 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı iken AKBİL davasında dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın beraatına karar verdiği, Anayasa Mahkemesi Başkanlığına seçilen sayın Zühtü ARSLAN’ın da bu iktidar döneminde seçildiği, öyleyse bunlar iktidarın yargıcıymış, bu iki yüksek yargı organlarında verilecek kararlarda bundan böyle Ak Partinin aleyhine karar çıkmasının mümkün olamayacağı ve ana muhalefetin Anayasa Mahkemesine başvurularının ret olacağı yalanları uydurulmaya başlandı.
Hele durun bakalım! Bu yüksek yargı organlarında yeni bir çalışma dönemi başlayacak, ön yargıyla yüksek yargı başkanlarını ve yargıyı hedef alarak yıpratmanın kime ne faydası olacak? Sabırla bekleyin ve icraatları görün…
Ak Parti aziz milletimizin teveccühü ile 12 yıldır iktidarda bulunuyor. Akbil davasının üzerinden demek ki o günden bugüne en az 12 yıl geçmiş , taa o günlerde Sayın ERDOĞAN’ın Cumhurbaşkanı ve Sayın CİRİT’in bugün Yargıtay başkanı olacağını kim bilebilirdi ki? Allah nasip etti , bu makamlara geldiler.
Yargıtay’da 5 adayın katıldığı seçimlerde 516 üye oy kullanmıştır. 280 oy alan İsmail Rüştü Cirit, Yargıtay’ın yeni başkanı seçilirken sayın Cumhurbaşkanının veya iktidarın bu seçimde müdahalesi söz konusu olabilir mi? Yüksek Yargı üyeleri kendi hür irade ve vicdanlarıyla oy kullanmışlardır. Sayın CİRİT mesleğinin başında çeşitli hakimlik görevlerinde bulunmuş, Ağır Ceza Başkanlığı , Yargıtay üyeliği ve Yargıtay 13.Ceza Dairesi Başkanlığı görevlerinde bulunmuş ve meslektaşlarının yoğun teveccühü ile Yargıtay Başkanlığına seçilmiştir.
Keza 6 oya karşı 11 oy’la Anayasa Mahkemesi Başkanlığına seçilen Sayın Zühtü Arslan’ın sırf dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 2012’de AYM’ye seçilmiş olması nedeniyle Anayasa Mahkemesi yıpratılamaz. Sayın ARSLAN’ın da geçmişinde çok parlak bir kariyerinin olduğu görülür; Polis Akademisi’nde uzun yıllar lisans ve lisansüstü düzeyde “Anayasa Hukuku”, “İnsan Hakları”, “Devlet Kuramları” gibi dersler verdiği ve ayrıca, 2000-2003 yılları arasında Bilkent Üniversitesi’nde “Turkish Public Law” dersini, 2003-2009 yılları arasında da Başkent Üniversitesi’nde “Hukuk ve Siyaset” dersi verdiğini, daha öncesinde Yüksek lisansını İngiltere’de Leicester Üniversitesi Hukuk Fakültesinde “İnsan Hakları ve Sivil Özgürlükler” alanında, doktorasını da aynı fakültede Anayasa Hukuku alanında yaparak 2002’de doçent, 2007’de profesör unvanını aldığı görülmektedir. Sayın ARSLAN’ın bu başarı grafiğini de görünce çok isabetli ve yerinde bir kararla Anayasa mahkemesine görevlendirildiği ve bugün de hak ettiği Anayasa Mahkemesi Başkanlığına seçildiğini düşünüyorum.
Vicdanı hür, fikri hür, tarafsız yargı organlarında görev yapan yargıçları bir kalemde karalamak biraz vicdanın sınırlarını zorlamıyor mu? Yüksek Yargı Başkanlıklarına seçilen bu iki değerli vatan evladının ülkesini, milletini ve yargı camiasını onlardan daha çok düşünmediğini ve sevmediğini kim iddia edebilir ki, Anayasa Mahkemesinde sadece başkan karar almaz. Mahkeme de görev alan tüm yüksek yargıçlar vicdanlarıyla baş başa kalıyor ve karar veriyorlar. Onun için diyorum ki, yeter artık ! Yargıçları şu partinin, bu partinin tarafı gibi gösterme gayreti içerisinde olmayalım.
Ülkesi, milleti ve yargı camiası için önemli ve hayırlı icraatlar yapacağına inandığımız, hiç kuşku duymayacağımız iki değerli Yüksek Yargı Başkanlarına başarılı olmalarını dilemek ve dua etmekten başka ne söyleyebiliriz ki, yeni görevlerinde başarılı olmalarından kıvanç duymalıyız…